Logo

”Jag tror att utbildningen kommer ge mig en tryggare grund att stå på.”

Anna Rosendahl

Anna Rosendahl, fastighetsförvaltare på Norrtälje kommun, har arbetat på Norrtälje kommun sedan juni 2017. Det är hennes första anställning som fastighetsförvaltare, men inte hennes första kontakt med fastighetsbranschen.

När Anna sökte sin nuvarande tjänst tänkte hon att om hon inte fick jobbet skulle hon sätta sig i skolbänken. Hon fick såklart jobbet, men hamnade i skolbänken - på utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare - Kvalificerad Fastighetsförvaltning! Läs mer om Annas tankar efter hennes första utbildningsblock.

Hur kom det sig att du började arbeta som fastighetsförvaltare?

– Tidigare har jag arbetat på YIT som serviceledare på Facility Management-sidan, i grunden är jag drifttekniker. Därefter började jag arbeta på ett el- och styrinstallationsföretag där jag ansvarade över miljö- och kvalitetsfrågor. Efter kort tid tog jag även över vd-rollen med personalansvar för 45 medarbetare. 5 år senare blev jag tillfrågad om delägarskap och kände att jag hamnade i ett vägskäl mellan att stanna eller göra något nytt. Jag tog mig en rejäl funderare på vad jag tycker om att göra, vad jag är bra på och vad jag trivs med och då landade det i förvaltaryrket.

Anna fortsätter:

– Jag ville komma åt variationen. I förvaltarrollen sitter man inne på kontoret, men är även ute mycket på olika ställen. Vissa förvaltarroller innebär såklart personalansvar, och det kan man ju styra själv om man har eller inte utifrån vilka tjänster man söker. Själv tycker jag att det är trevligt att träffa mycket folk men samtidigt inte ha ett personalansvar. I tidigare arbete har jag arbetat tillsammans med fastighetsförvaltare, så därigenom hade jag en positiv uppfattning om vad de arbetade med även om jag inte visste allt.

Vad gillar du mest med fastighetsbranschen? Varför?

– Byggnaderna står där de står, de kan inte flytta på sig och de kommer alltid att behöva förvaltas. Det skapar en stabilitet i branschen och även en bakomliggande trygghet i yrkesutförandet. Man har inte vissa orosmoln som finns i en del andra branscher, vilket är skönt. Utöver det är fastighetsbranschen föränderlig, det händer spännande saker i fastigheterna vad gäller funktion över tid. Både utifrån de underhållsarbeten som måste ske och att det hänt mycket med belysning, värmekällor, hur man kombinerar olika saker. Det pågår verkligen en ständigt teknisk utveckling. Mycket måste förändras i en byggnad därför att både hyresgäster och verksamheter byts ut, vilket ställer nya krav på inomhusmiljöerna. Det är roligt att arbeta med förändringsarbeten av olika karaktärer.

Vad tror du att utbildningen kommer ge dig i din yrkesroll framöver?

– Jag tror att utbildningen kommer ge mig en tryggare grund att stå på, där jag kan väga ihop många olika delar i yrket på ett ännu bättre sätt.

Hur kommer det sig att du går utbildningen?

– Då jag bestämde mig för att tacka nej till delägarskapet och funderade på vad jag skulle göra istället funderade jag på att gå en YH-utbildning till fastighetsförvaltare. När jag letade runt bland utbildningar och kurser på internet hittade och läste jag bland annat om BFAB:s utbildningar, faktiskt. Samma period såg jag och sökte min nuvarande tjänst på Norrtälje kommun, men planen var att ”får jag inte jobbet så ska jag sätta mig i skolbänken igen”. Men jag fick jobbet! När jag hade börjat på Norrtälje kommun tipsade en kollega om den här utbildningen. Han hade själv gått Diplomerad fastighetsförvaltare förut och tyckte det var jättebra, vilket var ett roligt sammanträffande eftersom jag också hade läst lite om utbildningen förut. Ja, och på den vägen är det. Det känns som ett bra komplement att gå den nu, i kombination med mina tidigare kunskaper från branschen.

Vad tar du med dig redan nu från det första blocket?

– Det som jag tagit med mig mest var det vi lärde oss i blocket som berörde mål och uppföljning. Främst därför att när man arbetar inom den offentliga och kommunala sektorn är det gemensamt att det ibland är lite svårt att förstå vilka mål vi arbetar efter. Det är oftast tydligare målsättning inom den privata sektorn. I den offentliga sektorn är det politik inblandat vilket betyder att målen ändras efterhand, beroende på befolkning, opinion och så vidare. Det ger tvetydiga besked till oss tjänstemän. Det utbildningsblocket fick mig att se på det på ett annat sätt jämfört med tidigare. Jag fick en förståelse för att jag kan skapa egna mål och följa upp mig själv vad gäller mina egna bestånd och projekt. Det kändes som en ögonöppnare!

Vilket kommande block ser du mest fram emot under utbildningen framöver och varför?

– Fastighetsekonomin – jag känner att jag behöver mer kunskap inom det ämnet. Min förväntning är att jag kommer få en bättre förståelse för exempelvis budgetfrågor. Eftersom jag är drifttekniker från början har jag mest tidigare erfarenhet inom de tekniska och sociala delarna i arbetet. Därför är ekonomin en del som jag verkligen ser fram emot att utvecklas inom.

Är det något du vill lyfta som jag inte har frågat om?

– Gruppsammansättningen känns jättebra! Alla deltagare är så trevliga och det är en harmonisk grupp med bra gemenskap. Vi fann varandra väldigt snabbt. Det är också roligt att vi har så olika bakgrunder, vilket är givande i diskussionerna.


Vill du också ha en bra plattform och en stabil grund att stå på som fastighetsförvaltare? Läs mer om Diplomerad Fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning.

Tveka inte att höra av dig till Lillemor Runesson, utbildningsansvarig på BFAB om du har några frågor. Du når henne på lillemor.runesson@bfab.se alt. 073–600 92 03.

Till toppen