Logo

Christina Fregne lär dig att sätta juridiken i praktiken

Christina Fregne, Jurideko

Christina Fregne

Med en lång bakgrund inom fastighetsjuridiska frågor ville Christina Fregne starta något eget. Det resulterade för tolv år sedan i fastighetspartnern Jurideko som erbjuder juridiska tjänster inom fastighetsrätt.

Jurideko är nischade mot hyres- och fastighetsjuridik med målet att skapa en bättre ekonomisk och juridisk utgångspunkt för kunderna. Utöver det dagliga arbetet på firman är Christina och hennes kollegor anlitade som föreläsare på BFAB:s utbildningar inom fastighetsjuridik.

Varför är det viktigt för er som företag att föreläsa för andra? Vad ger det er?

– Vi alla fyra föreläser inom fastighetsjuridik och turas om att hålla i föreläsningarna för att hålla i gång energin kring det. Att hålla i ett lagom antal kurser parallellt med det dagliga arbetet på Jurideko tycker vi blir bäst. Det som är roligt med att föreläsa är att komma ut och träffa deltagarna. Speciellt när man får träffa gruppen i sin egen verksamhet, de är engagerade och ställer många frågor. Vi lär ut vår teoretiska kunskap samtidigt som deltagarna också får sätta juridiken i praktiken. Mina kollegor och jag är måna om att väva in riktiga praktik- och rättsfall som verkligen ska ge deltagarna något konkret och användbart som de kan ta med sig.

Vilka fallgropar eller konsekvenser kan man stå inför om man inte har rätt kunskaper inom fastighetsjuridik?

– Vi brukar säga ju tidigare man kommer till en jurist, eller att man läser på så pass mycket att man själv kan förutse problemen, desto lättare är det att avvärja problemen. Om man gör något själv utan kunskap kring området kan det ske formella fel som kan tyvärr kan orsaka stora konsekvenser. Om du exempelvis ska säga upp en lokal kan du riskera att hela uppsägningen är ogiltig och därmed kan du inte få den hyreshöjning du räknat med. Genom att gå en kurs i fastighetsjuridik får du möjlighet att lära dig förutse den typen av problem.

Vi kan läsa i statistiken* att antalet konkurser ökar: vilka preventiva kunskaper behövs som fastighetsägare eller hyresvärd för att hantera eventuella konkurser hos hyresgäster? 

– Det är svårt att svara på, men det du kan göra är att vara aktiv och bevaka så hyran kommer in i tid. Blir det förseningar ska du agera så snabbt som möjligt så skulden inte växer i onödan. När du hyr ut till nya hyresgäster ska du vara noggrann med att ha en säkerhet, exempelvis be om tre månadshyror i deposition eller någon annan form av säkerhet.

Hur kom det sig att ni började föreläsa genom BFAB?

– Det var en person som hade hört att vi höll i uppskattade kurser inom fastighetsjuridik och rekommenderade oss vidare.

Hur många är ni på Jurideko idag?

– Vi är fyra fastighetsjurister stationerade i Malmö, men vi täcker hela Sverige. Alla fyra har lång branscherfarenhet, oavsett vem av oss du hör av dig till kommer du kunna få bra hjälp med ditt ärende.


* https://www.uc.se/konkursstatistik/


BFAB erbjuder en bredd av utbildningar inom fastighetsjuridik. Genom våra utbildningar inom bl.a. hyres- och lokalhyresjuridik får du goda kunskaper och nödvändiga verktyg för att lyckas ännu bättre i din yrkesroll!

Om du har frågor kring kurserna är du välkommen att kontakta utbildningsansvarig Karin Stening på 076-540 07 22 alt. karin.stening@bfab.se.

Till toppen