Logo

BFAB är Sveriges första kompletta testcenter för FAVAL

Peter Westhammar

BFAB har ackrediterats som testcenter även för fastighetsingenjörer. Därmed stärker organisationen sin marknadsledande ställning och blir det enda kompletta testcentret för FAVAL-validering i Sverige. För att utföra validering av fastighetsingenjör har BFAB knutit till sig rutinerade Peter Westhammar som testledare.

“Att få träffa alla branschmänniskor, öppna ännu fler ögon för att man kan göra saker på annorlunda sätt samt visa att man aldrig är fullärd.”, det är vad Peter ser fram emot mest. Läs mer om hur ingenjören med barndomsdrömmar om att bli uppfinnare ska arbeta med validering av fastighetsingenjörer och vad han ser fram emot att bidra med till branschen. Passa även på att ta del av Peters framtidsspaningar inom yrkesområdet.

FAVAL är fastighetsbranschens valideringsverktyg

Med Peter i teamet kan BFAB nu erbjuda validering för samtliga yrkesroller som Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har utformat valideringsmöjligheter för.

FAVAL är det unika valideringsverktyget som används för att validera fastighetsbranschens yrkesroller. Valideringen används för att kartlägga, kvalitetssäkra och utveckla rätt reell kompetens. FAVAL har utvecklats av fastighetsbranschen i samarbete med Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd. BFAB är det marknadsledande ackrediterade testcentret och erbjuder både valideringsmöjligheter och tillhörande utbildningar.

Peter drivs av att utveckla både människor och organisationer

Med bred erfarenhet från både energi- och fastighetsbranschen är Peter en kompetent ingenjör som brinner för utveckling både vad gäller människor och teknik. Peter växte upp med en pappa som arbetade med energifrågor och därav blev steget till att bli ingenjör med inriktning mot energi och inomhusklimat inte långt.

– Jag har alltid tyckt att teknik är roligt och intressant och ville faktiskt bli uppfinnare som liten. Dessutom har jag alltid uppskattat att vara delaktig i förändringsarbeten och se resultaten, berättar Peter.

Peter har gått från att vara renodlad specialist inom automation och energifrågor till att bli en generalist inom fastighetssektorn. Sedan några år är han konsult inom verksamhetsutveckling samt energi- och automationsfrågor. Uppdragen är breda och Peter utför bl.a. interimsuppdrag som teknisk förvaltare, driftchef och fastighetschef. Det gör att han hela tiden utvecklas och håller sig ajour med marknaden.

– Jag tycker det är så spännande att få vara del av hela processen från idé till förvaltning och samtidigt få andra att förstå hur verksamhetens delar påverkar organisationen som helhet. Men jag vill inte släppa tekniken helt, därför passar det så bra att få kombinera andra uppdrag med uppdraget som testledare för BFAB.

Validering – en viktig del för framtidens fastighetsingenjörer

Peter förklarar att just fastighetsingenjörer är en yrkeskår som består av en blandning av specialister och generalister.

– Just därför är jag övertygad om att validering är enorm styrka och ett mycket bra sätt att uniformera branschen inför framtiden. Som testledare är det en utmaning att ständigt skruva på den kompletterande utbildningen så att den är aktuell och motsvarar branschens krav.

Peter betonar att han är övertygad om att validering kommer vara en viktig del i framtidens förvaltning. Han menar att yrkesrollen är mitt uppe i en viktig digitaliserings- och moderniseringsresa vilket kommer kräva en hel del kompetensutveckling på sikt. Det i sin tur kommer ställa högre krav framöver för att kunna leverera ”fastighetsförvaltning 2.0”.

– Jag menar att det finns mycket att vinna på att göra en statusbedömning av sin personal. Genom valideringen skapas en tydlighet internt inom organisationerna om hur man kan vidareutveckla personalstyrkan och personalgrupperna. Samtidigt tydliggörs förväntningarna kring vad man kan förvänta sig, både vad från arbetsgivarnas håll och de som blir validerade.

Utvecklar branschen med glädje och engagemang

Peter ser fram emot att arbeta aktivt för att utveckla utbildningen och samtidigt vara en stöttepelare för validanterna. Han kommer mer än gärna med tips och råd på vägen.

– Jag kommer gå in med ett stort engagemang och en stark vilja att få till en positiv förändring i branschen. Målet är att få fastighetsingenjörer att ta sig framåt och samtidigt bredda sin förståelse inom relevanta ämnen, säger Peter, samtidigt som han snabbt lägger till att det samtidigt är viktigt att skratta tillsammans och ha roligt på vägen.


Läs mer om validering för respektive yrkesroll här.

Om du är intresserad av FAVAL och de fördelar som validering kan erbjuda dig eller ditt företag så är du välkommen att kontakta oss. Vi kan ge mer information om hur valideringen går till och ge förslag på upplägg anpassade efter just din organisations behov.

Göran Näslund
projekt- och testledare FAVAL
goran.naslund@bfab.se
076-540 07 66

Till toppen