Logo

Johanna och Göran gick fyra kurser tillsammans – av ren tillfällighet!

Göran Edström och Johanna Possnert

”Men Göran, är du här igen?!” ropade Johanna Possnert glatt när hon fick syn på Göran Edström. Av en ren slump hade de återigen anmält sig till samma kurs via BFAB – utan att ha haft någon direkt kontakt däremellan eller planerat det!

Hördes inte av mellan kurstillfällena

Hur är det möjligt att dyka upp på fyra olika kurser samtidigt utan att haft någon kontakt däremellan? Ja, det undrar även Johanna Possnert, fastighetsförvaltare på fastighetsavdelningen hos Kungsörs kommunteknik AB och Göran Edström, fastighetsförvaltare på samhällsbyggnadskontoret hos Norrköpings kommun.

– Vi förvaltar ju liknande typer av fastigheter, tänker väldigt lika och har nog varit i samma utvecklingsfaser samtidigt, resonerar Göran.

Vilka kurser har ni gått hos BFAB?

– De kurser vi har gått gemensamt är Fastighetsteknik för förvaltare och fastighetsägare, Teknisk påbyggnadskurs för fastighetsförvaltare (de kurserna heter numera Fastighetsteknik – Grundkurs och Teknisk grundkompetens för fastighetsförvaltare, reds anm.), Fastighetsägarens ansvar, och nu senast utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare. Jag har även gått kursen Driva mindre byggprojekt själv, berättar Göran.

Den första kursen gick de 2019 och under våren 2022 blev de diplomerade fastighetsförvaltare. Med andra ord har de följts åt under cirka fyra år och fyra kurser.

Johanna nickar och skrattar:

– Ja, det är helt galet! Jag har utöver de kurserna Göran nämnde själv genomfört Hyresjuridik bostäder, både grundkursen och fördjupningskursen, samt BBR och PBL. Och det roliga är att det verkligen har varit slumpen. Vi har faktiskt inte haft någon direkt kontakt mellan kurserna.

Vad fick er att välja BFAB för alla dessa kurser?

– Det är hög klass på både kurserna och föreläsarna. Över lag har BFAB dessutom mycket intressanta föreläsare och BFAB har ett brett kursutbud och en lång kontinuitet och erfarenhet av utbildning inom fastighetsbranschen. De tar även till sig konstruktiv kritik för att ständigt förbättra kurserna samtidigt som jag har haft konkret användning av kurserna i min arbetsvardag, säger Göran.

– Jag håller med i allt Göran sa. Det är verkligen relevanta kurser som jag har användning av, dessutom är Lillemor som är utbildningsansvarig helt fantastisk!

Tillgänglighetsövningar var ett av många givande inslag när Göran och Johanna gick Diplomerad fastighetsförvaltare.

Den sista gemensamma kursen som ni gick tillsammans var Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning, vad har ni tagit med er av den utbildningen?  

– Mycket av det man lär sig under utbildningen arbetar man redan med. Därför var det väldigt nyttigt att se hur allt hänger ihop på ett djupare plan. Ekonomiblocket var det jag tyckte var svårast, kanske för att jag inte varit så insatt i de frågorna utifrån min roll och hur jag arbetar. Men det var väldigt nyttigt att fördjupa sig inom de frågorna. Kunskaperna underlättar i arbetsvardagen och förstå vissa beslut som tas. Jag är en praktisk person, så jag tyckte de tekniska bitarna i utbildningen var roligast, speciellt blocket med Willy Ociansson, säger Johanna.

– Jag håller med. Jag hade också stor nytta av ekonomiblocket. Vad gäller Willy gillade jag att han var så konkret och lätt att förstå. Han ritade, berättade engagerat och gav konkreta tips från sin egen arbetsvardag om hur han exempelvis hjälpt bostadsrättsföreningar.

Har ni spanat in någon kurs ni vill gå framöver? Och tror ni att ni kommer gå även den tillsammans?

– Jag har spanat in Diplomerad byggprojektledare men inget är bestämt ännu, säger Johanna.

– Nej, jag har ingen ny kurs inplanerad i dagsläget. Det får tiden utvisa, svarar Göran.


Diplomerad fastighetsförvaltare – kvalificerad fastighetsförvaltning är BFAB:s flaggskeppsutbildning som har vidareutvecklats under flera decennier. Det är en heltäckande utbildning i fastighetsförvaltning för dig som vill utvecklas och ta ytterligare ett steg i karriären.

Hela BFAB:s breda kursutbud hittar du här.

Vid frågor är du även välkommen att kontakta utbildningsansvarig Lillemor Runesson på 073-600 92 03 eller lillemor.runesson@bfab.se.

Till toppen