Logo

Hållbarhetsutveckling är nyckeln till en framtidssäkrad fastighetsbransch

Johan Sandborgh är utbildad jurist och har varit verksam i fastighetsbranschen i över 20 år – först på hyresgästsidan och de senaste 15 åren hos Lundbergs i roller som hållbarhetschef, vice vd och regionchef. Under åren har han arbetat med allt från kommersiell förvaltning och bostadsförvaltning till strategiskt hållbarhetsarbete.  

På senare tid är han även föreläsare inom hållbarhetsutveckling på utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare hos BFAB. Fokus för kursdagen ligger på hur fastighetsförvaltare kan arbeta med smartare val och omställningar för att minska fastigheters miljöpåverkan och utsläpp. 

 - Jag tycker att vi generellt kan göra saker mycket bättre som bransch. Men då måste man börja på individnivå, det är så verklig förändring börjar. 

Varför är hållbarhetsutveckling viktigt för organisationer och personer som arbetar med fastighetsförvaltning? 

 - Främst för att framtidssäkra sin verksamhet. Det finns ett enbart gott syfte i att försöka minska våra utsläpp. Men hållbarhetsutveckling handlar också om andra viktiga aspekter: att skapa nöjdare medarbetare och kunder, till exempel. Om man vill vara ett relevant företag om 10, 15 eller 20 år, måste man vara utvecklingsorienterad och våga förändra, steg för steg. 

Vilka är de vanligaste utmaningarna du ser när företag försöker arbeta strategiskt med hållbarhet? 

- Den största utmaningen är uppfattningen att allt hållbarhetsarbete kostar mer pengar. Många tror att hållbara lösningar alltid innebär högre kostnader men i verkligheten är många av de första åtgärderna faktiskt kostnadsbesparande. Ett exempel är att inte fastna i konsumtionsmönster där man byter ut saker i onödan. Det är ofta mer hållbart (och billigare) att vårda det man har och göra genomtänkta val. Och som med all utveckling handlar det om att förändra tankesätt, vilket tar tid. 

Vilken effekt ser du att utbildningsblocket har för deltagare som arbetar med fastighetsförvaltning – både på kort och lång sikt?

- Deltagarna får en ökad medvetenhet om att det de gör i sin yrkesroll påverkar mer än bara den egna organisationen. Det påverkar miljön, klimatet och samhället i stort. Att få upp hållbarhet på agendan, eller "top of mind", är avgörande. 

- Samtidigt får de också upp ögonen för att hållbarhetsarbete ofta kan leda till kostnadsbesparingar. Under utbildningsblocket märks det även tydligt hur långt olika organisationer har kommit i sitt hållbarhetsarbete. Men tyvärr också hur lite av strategierna och informationen om arbetet som faktiskt sipprar ner till medarbetarna. 

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ta med sig från ditt utbildningsblock? 

- Att de själva kan göra skillnad oavsett roll. Som individ kan du bidra till både en bättre affär och ett mer hållbart resultat. Det är en insikt jag hoppas att alla tar med sig. 


Diplomerad fastighetsförvaltare – kvalificerad fastighetsförvaltning är BFAB:s flaggskeppsutbildning som har vidareutvecklats under flera decennier. Det är en heltäckande utbildning i fastighetsförvaltning för dig som vill utvecklas och ta ytterligare ett steg i karriären. 

Läs mer om BFABs kursutbud här

Vid frågor är du även välkommen att kontakta utbildningsansvarig Lillemor Runesson på 073-600 92 03 eller lillemor.runesson@bfab.se. 

Till toppen