Diplomerad fastighetsförvaltare – Kvalificerad fastighetsförvaltning
16 kursdagar
106 200 kr exkl. moms
Sollentuna
Diplomerad fastighetsförvaltare är en heltäckande utbildning i fastighetsförvaltning. Den passar dig som vill utvecklas och ta ytterligare ett steg i karriären.
Utbildningen är uppdelad på fem utbildningsblock, tentamen och en återträff. Under de olika utbildningsblocken får du kunskap om branschens och förvaltningens viktigaste frågor med fördjupning inom juridik och ekonomi.
Teori, praktiska övningar och nätverkande
Under utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare lär du dig vilka verktyg du kan använda i din vardag som fastighetsförvaltare. Teori varvas med praktiska gruppövningar.
Värdet av att dra nytta av varandras erfarenheter är en stor del i utbildningen. Vi startar varje morgon med en presentation/erfarenhetsåterföring där någon av deltagarna berättar något från sin vardag som fastighetsförvaltare.
Då du är klar med samtliga block, som alla är noga utvalda med ämnen och kunskaper för att passa din utmanande och ansvarsfyllda vardag, är målet att du ska känna dig tryggare och säkrare i din roll.
Titulera dig som diplomerad fastighetsförvaltare
Efter avslutad utbildning och avklarad tentamen kan du titulera dig diplomerad fastighetsförvaltare. Diplomet är en kvalitetssäkring i fastighetsbranschen och ett bevis på att du genomfört utbildningen och klarat tentamen med godkänt resultat.
Kursen ger dig de kunskaper som krävs
Vi ger dig en bred plattform och översikt inom fastighetsförvaltning. Du får även en helhetssyn för att kunna hantera det stora ansvaret och komplexiteten som ligger i den kvalificerade fastighetsförvaltarens roll och vardag.
Nära Stockholm och Arlanda
Nätverkandet och utbildningstillfällena sker på den vackra konferensanläggningen Bergendal, belägen vid Edsvikens strand, nära både Stockholm och Arlanda. Möjlighet till övernattning finns för den som önskar.
Personlig coach och professionell stöttning under hela utbildningen
Under hela utbildningen får du tillgång till vår personliga coach Lisa Nisser. Lisa är HR-konsult och coach med lång erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon finns med för att stötta dig i både din professionella och personliga utveckling. Coachingen är ett tillval och kostnaden läggs då på kursavgiften. Meddela vid bokningen om du önskar coaching.
Här kan du läsa mer om vilka positiva, och kanske även överraskande, effekter du kan förvänta dig av ett unikt upplägg när utbildning kombineras med coaching.
Marknadens mest erkända kurs i fastighetsförvaltning – våra tidigare deltagare rekommenderar oss
Över 1 000 personer har gått vår utbildning och är nu diplomerade fastighetsförvaltare genom BFAB. Vi har snart genomfört 70 omgångar av utbildningen med genomgående höga utvärderingar. Detta visar sig även genom att våra tidigare deltagares vilja att rekommendera oss är mycket hög.
Många av branschens mest etablerade och meriterade bolag har valt Diplomerad fastighetsförvaltare som ett återkommande inslag i sin kompetensutvecklingsplan.
Solskenshistorierna är många, här kan du läsa några.
Träffen för dig som vill utvecklas ännu mer
Missa inte vår exklusiva ledarskapsträff! En träff där du som är byggprojektledare eller fastighetsförvaltare får möjlighet att utveckla din kreativitet och nätverka med andra inom branschen.
Håll ögonen öppna, vi återkommer med datum!
16 kursdagar
106 200 kr exkl. moms
Start 10 mars 09:30
Slut 20 augusti 16:00
Start 25 augusti 09:30
Slut 10 december 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
- Ge dig en plattform och en stabil grund att stå på som kvalificerad fastighetsförvaltare.
- Du ska kunna arbeta mer lönsamt som fastighetsförvaltare och vara tryggare i din yrkesroll.
- Ge dig ett stort nätverk inom branschen.
- Du ska vara väl förberedd för de många frågeställningar som uppkommer i det dagliga arbetet som fastighetsförvaltare.
- Du ska ha förmåga att ta ett övergripande ansvar för fastigheterna du ansvarar för.
Utbildningens innehåll
AFF, kommunikation och underhållsplanering
- AFF (avtal för fastighetsförvaltning), introduktion-onlinekurs
- Varför AFF?
- Kommunikation och ledarskap
- Underhållsplanering
Fastighetens ekonomi och hållbar utveckling
- Nyckeltal
- Lönsamhetsbedömning
- Fastighetsvärdering
- Exploatering av fastigheter
- Fastighetsbranschens hållbarhet
Fastighetsjuridik
- Grundläggande fastighetsrätt, servitut, arrenden, överlåtelser m.m.
- Entreprenadrätt, standardavtalen, AB04, ABT06, ABK09
- Fastighetsägarens ansvar, Plan- och Bygglagen, miljöfrågor m.m.
Hyresjuridik och driva mindre byggprojekt
- Genomgång av hyreslagstiftningen för bostäder och lokaler
- Parternas rättigheter och skyldigheter
- Uppsägningar, konflikthantering m.m.
Ekonomiredovisning och fastighetsteknik
- Moms
- Beskattning
- Fastighetsredovisning
- Fastighetsteknik
Tentamen
- Genomförs digitalt.
Återträff
- Middag med diplomutdelning
- Föreläsning i aktuellt ämne
Diplomerad fastighetsförvaltare passar dig som vill ta ett större grepp om fastighetsförvaltning. Den är utformad för dig som vill få en bredare grund att stå på och som vill ta ytterligare ett steg framåt i din karriär.
Gemensamt för alla våra deltagare är att de vill bygga på sina nuvarande kunskaper med en mer förvaltningsinriktad utbildning.
Du ska ha erfarenhet av fastighetsbranschen. Undantag från branscherfarenhet kan förekomma, dock alltid i samråd med BFAB.
Block 1 – AFF, kommunikation och underhållsplanering
I det inledande blocket startar vi med en dag i underhållsplanering. Varför är det viktigt att ha en underhållsplan och hur underlättar den förvaltningen? Du får också en övergripande inblick i hur du arbetar fram en underhållsplan, samt hur du kan arbeta långsiktigt med underhållsplanering och hålla underhållsplanen uppdaterad.
Efter att du genomfört den förberedande onlinekursen, AFF-introduktion, kommer du få bekanta dig ytterligare med AFF-avtal för fastighetsförvaltning och service. Du kommer att i grupp få jobba med teoretiska övningsuppgifter. Med hjälp av branschregelverket ABFF och AFF-definitioner ökar din förståelse och kunskap i hur du skriver och tolkar avtal, samt hur du arbetar med avtalsuppföljning för att säkerställa att båda parter levererar enligt avtal.
Det är genom våra kunder som vi bygger vårt varumärke. Kommunikation handlar inte bara om vad som sägs, utan också om hur budskapet ska framföras för att uppfattas på rätt sätt. En heldag i kommunikation och självledarskap avslutar block 1.
Block 2 – Fastighetens ekonomi
I block 2 fokuserar vi på fastighetens ekonomi. Vi går igenom vilka nyckeltal som används i branschen och hur de hänger ihop.
Du gör lönsamhetsberäkningar, räknar ut hyrestillägg och marknadsvärde samt lär dig hur du upprättar en betalningsanalys för att se fastighetsekonomins utveckling under en längre period.
Dag tre är ämnet Hållbar utveckling i fastighetsbranschen.
Du får då veta mer om:
- Hur lönsam din fastighet är
- Hur du tar fram beslutsunderlag
- Marknadsvärdet på din fastighet
- Hur du bedömer ekonomin i driften
- Hur du lönsamhetsbedömer olika åtgärder
- Fastighetsbranschen och hållbarhet
- Taxonomi
- CSRD
- Klimatbokslut
- Utsläpp i vår verksamhet
- Att driva hållbarhetsarbete
- Hållbarhet och affären
Block 3 – Juridikens grunder
I block 3 får du bland annat kunskaper om den grundläggande juridiken för fastigheter och dess tillbehör, om servitut, gemensamhetsanläggningar och arrenden, om överlåtelser och pantsättning m.m. Du får även en heldagsgenomgång av upphandling och genomförande av entreprenader med fokus på standardavtalen AB04, ABT06 och ABK09.
Blocket avslutas med en heldagsutbildning i fastighetsägarens ansvar med genomgång av relevanta bestämmelser i PBL, Lagen om skydd mot olyckor, rutiner och kontroller, skador och försäkringar m.m.
Du får kunskap om bland annat:
- Fastigheter, dess bildande och ändrande samt tillbehören
- Nyttjanderätter och arrende
- Servitut, gemensamhetsanläggningar
- Överlåtelse av fastighet samt panträtt
- Entreprenadrätten och standardavtalen
- Tvistelösning
- Fastighetsägarens ansvar
- Grundläggande miljöbalksfrågor
- PBL
- Olyckor och skador
Block 4 – Hyresrätt och Driva mindre byggprojekt
I block 4 behandlar vi viktiga avsnitt i hyreslagen samt hur du driver mindre byggprojekt.
Hyresrätt
Du får de nödvändiga praktiska kunskaperna för att förstå hyresrätten gällande bostäder och lokaler.
Korrekt kunskap om hyresrätten är grundbulten i fastighetsföretagande och nödvändig i kontakten med hyresgästerna. Du får lära dig de delar i hyreslagen som förvaltare behöver känna till för att kunna bedriva förvaltning på ett korrekt och effektivt sätt.
Du får även en genomgång av hur det svenska avtalssystemet för bygg- och fastighetsbranschen är upplagt och tänkt att fungera.
Du får kunskap om:
- Hyresavtal
- Lägenhetens skick
- Rättigheter och skyldigheter för hyresvärd och hyresgäst
- Andrahandsuthyrningar
- Uppsägningar och förhandlingar
- Störningar, förverkande m.m.
- Villkorstvister
Driva mindre byggprojekt
- Vad är ett projekt?
- Att underlätta det egna arbetet genom goda rutiner
- Kvalitets-, miljö-, ekonomi- och tidsstyrning
- Målstyrning - organisation, ansvar och befogenhet
Block 5 – Ekonomiredovisning och fastighetsteknik
Moms
Alla som har en lokal att hyra ut behöver kunna hantera frivillig moms. Reglerna kan kännas många – i block 5 reder vi ut vad en förvaltare behöver kunna i ämnet.
Fastighetsskatt
Här går vi igenom hur fastighetsskatten fungerar och hur du som enskild förvaltare kan påverka företagets kommande skatt. För att optimera lönsamheten i fastighetsförvaltning och i synnerhet projekthantering är det viktigt att kunna skattereglerna.
Årsredovisning
Vilka uppgifter, nyckeltal och siffror är de viktigaste i en årsredovisning? Du får gärna ta med dig ditt företags årsredovisning för att få mer insikt om ditt eget bolag.
Fastighetsteknik
Under utbildningens sista dag får du grundläggande kunskaper i fastighetsteknik. Kunskaper som ökar din förståelse och kunskap om den tekniska driften i en fastighet och övergripande systemförståelse för fastigheten för att förstå samband och sammanhang.
Tentamen
Efter avslutad utbildning skriver du en tentamen. Detta sker digitalt. Vid godkänd tentamen får du diplom och kan titulera dig som diplomerad fastighetsförvaltare. Om du väljer att inte genomföra tentamen får du istället ett utbildningsintyg.
Återträff
Aktuella föreläsningar för utbildningens sista block organiseras utifrån de behov och önskemål som deltagarna uttrycker under tidigare utbildningstillfällen.
Diplomutdelning och middag
Kurstillfällen våren 2025
- Block 1 – Introduktion till fastighetsförvaltning: 10-12 mars 2025
- Block 2 – Fastighetens ekonomi: 14-16 april 2025
- Block 3 – Fastighetsjuridik: 12-14 maj 2025
- Block 4 – Hyresjuridik och hållbarhet: 9-11 juni 2025
- Block 5 – Ekonomiredovisning och fastighetsteknik: 18-20 augusti 2025
- Block 6 – Återträff: 11-12 september 2025
Kurstillfällen hösten 2025
- Block 1 – Introduktion till fastighetsförvaltning: 25-27 augusti 2025
- Block 2 – Fastighetens ekonomi: 22-24 september 2025
- Block 3 – Fastighetsjuridik: 20-22 oktober 2025
- Block 4 – Hyresjuridik och hållbarhet: 17-19 november 2025
- Block 5 – Ekonomiredovisning och fastighetsteknik: 8-10 december 2025
- Block 6 – Återträff: 21-22 maj 2026
Titel och utbildningsintyg efter avslutad utbildning
När utbildningen är avklarad skriver du en tentamen där du får visa vad du har lärt dig inom fastighetsförvaltning. Deltagare som klarar tentamen får titeln diplomerad fastighetsförvaltare. Tentamen är frivillig och genomförs digitalt. De deltagare som väljer att inte genomföra tentamen får istället ett intyg efter avslutad utbildning.
Nätverka och knyt kontakter på plats
Utbildningen genomförs i fysiskt i klassrum men vid behov finns möjlighet att delta digitalt. Vi rekommenderar alltid att du som har möjlighet att vara på plats är det. Att kunna knyta kontakter och att nätverka under träffarna är någonting som deltagarna uppskattar allra mest med vår utbildning.
Kost och logi
Utbildningen är förlagd till Bergendal, en konferensanläggning i Sollentuna med möjlighet till övernattning. Meddela i samband med anmälan om du vill ha logi.
OBS! Eventuell avbokning av kost och logi måste ske senast fyra veckor före aktuellt tillfälle för att slippa kostnad.
Faktura och betalning
Faktura på kursavgiften skickas före kursstart från BFAB medan kostnad för middag och eventuell logi betalas direkt till Bergendal efter respektive kursblock.
Intyg och diplom
Efter sista blocket får du ett intyg som visar att du gått utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare. Om du väljer att skriva provet som skickas ut efter utbildningen får du, vid godkänt resultat, även ett diplom.
I priset ingår: kost, dagpaket, lunch och fika. Middag och eventuell logi tillkommer. Kostnaden för middag och logi kan variera, vänligen kontakta utbildningsansvarig för mer information.
Tillval: Kostnad för coaching (5 tillfällen à 60 min) - 10 000 kr.
Du kan läsa våra allmänna villkor här.