Logo

Hockeybacken som vill framåt i fastighetsbranschen

Niklas Lindmark

Niklas Lindmark

Efter att i många år ha utvecklat sitt hockeyspelande professionellt runt om i Sverige var det dags för Niklas Lindmark att landa. Som 25-åring sattes målet: vid 30 skulle han vara fastighetsförvaltare. Med två år kvar till mållinjen knep han en traineeplats på BFAB:s flaggskepp Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning.

En bred karriär med hockeyn som bas

Niklas Lindmark beskriver sig själv som en person som  älskar nya utmaningar. Den röda tråden i hans professionella bakgrund är en aldrig sinande nyfikenhet och viljan att ständigt lära sig nytt.

Tidigare var Niklas, idag servicetekniker inom VVS på Driftia Förvaltning AB, professionell hockeyspelare under flera år. En karriär han har kombinerat med att bl.a. arbetat i sportbutik, inom catering och som säljare. Och nu är det dags för nästa steg i yrkeslivet – resan mot drömrollen som fastighetsförvaltare.

BFAB provar nya angreppssätt för att bredda branschen

Frida Palmgren, vd på BFAB, tycker det är viktigt att våga testa nya angreppssätt för att bidra till branschens utveckling: 

– Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning är inte en grundutbildning. Det är en utbildning för de som vill ta ytterligare ett steg i karriären. Nu viger vi en utbildningsplats åt en person med en icke-traditionell bakgrund, vilket vi hoppas på ska leda till att få in nya branschperspektiv. Dessutom är det som bekant en stor kompetensbrist inom fastighetssektorn. Det är viktigt att våga tänka stort och öppna upp för att fler ska få ta del av nätverket, kompetensen och förståelsen för branschen. På så vis kan vi även bredda kompetensen på sikt.

Frida fortsätter:

– Vi har hållit vår utbildningsplattform på en så pass hög nivå genom alla år bland annat för att vi har ställt krav på att deltagarna ska ha en relevant yrkesbakgrund. Det är viktigt för att kunna bidra med erfarenhetsåterföring men även vad gäller utbytet deltagarna emellan.

Ibland är det slumpen som avgör

Att det var just förvaltaryrket som Niklas skulle satsa på var inte helt självklart från början. Niklas hade vänner och bekanta som arbetade som förvaltare och inom fastighetsbranschen var han sedan tidigare positiv inställd till yrket och branschen i stort. Dessutom fick han tips om utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare. Kanske var det förvaltarrollen han skulle satsa på här näst?

– Tack vare min bakgrund i hockeyvärlden är det väldigt naturligt för mig att sätta upp mål med tillhörande delmål. När jag var 25 år satte jag upp yrkesmålet att jag skulle vara förvaltare när jag fyllde 30. Jag menar att sätter man målet först så kommer lösningarna längs med vägen. Idag är jag 28 år och så dök den här möjligheten upp. Så snart är förhoppningsvis målet nått, säger Niklas.

Ett flexibelt och lättanpassat block-koncept

Det är nog inte så konstigt att Niklas dras till utmaningar och nya sätt att växa som person, med sin bakgrund som back i division 1. I cirka 20 år har hockeyn varit en del av Niklas liv på både del- och heltid. Nu är det dags att byta planhalva och förhoppningen är att utbildningen ska leda till ett jobb som fastighetsförvaltare.

– Utbildningen är uppdelad i sex block med tre utbildningsdagar per tillfälle. Just block-konceptet passar mig väldigt bra, då jag kan utbilda mig och jobba parallellt. Det är lite studier på egen hand mellan blocken, men det fungerar bra att planera in den tiden bredvid jobbet.

Diplomerad fastighetsförvaltare – nu med personlig coach!

Det som driver Niklas framåt är viljan att alltid bli lite bättre än han var dagen innan. Han tycker det är spännande att utvecklas både privat och professionellt. En nyhet i utbildningsupplägget som berör den personliga utvecklingskurvan är att utbildningsdeltagarna får tillgång till den personlig coachen Lisa Nisser. Som tidigare elitidrottsman är Niklas van vid coachupplägget, men hur skiljer det sig åt i det här sammanhanget?

 – Jag har haft många coacher tidigare, men då utifrån ett idrottslig perspektiv. Det här är första gången jag har en coach som är helt inriktad på yrkeslivet. Det är ovant och lite konstigt, men på ett bra sätt. Lisa arbetar mycket med målanpassning och skräddarsyr coachningen utifrån min personlighet. Jag upplever att jag har en kumpan att bolla med längs vägen som hjälper mig framåt. Det känns jättebra!

Tryck skapar diamanter

Niklas säger att han erkänner att han hade lite fjärilar i magen innan utbildningen började. När intervjun sker är första blocket avklarat några veckor tidigare och han ser ivrigt fram emot det andra blocket.

–  Det här känns verkligen helt rätt. Utifrån mina upplevelser från första blocket var föreläsarna jättebra. De är yrkespersoner som har varit med och t.ex. grundat AFF-avtalen och verkligen själva arbetat med det de föreläser om i respektive block, vilket gör dem mycket trovärdiga.

Innan vi avrundar intervjun lägger Niklas till:

–  Den här möjligheten är värd allt. Det är rätt steg i rätt riktning vid rätt tidpunkt. Det värsta man kan göra är att blicka tillbaka och ångra att man inte tog steget. Jag är fullt medveten om att det periodvis förmodligen kommer vara tufft, men tryck skapar diamanter!


Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning är en av de mest välrenommerade utbildningarna i branschen. Över 2 000 personer har blivit diplomerade under de cirka 30 år som BFAB levererat utbildningen. En utbildning som hela tiden utvecklas för att fortsätta möta marknadens behov

För att få veta mer om vad denna diplomutbildning kan innebära för dig eller dina kollegors karriärsutveckling är du välkommen att kontakta utbildningsansvarig Lillemor Runesson på lillemor.runesson@bfab.se alt. 073-600 92 03.

Till toppen