Logo

Att lära online – när tradition möter innovation

Lillemor Runesson

I takt med att omvärlden förändras och de digitala lösningarna blir allt viktigare förändras även förutsättningarna för utbildningar och dess form. Utöver tidigare onlineutbildningar har BFAB under året uppgraderat sin utbildningsportfölj med digitala klassrum. Lillemor Runesson, utbildningsansvarig på BFAB, har alltid många spännande saker på gång. Den senaste tiden har inte varit ett undantag när Lillemor bland annat varit med och digitaliserat BFAB:s flaggskeppsutbildning Diplomerad fastighetsförvaltare.

Internet istället för internat

BFAB:s flaggskepp Diplomerad fastighetsförvaltare firade under våren 2020 sitt 60:e genomförande – men det var första gången som vi ställde om från ett fysiskt till ett digitalt klassrum. Gruppen som gick utbildningen hade det sista blocket kvar innan det var dags för tentamen. Men coronaviruset kom i vägen.

– Vi har kursdeltagare som kommer från hela Sverige för att gå våra utbildningar, berättar Lillemor.

Skarpt läge

De senaste åren har Lillemor emellanåt fått frågan om utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare finns att läsa på distans. Det efterfrågade nätverket och fysiska träffarna har gjort att digitaliseringen inte stått högst på agendan.

Under våren 2020 förändrades dock förutsättningar och det blev snabbt skarpt läge:

– I vanliga fall välkomnar vi på internat. Flera deltagare hörde dock av sig i mars och sa att de inte kunde komma till utbildningen i Stockholm på grund av rådande omständigheter. Vi ville självklart inte ställa in och göra deltagarna besvikna.

Här ska inte ställas in – här ska ställas om!

BFAB har sedan tidigare god erfarenhet av att ta fram e-learningprodukter och olika digitala lärinslag. När behovet av distansutbildningar plötsligt ökade under våren mobiliserade organisationen sina gemensamma resurser för en omställning på bredare front.

– Jag tog kontakt med föreläsarna om vår önskan att erbjuda vårt utbildningsinnehåll online och de svarade, med viss nervositet, ja. De flesta trodde initialt att vi skulle ses innan och förinspela seminariet. Men när jag berättade att föreläsningen skulle sändas live för deltagarna möttes jag av positiva svar. Många föreläsare uppskattar interaktionen med deltagarna som mycket givande – och nu fick de behålla den delen, om än i ett annorlunda format. Även deltagarna var generellt positiva till omställningen, säger Lillimor och tillägger

– Jag vill också höja vårt team på BFAB. Diplomerad Fastighetsförvaltare har en lång tradition som jag värnar om. Samtidigt har formen kunnat lyftas ytterligare tack vare allas innovativa och pedagogiska idéer. Tänk att ha kollegor som säger ”nu kör vi” – och det med ett rasande tempo.

Premiären gick över förväntan

Hur gick då den digitala premiären för Diplomerad Fastighetsförvaltare? Lillemor berättar att det mesta flöt på bra även om enstaka missar som bekant hör till premiärnerverna.

En föreläsare hamnade till exempel helt plötsligt ur bild, något som snabbt åtgärdades med tejpkryss på golvet. När deltagarna hade paus pågick roddandet för fullt i bakgrunden med uppkoppling och mikrofoner för bästa möjliga deltagarupplevelse.

Videomöten – ett smart sätt att mötas!

Lillemor berättar engagerat att även den digitala interaktion fungerat över förväntan:

– Vi använder oss av ett smidigt videoverktyg. Föreläsaren pratar in i kameran och deltagarna är med på länk. Man ser varandra på skärmen, så alla kan lätt interagera och ställa frågor. Vissa föreläsare var oroliga innan att det skulle kännas konstigt att stå ensam och prata men det gick fort över.

Deltagarna ger beröm

Vad tyckte då deltagarna som var med på premiären? Marlene Bergström som är kundförvaltare på Statens Fastighetsverk säger:

– Jag är van vid denna typ av mötesforum genom min yrkesroll, så det var inte så svårt för mig personligen att ställa om mentalt när block 5 skulle ske digitalt. BFAB imponerade med en snabb och proffsig omställning till utsatt datum, och talarnas budskap gick oftast genom skärmen lika bra som i det fysiska klassrummet. Det var lite svårt att ”räcka upp handen” och ställa frågor till föreläsaren ibland om det gick över fort. Men överlag var den digitala lösningen över förväntan!

Utbildningen erbjuds numera som hybrid

Till vårens omgång, med start 12 april 2021, erbjuds Diplomerad fastighetsförvaltare för första gången som hybrid. Det innebär att kursdeltagaren själv kan välja om hon eller han vill delta digitalt eller fysiskt på plats i Stockholm.

 


Är du nyfiken på en heltäckande utbildning inom fastighetsförvaltning för att utvecklas och ta ett steg ytterligare i karriären?

Nyfiken på utbudet som BFAB erbjuder online – via e-learning eller i digitalt klassrum? Läs mer här.

Kontakta gärna utbildningsansvarig Lillemor Runesson på lillemor.runesson@bfab.se eller 073-600 92 03 om du är nyfiken och har frågor eller funderingar.

Till toppen