Logo

Artikelarkiv

Alla som arbetar med bostäder behöver ha koll på den praktiska juridiken

Att arbeta med bostäder innebär att arbeta med andra människors hem. I arbetsvardagen uppstår det ofta olika typer av sociala situationer som kan ställa hyresjuridiska frågeställningar på sin spets. Det kan handla om när man har rätten på sin sida gällande att forsla bort föremål som förvaras i trappuppgången, eller ta sig in i en lägenhet. Det innebär bl.a. att det redan från första dagen på jobbet är viktigt att ha en grundläggande förståelse för hyresjuridiken. Med kunskap blir det lättare att göra rätt från början och felbeslut med onödiga processer och negativa konsekvenser som följd kan förebyggas.

Vi stämde träff med Magnus Mellby, jurist med cirka trettio års erfarenhet, uppskattad föreläsare och ägare av Comulex Juristbyrå, och fick ta del av tips på hur man undviker onödiga juridiska konflikter och dess konsekvenser.

Läs mer

Förebild, mellanmål och eftertanke

När det kommer till att summera 2020 var min förhoppning i våras att det skulle kunna bli i termer av ”ett före” och ”ett efter”. Snubbla över något protokoll som skrevs i februari och förundras över i vilken förhistorisk tid de aktiviteterna någonsin hade relevans. Minnas förtvivlan men också hylla förmåga och förstånd. Mellan före och efter finns i normalfall bara medel för att nå mål. En snabb mellanperiod följt av förnumstiga efterkloka efterord. För att sätta punkt. Vända blad. Kick-offa igen.

Men vad hände nu? Fast i en mellanakt, ett kontinuum utan slut?

Läs mer

Elsäkerhet och elansvar i fastighetsförvaltning

Många förvaltnings- och fastighetsbolag svarar lite svävande på frågan om organisationen har koll när det kommer till elsäkerhet och elansvar. Det tidigare systemet med elinstallatörer som genom överinseende av yrkesmän ser till att utförandet är rätt, finns inte längre.

Du som fastighetsförvaltare eller arbetsledare, som har personalansvar för fastighetsvärdar och fastighetsskötare, spelar en oerhört viktig roll. Vilka arbeten får utföras utan auktorisation? Vilka krav gäller?

Läs mer

Att lära online – när tradition möter innovation

I takt med att omvärlden förändras och de digitala lösningarna blir allt viktigare förändras även förutsättningarna för utbildningar och dess form. Utöver tidigare onlineutbildningar har BFAB under året uppgraderat sin utbildningsportfölj med digitala klassrum. Lillemor Runesson, utbildningsansvarig på BFAB, har alltid många spännande saker på gång. Den senaste tiden har inte varit ett undantag när Lillemor bland annat varit med och digitaliserat BFAB:s flaggskeppsutbildning Diplomerad fastighetsförvaltare.

Läs mer

Uppdaterad kompetens och stoltare medarbetare genom validering

Både kompetensbehovet inom fastighetsbranschen och arbetsmarknadens rörlighet ökar allt mer. Samtidigt står många arbetsgivare handfallna inför hur de ska fånga upp interna kunskapsluckor. Utan vidareutveckling väljer medarbetarna att gå vidare till andra organisationer där de upplever att de kan utvecklas mer. En lösning för att öka sin attraktionskraft som arbetsgivare och samtidigt få stoltare medarbetare är att validera medarbetare genom Faval. Det menar Göran Näslund, utbildningsansvarig hos BFAB.

Läs mer

Stora besparingar genom enkla energioptimeringsåtgärder

Många fastigheter har installationer som slukar energi helt i onödan. Genom att arbeta aktivt med energioptimering kan fastighetsägare med enkla åtgärder göra stora energibesparingar. Det tjänar både fastighetsägare och miljön på. Det menar Finn Hultman, projektledare på COWI och föreläsare med trettio års yrkeserfarenhet.

Läs mer
Till toppen