Logo

Fel i hus – ett normaltillstånd?

Willy Ociansson

Alla fastigheter jag besöker, och det är många, har mer eller mindre allvarliga fel och brister. Alla jag träffar som jobbar med fastigheter, och det är många, berättar för mig om hur dessa fel och brister påverkar dem i deras vardag. Antingen man jobbar direkt mot hyresgästerna eller längre bak i organisationen påkallar dessa fel och brister väldigt mycket kraft och resurser. Samtidigt leder de till höga kostnader, missbelåtna kunder och onödigt stort avtryck i miljön.

Fastighetsägare sitter på en oslipad diamant

Hade dessa missförhållanden visat sig inom någon annan bransch, vilken som helst så hade man utlyst katastroftillstånd och satt till alla resurser för att analysera orsaken och ta fram en handlingsplan – men så jobbar man inte i fastighetsbranschen. Nej, man sitter lugnt tillbakalutad i stolen i förvissningen att alla hus alltid haft fel och vi har inga planer att förändra den ordningen.

Att hitta felen är enkeltt och metoder för att åtgärda dem är redan utarbetade och det ekonomiska utfallet är bättre än för någon annan investering, men ingen har ännu kunnat berätta för mig vad det är man väntar på. Fastighetsägaren sitter på en oslipad diamant som med en förvånansvärt liten insatts kan förvandlas till en oskattbar ädelsten och om jag suttit i styrelsen för något fastighetsbolag skulle jag illa kvickt föra upp denna fråga överst på dagordningen.

Tjejer och killar – sök er till VVS- och energibranschen

Det råder redan nu stor brist på tekniker och hantverkare i vårt segment och behovet kommer mångdubblas inom kommande år samtidigt som konkurrensen om ungdomarna hårdnar, det är deras marknad och det finns mycket spännande för dem att välja på. Mycket behöver därför utvecklas för att locka nästa generation att söka sig till oss. Gammal teknik behöver ersättas av rationella arbetsmetoder för att möta ökade krav på effektivitet och arbetsmiljö.

Prefabricerade lösningar utförda i bra miljö inomhus kan med hjälp av ny teknik ersätta många av de moment som idag sker på bygget. Hantverkaren ute på plats kan via elektroniska mätinstrument och digital överföring måttbeställa anpassade och sammanfogade byggdelar som kort därefter levereras på plats. Lite som att beställa en pizza med hemkörning istället för att själv tillaga den i köket. Byggarbetsplatser kan i större utsträckning täckas med skydd mot väder och vind.

Tiderna förändras, och så även förväntningarna

Att jobba på ackord och byta om, duscha och äta i manskapsbaracker eller jobba med farliga kaprondeller och gängade rör med klet och linade skarvar hör forntiden till och är med all rätt inget som tilltalar yngre personer. Kort sagt – det finns en stor potential till förbättringar och det krävs ett aktivt arbete och en inbjudande atmosfär för att på kort tid vända skutan.

När jag efter gymnasiet på 70-talet som elektriker kom ut på mitt första bygge var det tillåtet att röka inne samtidigt som kompisarna åt mat i plåtburkar och att dricka sprit på jobbet på fredagarna var helt normalt. En vinter fick räcka för mig innan jag återvände till skolbänken och jag lovade mig själv - aldrig mer ett bygge. Dagens generation har lyckligtvis betydligt större förväntningar och även de vänder såklart på klacken om vi inte anpassar oss till deras krav.


Med smarta kompetenssatsningar kan vi tillsammans skapa en mer hållbar bransch. En bransch där fastigheterna och tekniken integreras allt mer. Ett steg i den riktningen är att investera i sin egen kompetensutveckling, t.ex. utbildningen Fastighetsteknik - Grundkurs där Willy själv är föreläsare.

Till toppen