Logo

Grundkursen i fastighetsekonomi hjälpte John förstå den ekonomiska helheten

John Hagestål

I bokslutstider är det bråda tider på ekonomiavdelningar runt om i landet. John Hagestål, fastighetsförvaltare på Kungsleden och dessförinnan på Savills, kände ett behov av att få en bättre insikt i den ekonomiska situationen i fastighetsbolaget.

Fastighetsbranschen lockade

John Hagestål arbetar som fastighetsförvaltare på Kungsleden och dessförinnan på Savills Sverige. Tidigare arbetade han på ansvarsfulla poster inom it- och telekombranschen hos de stora operatörerna, men sneglade tidigt på fastighetsbranschen och var lockad av den. Två bekanta hade fastigheter och John satsade på ett eget litet fastighetsprojekt med renovering och försäljning och tyckte det var väldigt roligt. Vid sidan av sitt dåvarande jobb studerade han sedan till fastighetsförvaltare och efter avklarad utbildning sa han upp sig, sökte nytt jobb och hamnade på Savills där han blivit kvar för att han trivs så bra.

John lyfter att han tilltalas av bredden i arbetet, kombinerat med strukturen i förhållande till många andra branscher. Han refererar till sina erfarenheter från it- och telekombranschen som är ung och inte så reglerad, vilket gör den rätt ostrukturerad i sin affär.

Vidareutbildning självklart

John berättar att han under medarbetarsamtal hos sin tidigare arbetsgivare Savills kontinuerligt diskuterade vidareutveckling. Han tog själv upp att han upplevde sig ha bra koll på de tekniska och juridiska bitarna, men önskade få utvecklas mer inom ekonomi. Han tycker ekonomi och siffror är roligt och konstaterar:

– Ekonomi är grunden till allt vi håller på med. Då jag inte är fastighetsekonom har mitt fokus inte varit fullt ut där ännu tyvärr, men det ska det bli ändring på nu!

Valet föll på BFAB:s grundkurs i fastighetsekonomi. John gick en annan utbildning för ett antal år sedan och har hört mycket gott om BFAB både innan och efter. Och efter utbildningen är han lyrisk:

– Kursen har verkligen hjälpt mig att förstå hela den ekonomiska helheten i fastigheterna och affären. Jag fick även en större insikt i hur viktigt det kan vara att engagera ekonomiavdelningen från början, framförallt vid större projekt, vad gäller avskrivningar, kostnader och så vidare inför kommande faktureringar. Nu kan jag även kommunicera bättre med ekonomiavdelningen då jag kan tala i samma termer.

John tillägger:

– Hela upplägget på kursen var mycket bra. Kvaliteten på lärarna var väldigt hög, de var välutbildade och hade mycket kunskap att dela med sig av. Det kan nog bli en fördjupningskurs på sikt också!


Vill du också få bättre koll på siffrorna? BFAB har flera kurstitlar inom fastighetsekonomi nischade mot olika roller.

Tveka inte att kontakta utbildningsansvarig Lillemor Runesson om du vill veta mer. Ni når henne på lillemor.runesson@bfab.se alt. 073-600 92 03.

Till toppen