Logo

”Redan under det första blocket fick jag det bevisat att jag var på rätt plats och på rätt väg.”

Det första blocket av utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare är avklarat. Vi kommer att följa fyra deltagare på vägen under utbildningen och fånga förväntningarna från början fram till avklarad examen. I den här artikeln möter vi Marlene Bergström, kundförvaltare på Statens fastighetsverk (SFV).

IMG_2038 (003).jpg
Marlene började arbeta på Statens fastighetsverk 2003. Hon har haft flera olika roller inom organisationen innan hon landade i tjänsten som kundförvaltare.

– Tänk att jag har ett så roligt jobb! Det är en lyx, inleder Marlene glatt.

Vi tar intervjun över telefon och Marlene berättar att solen lyser i Kalmar. Hon har varit vid Borgholms slott där Länsstyrelsen bekostat arkeologiska undersökningar – och häftiga fynd har gjorts runtom de före detta slagfälten runtom slottet.

Hur fick du tjänsten som kundförvaltare?

– Jag kom tidigare från Swedish Match-koncernen och sålde västerländska råmaterial. När konkurrensen ökade med andra utländska bolag som erbjöd billigare alternativ tänkte jag att det var dags att se mig om efter något annat även om det arbetet också var roligt. SFV sökte en assistent till den driftingenjör som ansvarade över hela södra Sverige - och jag fick jobbet. Tjänsten var ny, vilket gjorde att jag och min kollega byggde den tillsammans.

Marlene fortsätter:

– Vi följdes åt, han blev förvaltare för Kalmarfastigheterna och då följde jag med och tog över ekonomiansvar, underhållsplanering och driftstöd. Man kan säga att jag successivt byggt upp min kunskap och erfarenhet kring förvaltaruppdraget. I samband med ett par omorganisationer har jag sedan haft olika tjänster, men alltid trivts som allra bäst med arbete ut mot kund och med underhåll/drift. Idag är jag Kundförvaltare i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län och tillbaka i Kalmar igen efter en period i Lund. SFV Syd som jag numera tillhör förvaltar hela södra Sverige med kontor i Lund, Karlskrona, Kalmar och Huseby bruk.

Vad tycker du mest om med din yrkesroll?

– Det är så roligt att arbeta med statliga byggnadsminnen som är en udda nisch inom branschen. Jag känner verkligen att jag har en påverkan och bidrar till något större i samhället genom att arbeta med de här fastigheterna. Jag brinner också för kundvården. Att möta hyresgästerna är bland det roligaste i tjänsten!

Hur kommer det sig att du går utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare?

– Jag har faktiskt önskat att få gå den under en längre tid, men av olika anledningar har det inte blivit så. Men nu passade det! Jag har också många kollegor som har gått den här utbildningen. Den är välkänd inom SFV och jag har bara hört positiva omdömen.

Vad tar du med dig redan nu från det första blocket?

– Jag tar med mig att jag redan under det första blocket fick jag det bevisat att jag var på rätt plats och på rätt väg. Jag tar också med mig att det gäller att vara en generalist, se helheten och fortsätta att älska problemlösning för att vara fortsatt engagerad i mitt jobb.

Vilket kommande block ser du mest fram emot framöver?

– De block där vi fördjupar oss, särskilt i fastighetsekonomi och fastighetsjuridik. Genom att gå den här kursen vill jag i framtiden kunna växa i min nuvarande roll, bland annat genom att vara en förstärkande resurs och avlasta min nya chef inom de arbetsområdena. Jag ser verkligen fram emot det!


I början av oktober gick startskottet för utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare. Vi kommer att följa fyra deltagare på vägen under utbildningen och fånga förväntningarna från början fram till hur de har uppfyllts efter de är examinerade. Vill du läsa de tidigare publicerade intervjuerna, kika här.

Vill du veta mer om utbildningen? Tveka inte att höra av dig till Lillemor Runesson, programansvarig på BFAB, om du har några frågor. 
lillemor.runesson@bfab.se
0736 – 00 92 03

Till toppen