Hyresjuridik Bostäder – fördjupning
2 kursdagar
15 900 kr exkl. moms
Göteborg
Fördjupningskurs med praktisk tillämpning för bostäder. Du får kunskap angående hyresförhandlingssystemet, hyresgästens besittningsskydd och störningsärenden tillsammans med aktuella rättsfall. Du får även lära dig om hyresnämndens arbete genom en hyresförhandling.
Det är både hyresgästen och hyresvärden som behöver skydd av lagstiftning när det gäller hyresjuridik. Det är stora skillnader i den kommersiella regleringen mellan lokalhyra och bostadshyra och det gäller att veta vad hyreslagen säger om detta.
Under utbildningen övar du bland annat på arbetet kring en hyresnämndsförhandling utifrån hur hyresjuridiken är utformad för just bostäder. Föreläsarna lotsar dig under utbildningen lugnt och metodiskt genom hyresjuridiken. De har gedigen kunskap om hyreslagen genom flera års praktisk erfarenhet inom området.
Få uppdateringar om viktiga ändringar i hyreslagen
Från den 1 juli 2024 gäller en ny uppdatering av hyreslagen i Sverige. Den nya lagen innehåller flera viktiga ändringar som påverkar både hyresgäster och hyresvärdar. Våra föreläsare kommer att gå igenom dessa uppdateringar under kursen, så att du är uppdaterad.
2 kursdagar
15 900 kr exkl. moms
Start 2 december 09:00
Slut 3 december 16:00
Start 10 juni 09:00
Slut 11 juni 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Att ge dig djupare kunskap i hyreslagen vad gäller bostäder. Fördjupningskursen ger dig även större insikt och förståelse för hyresnämnden och dess arbete.
Innehåll i kurs
De delar i hyreslagen som man som förvaltare behöver känna till för att bedriva förvaltning på ett korrekt och effektivt sätt.
- Bostadshyresgästens besittningsskydd i förlängningstvister
- Förfarandet i förlängningstvister
- Juridik och praktik i störningsärende
- Vilka rättigheter har hyresgästens make/sambo
- Hyresrättens övergång
- Det kollektiva hyresförhandlingssystemet
- Bostadshyresgästens skydd i villkorstvister
- Hyresvärden vill utföra förbättrings- eller ändringsarbeten
Se även: Hyresjuridik Bostäder – grundkurs
Kursprogram
Dag 1
- Samling kaffe/te
- Inledning och presentation
- Bostadshyresgästens besittningsskydd i förlängningstvister
- Förfarandet i förlängningstvister
- Praktikfall avseende störningsärende i hyresnämnden
- Rättegångsspel
- Vilka rättigheter har hyresgästens make/sambo?
- Slut för dagen
Dag 2
- Det kollektiva hyresförhandlingssystemet
- Hyresrättens övergång
- Bostadshyresgästens besittningsskydd i villkorstvister
- Förfarandet i villkorstvister
- Hyresvärden vill utföra förbättrings- och ändringsarbeten
- Kursen avslutas
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Fastighetsförvaltare och uthyrare som i första hand arbetar med bostäder.
Du bör ha gått Hyresjuridik bostäder - grundkurs eller ha motsvarande kunskap.
Anna har en bakgrund som affärsjurist och arbetar idag på Jurideko Fastighetspartner. Annas område är bostads- och hyresrättsjuridik, med huvudsaklig inriktning på hyressättning, hantering av bruksvärdesystem och förhandling. Hon processar inom både hyresnämnd och tingsrätt.
Tidigare har hon arbetat på Hyresgästföreningen och specialiserat sig på juridiska frågor kring hyresavtal.
Christina är en av våra erfarna och uppskattade föreläsare. Hon är utbildad jurist och ger i den här kursen genomgångar av hyresrätten ur ett praktiskt perspektiv.
Christina har lång erfarenhet av juridik som rör fastigheter som lokaler och hyresrätter. Hon är grundare av Jurideko Fastighetspartner AB, och processar i både hyresnämnd och tingsrätt.
Olivia har en jur.kand. från Uppsala universitet och arbetar idag på Jurideko Fastighetspartner. Hon företräder fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i bostads-, hyres- och entreprenadrättsliga frågor. Det innefattar bland annat biträde i tvistelösning, förhandlingar och att företräda klienter i domstol och hyresnämnd.
Tidigare har Olivia arbetat med fastighetsfrågor på HSB Riksförbund, Rejlers, Sveriges Bostadsrättscentrum och Foyen Advokatfirma.
Maya har en jur.kand från Stockholms universitet och har arbetat med hyresjuridik och fastighetsrättsliga frågor under lång tid. Hon har varit verksam både på advokatbyrå och i förvaltningsbolag.
Maya verkar inom bostads- och hyresrätt, entreprenadrätt, kommersiell hyresrätt, tvistelösning och processrätt. Hon har en rådgivande roll för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare, och åtar sig även uppdrag som stämmoordförande, särskild granskningsman och likvidator.
Maya har även fullgjort notarietjänstgöring i tingsrätt, och företräder i dagsläget sina klienter i domstol och hyresnämnd.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.