Fastighetsekonomi – Grundkursen för lönsam förvaltning och affärsmässighet
Mikael Reijer
Med fokus på affärsmässighet, strategi och ekonomiska principer riktar sig kursen Fastighetsekonomi – grundkurs till yrkesverksamma som vill förstå och effektivisera ekonomin inom fastighetsbolag. Mikael Reijer, kursens föreläsare och expert inom fastighets- och företagsekonomi, ger en djupgående förståelse för hur man hanterar fastighetsekonomins specifika utmaningar och möjligheter.
Kursinnehåll: Vad är unikt med fastighetsekonomi?
Mikael menar att fastighetsbranschen har särskilda utmaningar. Den hanterar ofta stora kapitalinvesteringar, vilket innebär att bolagen ofta behöver låna betydande belopp för nybyggnationer eller fastighetsköp. Detta gör dem särskilt känsliga för förändringar i ränteläget. För att navigera dessa förutsättningar effektivt är förståelsen för fastighetsekonomi avgörande.
Till skillnad från företagsekonomi som helhet fokuserar fastighetsekonomin på ekonomiska frågor specifika för fastighetsbolag.
– Här ligger tyngdpunkten på driftnettot, en avgörande parameter för lönsamhet. Driftnetto innefattar intäkter från hyror och kostnader för underhåll, drift och fastighetsskatt. Under kursen Fastighetsekonomi – Grundkurs lär sig deltagarna hur dessa faktorer påverkar företagets resultat, balans och kassaflöde; och hur man genom strategiskt arbete kan skapa ekonomisk stabilitet och långsiktig lönsamhet, berättar Mikael.
Han betonar också att de som arbetar inom fastighetsbranschen behöver se över hur man kan optimera underhållet för fastigheterna. Man behöver även arbeta aktivt med att minska driftkostnaderna, primärt gäller det el, vatten och värme. Frågor som Mikael ger tips om under kursens gång.
Vad du lär dig under kursen
Kursen är uppdelad på två kunskapseffektiva dagar. Den första dagen får deltagarna en överblick över fastighetsekonomin och grundläggande insikter i hur ett fastighetsbolag fungerar. Fokus ligger på fastighetens ekonomiska flöden och vilka strategiska beslut som påverkar kassaflödet.
Dag två fördjupar man sig i praktiska frågor som kassaflödesanalys, balansräkning och resultat. Här får deltagarna förståelse för finansiella instrument och konsekvenser, samt en förmåga att läsa och analysera årsredovisningar. Förutom att ge grundläggande ekonomiska färdigheter fokuserar kursen på affärsmannaskap och ledarskap, vilket ger deltagarna verktyg att fatta strategiska beslut och skapa ekonomiskt hållbara fastighetsportföljer.
– Kursens innehåll är så brett att du får de kunskaper som behövs inom bolagets alla olika roller. Efter avslutad kurs har du de kunskaper som du behöver för att skapa lönsamhet i ett fastighetsbolag. Du kommer förstå värdet av investerings- och produktionskalkyler när det ska tas beslut om nya investeringar, säger Mikael.
Varför kunskaper i fastighetsekonomi är avgörande
Att behärska fastighetsekonomi innebär att kunna se ekonomiska konsekvenser av beslut i realtid och strategiskt påverka lönsamheten.
– Ju bättre resultat du kan skapa i din verksamhet och ju mer lönsam den blir, desto mer kan du lägga resurser på att utveckla bolaget inom till exempel hållbarhet och miljöpåverkan, menar Mikael.
Fastighetsbranschen står inför en stor bredd av utmaningar där en tydlig förståelse för driftnetto, fastighetsvärdering och ekonomiska konsekvenser är avgörande för att upprätthålla lönsamhet. För den som vill utvecklas i sin roll är kursen därmed ett värdefullt steg mot att skapa en hållbar och effektiv fastighetsverksamhet.
Vill du få bättre koll på siffrorna, större insikt i hur du bygger ett lönsamt fastighetsbolag och utvecklas vidare inom fastighetsbranschen? Läs vidare om kursen Fastighetsekonomi – Grundkurs!
Vid eventuella frågor är du varmt välkommen att kontakt utbildningsansvarig Karin Stening på 076-540 07 22 alt. karin.stening@bfab.se.
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad