Logo

Projektledning i tekniska projekt – utbildningen som ger dig projektledande framgångsfaktorer

Anna Wolinder

Att arbeta som projektledare innebär en hel de utmaningar, speciellt om du är involverad i tekniska projekt! Anna Wolinder, civilingenjör och föreläsare på BFAB:s kurs Projektledning i tekniska projekt, har själv erfarenheter av att ha drivit projekt i över 20 år. Att få dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa deltagarna med sina problem i arbetsvardagen är några av de delar hon uppskattar med att föreläsa parallellt med arbetet som projektledare på Sjöfartsverket.

Vad är viktig att ha koll på när du jobbar som projektledare i tekniska projekt?

– Utifrån min egen erfarenhet från olika tekniska projekt, bland annat från SKF, Saab och Siemens kombinerat med olika affärsutvecklingsprojekt skulle jag säga: Fastna inte i tekniken, även om den är rolig! Resultatet som projektet leder fram till ska användas av en verksamhet. Se därmed till att projektet kopplar ihop med de människor som tar över.  

Vad är de vanligaste problemen inom ämnesområdet? 

–  Ett vanligt problem som projektledare är att man dyker ner och vill hjälpa till i aktiviteterna. Det kan saknas resurser till teamet, till exempel om någon är sjuk. Kanske har du själv arbetat med liknande uppgifter tidigare och då kan det kännas enklare att utföra uppgiften själv i stället för att delegera. Vissa projektägare förväntar sig även att projektledaren ”gör halva projektet”, dvs. det är ett önskemål att personen som tar rollen projektledare också är med och levererar i teamet.  

Anna menar att problemet med detta är att man lätt tappar helheten. Som projektledare behöver man hela tiden ligga steget före och planera vad som ska hända härnäst. Hon fortsätter:

–  Helt plötsligt har du fullt upp att producera och hinner inte med att följa upp vad andra har gjort. Det är ett misstag jag själv har gjort i flera projekt och resultatet kan tyvärr bli många sena kvällar…

Varför tycker du att man ska gå denna utbildning?

–  Innan jag gick min första projektledarutbildning hade jag en känsla av att jag bara hittade på och fyllde i mallar som jag inte riktigt förstod syftet med. Har du den känslan ska du gå den här utbildningen, den knyter verkligen ihop delarna så du får en helhetssyn.

Vad ger det dig att föreläsa och träffa deltagarna?

–  Det är alltid spännande att träffa deltagare från olika verksamheter och höra dem resonera hur de jobbar i sina projekt och vilka problem de stöter på. Det bästa är när jag märker att ”polletten trillar ner”,  dvs. när någon bekräftar att de verkligen kommer använda och ha nytta av det vi just har gått igenom. 


Är du i behov av metoder och tips för att öka din förmåga att analysera, organisera och leda projekt? Under kursen Projektledning i tekniska projekt fokuserar vi på dina utmaningar och möjligheter som projektledare, samtidigt som du får konkreta verktyg som förenklar arbetet och gör att du känner dig säkrare i din projektledarroll.

Nyfiken och vill vet mer? Då är du varmt välkommen att kontakt Gunilla Ahrnfeldt, utbildningsansvarig bygg, på gunilla.ahrnfeldt@bfab.se alt. 070-636 96 96.

Till toppen