Temadag: Fortlöpande kontroll av elanläggningar
1 kursdag
7 900 kr exkl. moms
Stockholm
Som innehavare av en elanläggning har du ett stort ansvar för att se till att din elanläggning är säker och att ingen kommer till skada på grund av den. Därför föreskriver elsäkerhetslagstiftningen att innehavare fortlöpande kontrollerar sin elanläggning enligt dokumenterade rutiner.
Temadagen har fokus på kraven om fortlöpande kontroll och hur denna praktiskt kan implementeras i den dagliga verksamheten.
Under dagen medverkar representanter för innehavare av några olika typer av elanläggningar och vi diskuterar hur de har löst uppgifterna för sina respektive anläggningar.
1 kursdag
7 900 kr exkl. moms
Start 29 april 08:00
Slut 29 april 17:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Syftet med temadagen
är att öka förståelsen för kraven i elsäkerhetslagstiftningen om fortlöpande kontroll av elanläggningar och hur man i praktiken kan få den fortlöpande kontrollen att bli en naturlig del av den dagliga verksamheten.
Under temadagen går vi igenom
- Gränsdragning mellan olika innehavare
- Kraven på fortlöpande kontroll
- Riskbedömningen
- Rutinernas omfattning och innehåll
- Åtgärder
- Ändamålsenliga rutiner – Hur skapar vi det?
- Kompetens – egen personal eller besiktningspersoner
- Vad behöver dokumenteras?
- Att tänka på vid upphandling av elinstallationstjänster
- Paneldiskussioner och föredrag under hela dagen
som har uppdrag att genomföra riskbedömningar och upprätta rutiner, till exempel innehavare av elanläggning, eldriftsansvarig/elanläggningsansvarig, fastighetsägare/fastighetsansvarig, underhållsansvarig. Även till dig säljer tjänster om kontroll av elanläggningar som exempel besiktningspersoner.
Anders bakgrund är i första hand som drift- och underhållstekniker inom transmission och distribution samt några år som ”vattenkraftsmaskinist”, som han själv uttrycker det. Under många år har han även arbetat med konstruktion av el- och kontrollsystem samt automationsprogrammering till vattenkraftanläggningar. Anders har också arbetat mycket med idrifttagning så väl inom som utom Sverige.
Innan Anders slutade som anställd arbetade han som elsäkerhetsspecialist på ett industriföretag inom kraftindustrin. I dag är han konsult med ett flertal olika långsiktiga uppdrag. Dels som arbetsmiljöspecialist med fokus på elsäkerhet på en forskningsverksamhet inom kraftindustrin, dels som utbildare på flera yrkeshögskolor där han i första hand utbildar inom elsäkerhet och elkraftunderhåll. Även andra uppdrag förekommer med fokus på elarbetsmiljö och anläggningssäkerhet.
Mats är elsäkerhetsingenjör, konsult och erfaren föreläsare hos STF. Mats är dessutom ledamot i de tekniska kommittéerna TK 64 som bland annat har tagit fram Elinstallationsreglerna och TK 78 som hanterar standarder för elsäkerhet vid arbete.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.