Så påverkar det osäkra ränteläget fastighetsbranschen: Tips från experterna
Mikael Reijer och Christina Fregne
Med ett ränteläge som kastar om villkoren för fastighetsägare och bostadsbolag är det avgörande att ha strategier på plats för att minimera risker och maximera hållbarhet. Från stigande elkostnader till osäkra hyresbetalningar har marknaden sett en volatil utveckling som påverkar allt från nybyggnationer till renoveringsprojekt.
Vi intervjuade Mikael Reijer, expert inom fastighetsekonomi, och Christina Fregne, jurist med bred erfarenhet av fastighetsjuridik, för att belysa hur fastighetsägare kan navigera i denna växlande ekonomi och vilka åtgärder som kan skydda fastighetsbolagen på lång sikt.
En turbulent resa genom ränteläget i fastighetsbranschen
Mikael Reijer berättar att räntans svängningar har satt fastighetsbolagen i en ansträngd situation. För bara några år sedan rörde sig styrräntan kring nollpunkten, men efter snabba höjningar som nådde 4 % i oktober 2023 har nu ränteläget försiktigt börjat sjunka. Detta mönster sätter stor press på fastighetsbolagens ekonomi där räntan, ökade driftskostnader och högre vakanser påverkar resultatet kraftigt.
– Räntan och de ökade driftkostnaderna har medverkat till att nybyggnationer och större underhållsprojekt och nybyggnationer skjuts på framtiden, säger Mikael. Samtidigt har vissa fastighetsbolag lyckats arbetat ekonomiskt hållbart och byggt upp en stabil ekonomi under goda tider. Något som gör dem bättre rustade för att hantera dagens lågkonjunktur som innebär ökade ränte- och driftkostnader samt fler vakanser.
Fortsatta utmaningar kring elkostnader och fastighetsdrift
Förutom räntorna har även stigande elkostnader bidragit till ökade driftkostnader för fastighetsbolagen. Detta har, enligt Mikael, bromsat tillväxten inom byggsektorn. Fastighetsägare står inför utmaningen att bibehålla ett hälsosamt driftnetto i en tid när kostnadsökningar inom el och ränta påverkar alla led i verksamheten.
Hur du undviker vanliga fallgropar i hyresavtalet
Christina Fregne betonar vikten av att vara noggrann med avtalsvillkor för både räntor och andra fasta kostnader. För fastighetsägare gäller det att tydligt reglera samtliga villkor i hyresavtalen, särskilt i en tid när kostnader lätt kan stiga oväntat. Hon påpekar att det även för hyresgäster är viktigt att förstå vilka kostnader som ingår utöver själva hyran, för att undvika framtida tvister.
– Att ha klart definierade villkor i hyresavtalen är jätteviktigt. Det får inte finnas några oklarheter som kan resultera i en diskussion senare, där ena parten anser att kostnaden ska ligga på den andra, säger Christina.
När betalningssvårigheter uppstår
En direkt konsekvens av ökade räntekostnader är att vissa hyresgäster inte längre har råd att betala hyran. Här skiljer sig situationen mellan kommersiella lokaler och privata bostäder. Medan privatpersoner i regel har ett starkt besittningsskydd är hyresvärdens handlingsutrymme större när det gäller lokaler. Christina rekommenderar dock att alltid försöka hitta pragmatiska lösningar.
– För fastighetsägare kan det löna sig att tänka långsiktigt och sträva efter lösningar som gynnar båda parter, säger hon. Att säga upp en hyresgäst kan ibland kännas som en snabb lösning, men i många fall är det bättre att vårda relationen och diskutera en flexibel avbetalningsplan.
Så kan fastighetsägare agera proaktivt i dagens marknad
Med en ekonomi i förändring är det viktigare än någonsin för fastighetsägare att ha en proaktiv strategi för att minska risker. Mikael Reijer betonar vikten av att bygga ekonomiska buffertar som skyddar mot oväntade kostnadsökningar och att ha en nära dialog med hyresgäster om potentiella framtida kostnader. Ju starkare driftresultat, desto mer kan fastighetsägare också investera i långsiktiga projekt och hållbarhetsåtgärder. Mikael tipsar:
– Ju bättre lönsamhet du kan skapa i din verksamhet, desto mer kan du frigöra resurser för att arbeta med hållbarhetsprojekt och förbättra fastighetens påverkan på miljön!
Hur kan fastighetsbranschen navigera genom ekonomins utmaningar?
Ränteläget har förändrats kraftigt de senaste åren och påverkar alla delar av fastighetsbranschen, från nybyggnationer till driftskostnader. Genom att noggrant reglera hyresavtal och ha en flexibel, långsiktig strategi kan fastighetsägare minimera de ekonomiska riskerna och rusta sig för framtida förändringar. Mikael Reijer och Christina Fregne påminner båda om vikten av att se till helheten och prioritera stabilitet och samarbete för fortsatt goda hyresrelationer.
Vill du få bättre koll på fastighetsekonomi och fastighetsjuridik? På BFAB:s kurser får du bland annat träffa Mikael och Christina som delar med sig av sin expertis och ger dig konkreta verktyg för att hantera ränteläget, avtalsfrågor och risker i fastighetsbranschen. Lär dig att fatta smarta beslut för att stärka din verksamhet, även när marknaden svänger.
Om du vill veta vilken kurs som passar dig bäst är du varmt välkommen att kontakt utbildningsansvarig Karin Stening på 076-540 07 22 alt. karin.stening@bfab.se.