Logo

Diplomutbildning höjd till skyarna som uppfyllde förväntningarna

Remus Cismas

När Remus Cismas, regionchef Malmö på CA Fastigheter, skulle gå utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning hade han mycket höga förväntningar. Organisationen har en tradition att nytillsatta regionchefer går utbildningen och de har alla gett den mycket goda betyg och ”höjt den till skyarna”. Efter avklarad utbildning och diplomering konstaterar Remus att förväntningarna infriades.

En uppgraderad verktygslåda som håller över tid

Det som Remus framför allt säger att han tar med sig är de intressanta diskussioner och gruppövningar han haft med övriga deltagare och föreläsare.

– Det var kul och givande att träffa branschkollegor med olika inriktningar, förvaltningsobjekt och även höra om deras svårigheter och utmaningar, och diskutera fram lösningar på olika problem utifrån olika synvinklar. Dessutom höll föreläsarna en mycket hög kunskapsnivå och var riktigt duktiga på att få ut sitt budskap. Det gjorde i sin tur att det var lätt och intressant att följa med trots långa och intensiva dagar. Jag har verkligen fått en utökad verktygslåda i mitt ledarskap och som förvaltare som jag har stor nytta av nu och framöver, berättar Remus.

Coachning, inget för Remus..?

Deltagarna som går Diplomerad fastighetsförvaltare blir erbjudna professionell coaching av Lisa Nisser, HR-konsult och coach med lång erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon stöttar dem kontinuerligt under utbildningens gång med både deras professionella såväl som personliga utveckling.

– Det kanske låter överdrivet, men jag tycker verkligen att coachningen med Lisa gjorde utbildningen fulländad! Jag ska erkänna att jag tidigare var en skeptiker, ”hon har ju inte till exempel varit vd för ett fastighetsbolag, vad kan hon lära mig?”. Men Lisa har omvänt mig, det sista tillägger Remus med ett stort leende.

–  Efter ett tag förstod jag att coachningen gav mig verktyg för att ställa rätt frågor till mig själv utifrån olika situationer. En insikt som var stor för mig var att jag själv sitter på makten för att genomföra olika förändringar. Idag känner jag att jag sitter med många bra verktyg för att påverka min egen framtid, samtidigt som jag blivit en bättre ledare.

Remus menar att bredden på de olika utbildningsblocken, kombinerat med coachningen, bidragit till att han idag arbetar mer strukturerat och kommunikativt. Genom en uppgraderad tydlighet och fyllda kunskapsluckor blir samtalen med medarbetarna rakare och tydligare – alla vet vart de är på väg och vad som förväntas.

Nya vänner och branschkollegor var en fin bonus

Diplomerad fastighetsförvaltare erbjuds både som hybridlösning och möjlighet att delta i fysiskt klassrum. Hybridlösningen kan vara ett bra alternativ när till exempel tiden inte räcker till för att pendla, men de allra flesta brukar välja att delta på plats. För Remus kändes det senare alternativet självklart.

– Jag upplevde att en stor del av utbildningen bestod av just erfarenhetsutbytet man fick på plats, både med andra deltagare och med föreläsarna. Förutom nya kunskaper har utbildningen även gett mig nya branschkollegor och vänner.

Remus lyfter även Lillemor Runesson som är utbildningsansvarig för Diplomerad fastighetsförvaltare. Han menar att hennes engagemang är en viktigt del till att gänget, som från början var främlingar, snabbt blev ett sammansvetsat team med högt i tak och inbjudande diskussioner.


Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning är en av de mest välrenommerade utbildningarna i branschen. Över 2 000 personer har blivit diplomerade under de cirka 30 år som BFAB levererat utbildningen. En utbildning som hela tiden utvecklas för att fortsätta möta marknadens behov.

Vill du veta mer om vad diplomutbildningen kan innebära för dig eller dina kollegors karriärsutveckling? Välkommen att kontakta utbildningsansvarig Lillemor Runesson på lillemor.runesson@bfab.se alt. 073-600 92 03.

Till toppen