Logo

Om tugg och teknisk terminologi

Frida Palmgren

Språket kan både skapa möjligheter och bryta barriärer. Det kan även skapa en känsla av samhörighet för de som tillhör gruppen och förstår. Men språket kan också selektera. BFAB:s vd Frida Palmgren reflekterar bland annat över hur språket bryter is och bygger band, samtidigt som en språklig twist också fick Frida att förstå att hon hamnat helt rätt, i denna krönika.

Språklig twist kan verkligen bryta is och bygga band. Jag minns ett site-besök för många år sen då drift- och fastighetsgruppen med ett skratt presenterade sig med ”det är vi som skruvar och muttrar”. Vi fann varandra direkt! På samma sätt som starka värderingar i en organisation kan välkomna och inkludera så kan humor kopplad till fyndighet, spiritualitet och värme göra detsamma. Den tråkiga varianten är plumpa skämt, narrstreck eller yttringar som sker på någon annans bekostnad och som snarare används som maktmedel för att exkludera.  

Alla har väl hört talas om interna skämt? Det bygger en känsla av samhörighet, men enbart för dem inom gruppen. Språk skapar både möjligheter och barriärer. Social kompetens är kopplad till interaktion samtidigt som språkbruket har en avgörande betydelse för modet och förmågan att interagera.

Att äntra bygg- och fastighetsvärlden, vilket jag gjorde i en HR-roll för sjutton år sedan, innebar insikten om att snabbt lära mig och anamma branschens språkbruk – och framför allt fäbless för förkortningar. ABK, ÄTA, ÖVA, LOA, AMA, BAS-P för att nämna några. Ett av mina främsta råd för dig som ny är att få koll – oavsett roll – för att inte tillskrivas tillkortakommanden i onödan. Behovet av att rekrytera nya förmågor är stort för att klara dagens och framtidens kompetensförsörjning. Tänk om vi skulle bjussa på de officiella förkortningarna och företagets och gruppens egna, när vi välkomnar nya kollegor? Kanske kan du som läser ha användning för den här listan?

BFAB står för Bygg- och Fastighetsbranschens fortbildningsinstitut AB. Att jag hamnat rätt, det visste jag min första dag då jag fick syn på tuggummimaskinen i det öppna kontorslandskapet. Tugg med twist.

Frida Palmgren

Till toppen