Man skapar inte en bra utbildning bakom ett skrivbord
Lillemor Runesson
För Lillemor Runesson, utbildningsansvarig på BFAB, är det viktigt att aldrig stagnera. Hon är mån om att de utbildningar hon ansvarar över ständigt utvecklas och uppdateras utifrån branschens behov. En av utbildningarna som Lillemor ansvarar för är BFAB:s flaggskepp Diplomerad fastighetsförvaltare.
Utbildningsprogrammet har erbjudits i över 30 år, men är alltid lika aktuellt. Läs mer om det ständigt pågående arbetet för att hålla utbildningen top notch.
En gedigen utbildning för den som vill ta nästa steg i karriären
Utbildningen Diplomerad Fastighetsförvaltare är utformad för den som vill utveckla sina kunskaper inom fastighetsförvaltning och ta ytterligare ett steg i karriären. Efter genomförd utbildning har deltagarna med sig relevanta verktyg att använda i arbetsvardagen.
Vad innebär din roll som utbildningsansvarig?
– Min roll är väldigt rolig och bred. Huvudsakligen är det min uppgift att se till att utbildningen fylls och att deltagarna är nöjda. Det görs genom att innehållet ständigt skruvas på så att det är aktuellt och rätt i tiden. Jag vill se till att utbildningen alltid håller en top notch-kvalité, där föreläsarna såväl som innehåll ständigt utvärderas. Jag arbetar även aktivt med att hitta nya kunder och deltagare.
Lillemor fortsätter:
– Det som deltagarna inte ser är arbetet som regelbundet sker ”bakom kulisserna” där mina kollegor, föreläsarna och jag själv ständigt utvärderar och reviderar utbildningarna så att de hela tiden ska hålla högsta kvalitet. Jag menar att man inte kan skapa en riktigt bra utbildning bakom skrivbordet. En av de viktigaste delarna i min roll är omvärldsbevakning och att följa branschens utveckling.
Vem passar utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare för?
– Utbildningen passar alla som har arbetat ett tag i fastighetsbranschen och som vill ta nästa steg. Kanske arbetar de i en annan roll och fått en ny befogenhet. Det kan till exempel vara en bovärd eller drifttekniker som blivit befordrad till förvaltare och som arbetsgivaren vill lyfta kunskapsmässigt. Men utbildningen passar även mer erfarna förvaltare som behöver en skjuts, vill få en nytändning och ett kunskapslyft. Många deltagare brukar kunna mycket om ett ämne sedan tidigare men de har mindre kunskap om andra delar. I den här utbildningen får de både bredden och plattformen i förvaltarrollen.
Hur ser upplägget ut?
– Det är fem block upplagda på tre dagar. Man läser ett block i månaden. Efter att de fem blocken är avklarade har man möjlighet att skriva en tentamen för att diplomeras. Därefter har vi en återträff med diplomutdelning, två föreläsningar om aktuella ämnen och en trevlig middag.
Vad säger deltagarna att de tagit med sig efter utbildningen är klar?
– Nästan alla pratar om nätverket som skapats under utbildningen. Många uttrycker också att det har varit en jätterolig och utmanande tid där de sett träffarna som ett vattenhål i en annars stressad vardag. Deltagarna brukar också uttrycka att de har fått en god inblick i det mesta och vet var de hittar ny information om ämnena.
Lillemor betonar också att deltagarna får en säkerhet och trygghet som smittar av sig i hela organisationen. Avslutningsvis berättar Lillemor att det regelbundet händer att deltagarna talar om att de haft kollegor som själva gått utbildningen och rekommenderat den vidare – det bästa betyget man kan få!
Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Lillemor på lillemor.runesson@bfab.se eller 073-600 92 03.
Texten är skriven av: Ida Viberg , Content Creator inom samhällsbyggnad