Logo

Artikelarkiv

Tillgänglighet - en personlig och samhällelig fråga

Jag kan inte låta bli att dra på munnen när jag tänker på all den uppfinningsrikedom jag mött genom åren för att göra världen tillgänglig för min storasyster och hennes kompisar.

I tonåren skulle Linda göra praktik i en matvarubutik och knappen för att öppna dörren på morgonen satt för högt för att syrran skulle kunna öppna själv. Ger man upp? Samordnar man med annan personal? Nej då – mina positivt problemlösande föräldrar, måna om den viktiga självständigheten, packade ned en gummiklubba i ryggsäcken. En perfekt förlängning för att kunna nå och trycka in knappen själv.

Läs mer

Diplomutbildningen som förenklar arbetsvardagen

Carina Sjöholm, fastighetschef på Brinova Fastigheter, firar snart 30 år i fastighetsbranschen. Ett annat aktuellt jubileum var det 60:e genomförandet av BFAB:s utbildning Diplomerad fastighetsförvaltare. Carina var en av deltagarna och därmed en av de första som fick möjlighet att genomföra hela utbildningen via ett digitalt klassrum. Varför gick en fastighetschef en utbildning för fastighetsförvaltare? Går det att nätverka digitalt? Och hur är det att ta in en hel diplomutbildning enbart på distans?  I den här intervjun delar Carina med sig av sina erfarenheter och bästa tips.

Läs mer

Bättre beslut med ökad teknisk kompetens

Dyrt. Riktigt dyrt. Eller i värsta fall att någon blir sjuk eller skadad. Det är några konsekvenser som kan bli verklighet på grund av okunskap. Men genom att bredda sina kunskaper inom bl.a. underhållsplanering, elsäkerhet och fastighetsteknik får man en bra grund och utökad kompetens för att arbeta smart och proaktivt med ett långsiktigt helhetsperspektiv. Det insåg Åsa Zacharoff, fastighetsansvarig på Alingsås kommun, när hon beslutade sig för att gå utbildningen Teknisk grundkompetens för fastighetsförvaltare. 

Läs mer

Om tugg och teknisk terminologi

Språket kan både skapa möjligheter och bryta barriärer. Det kan även skapa en känsla av samhörighet för de som tillhör gruppen och förstår. Men språket kan också selektera. BFAB:s vd Frida Palmgren reflekterar bland annat över hur språket bryter is och bygger band, samtidigt som en språklig twist också fick Frida att förstå att hon hamnat helt rätt, i denna krönika.

Läs mer

Positivt överraskad av diplomprogram i digitalt klassrum

2020 var ett jubileumsår för BFAB eftersom utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare skulle genomföras för 60:e gången. Planerna var stora och festligheter planerades in. Men som så mycket annat fick man tänka om kring utbildningens genomförande – att ställa in var inget alternativ! Oskar Uhrbom, förvaltningschef på MHS Bostäder i Stockholm, var en av deltagarna. Han är positiv till hur BFAB snabbt ställde om att det gavs möjlighet att välja mellan att träffas på plats under säkra former eller att deltaga digitalt.

Läs mer

Förvaltare – en samhällsbärande yrkesroll i förändring

Vi lever i en föränderlig värld och den tekniska utvecklingskurvan är brant. Detta ställer bland annat helt nya krav på kompetensutveckling, inte minst för förvaltare. Det innebär också nya utmaningar för hur arbetsgivare ska hantera kompetensutvecklingen av sina medarbetare. För både individen och organisationen gäller det att ständigt fylla på med nya kunskaper för att vara långsiktigt konkurrenskraftig.

Frida Palmgren, vd för Fasticons utbildningsföretag BFAB och STF Ingenjörsutbildning, delar i den här artikeln med sig av sin syn på framtidens förvaltarroll och det ökande behovet av kontinuerlig kompetensutveckling.

Läs mer
Till toppen