Diplomerad byggprojektledare
10 kursdagar
78 500 kr exkl. moms
Sollentuna
Diplomerad byggprojektledare är en kvalificerad utbildning som är anpassad specifikt för dig som har en roll som projektledare i ett byggprojekt. Kursen är helt unik i sitt slag och passar byggprojektledare som arbetar i både små och stora projekt.
Kursen ger dig de kunskaper som krävs
Under utbildningen lär du dig metoder och verktyg för att driva dina projekt mer effektivt och lönsamt. Efter kursen kommer du att ha en ökad förståelse för byggprocessen och kunskap inom byggprojektledning gör dig säkrare i ditt sätt att leda. Du får även möjlighet att utöka ditt nätverk och knyta nya kontakter för framtiden.
Att leda och kommunicera på rätt sätt som byggprojektledare är en viktig framgångsfaktor – en bra ledare skapar goda relationer till alla intressenter. Under kursen lär du dig även att utnyttja dina resurser för att uppnå tidsplaner, ekonomiska mål och kvalitetsmål.
Kvalificerad utbildning för framtidens byggprojektledare
För utbildningen Diplomerad byggprojektledare har vi samlat ledande föreläsare med stor kunskap som är verksamma inom sina respektive områden. Detta gör Diplomerad byggprojektledare till en unik och kvalificerad utbildning för framtidens projektledare!
10 kursdagar
78 500 kr exkl. moms
Start 11 mars 09:30
Slut 20 augusti 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
- Lära dig metoder och verktyg för att som projektledare inom bygg kunna driva dina projekt både effektivt och målinriktat.
- Kunna leda och kommunicera på rätt sätt – en viktig framgångsfaktor när du ska styra en grupp och ett projekt. Detta skapar dessutom goda relationer till alla intressenter.
- Lära dig samordna och förvalta dina resurser för att uppnå tidsplaner, ekonomiska mål och kvalitetsmål.
Utbildningens innehåll
Vi startar projektet
- Tidiga skeden
- Beställarens ekonomi
- Översikt av standardavtal och upphandling
Ledarskap, vägen till ett lyckat projekt
- Ledarskap – projektpsykologi
- Ledarskap – coachande ledarskap
Riskhantering och projektledning i vardagen
- Riskanalys
- Projektledarens roll
Projektledning i vardagen - från teori till praktik
- Projektledning i vardagen
- Roll och process
Kommunikation – ditt viktigast verktyg
- Kommunikationsplanering i projekt
- Att leda projektkulturen
- Förhandlingar i samhällsbyggandet
Diplomutbildningen passar dig som jobbat något år i bygg- eller fastighetsbranschen. Du kanske redan jobbar som projektledare men utan att ha gått någon relevant kurs eller utbildning eller så är du på väg in i en roll som byggprojektledare.
Block 1 – Vi startar projektet
Det inledande blocket ger dig en introduktion till kursen och rollen som projektledare. Vi startar utbildningen Diplomerad byggprojektledare med tidiga skeden och ett spännande stadsbyggnadsprojekt. Kiruna måste flyttas och en helt ny stad planeras och byggas: vad är viktigt att tänka på och vilka är intressenterna?
Vi går också igenom grunderna i fastighetsekonomi. Beställare av våra projekt är ofta fastighetsbolag som sedan ska förvalta byggnaderna. Vilken strategi har de med sina byggnader och hur ser de på lönsamheten?
Blocket avslutas med en dag entreprenadjuridik. Du får en genomgång av våra standardavtal AB 04 och ABT 06 och tillämpningen av dem.
Block 2 – Ledarskap, vägen till ett lyckat projekt
I block 2 fördjupar vi oss i ledarskapets roll och utmaningar. Att leda byggprojekt innebär att man tar på sig en krävande och utmanande roll. Ett antal olika intressenter måste hanteras vars intressen många gånger skiljer sig åt. Frågan är också om du vill agera som chef eller ledare.
Du kan också vara en coachande ledare. Hur kan du på bästa sätt stärka dina projektmedlemmar?
Block 3 – Riskhantering, mål och kvalitet
Block 3 startar med en dag riskhantering – en språngbräda till nya möjligheter. Avsnittet är både spännande och nyttigt. Hur kan en risk bli en möjlighet och är alla lika riskbenägna? Målet är att du omgående ska kunna använda riskhantering i din vardag.
Dag 2 diskuterar vi projektledarrollen, uppdraget, mål och vision. Vi pratar om intressenter och om hur man jobbar med WBS.
Block 4 – Styrning av tid och ekonomi i projektet
I block 4 går vi igenom projektledning i vardagen och hur det kan se ut i alla skeden under hela processen. Du får exempel på hur du bygger upp din organisation utifrån de resurser du som projektledare har fått. Här är det är viktigt med en tydlig gränsdragningslista så att du vet vilka ansvarsområden du har. Vi pratar mer om ledarskapet och beslutsprocessen.
De gäller också att komma i mål såväl tidsmässigt som kvalitetsmässigt. Förseningar och fördyringar kan faktiskt bero på orealistiska uppskattningar och beräkningar. Som byggprojektledare måste du kunna väga värde mot nytta. Med ekonomistyrning får du inte bara god kontroll över ekonomin – du kan också snabbt sätta in rätt åtgärder för att styra projektet mot målet.
Block 5 – Kommunikation, kultur och förhandling – dina viktigaste verktyg
I det sista blocket får du öva på din personliga kommunikation och även lära dig kommunikationsplanering. Att effektivt samordna intern och extern kommunikation gör att målbilden blir tydlig för alla och att risken för missförstånd minimeras. Du lär dig sätta kommunikationsmål och formulera budskap till respektive intressentgrupp.
Utbildningens sista dag inleds med ett avsnitt vi kallar "Att leda projektkulturen". Du som projektledare har en viktig roll när det gäller vilken kultur och stämning ni har i projektgruppen. Vad är egentligen god projektkultur och hur uppnår man det?
Allt är en förhandling! Hur förbereder man sig inför en förhandling och vad bör man tänka på under själva förhandlingen? Ett förhandlingsspel med både teori och praktik avslutar kursen i byggprojektledning.
Hösten 2024
Block 1: 27-28 augusti 2024
Block 2: 24-25 september 2024
Block 3: 22-23 oktober 2024
Block 4: 19-20 november 2024
Block 5: 10-11 december 2024
Våren 2025
Block 1: 11-12 mars 2025
Block 2: 15-16 april 2025
Block 3: 13-14 maj 2025
Block 4: 10-11 juni 2025
Block 5: 19-20 augusti 2025
Utbildningen Diplomerad byggprojektledare utförs under totalt tio dagar och är uppdelad på fem tillfällen.
Kost och logi
Utbildningen är förlagd till Bergendal, en konferensanläggning i Sollentuna med möjlighet till övernattning. Meddela i samband med anmälan om du vill ha logi.
OBS! Eventuell avbokning av kost och logi måste ske senast fyra veckor före aktuellt tillfälle för att slippa kostnad.
Faktura och betalning
Faktura på kursavgiften skickas före kursstart från BFAB medan kostnad för middag och eventuell logi betalas direkt till Bergendal efter respektive kursblock.
Intyg och diplom
Efter sista blocket får du ett intyg som visar att du gått utbildningen Diplomerad byggprojektledare. Om du väljer att skriva provet som skickas ut efter utbildningen får du, vid godkänt resultat, även ett diplom.
Kostnad för kost, dagpaket, ingår i priset medan middag och eventuell logi tillkommer. Faktureras direkt från konferensanläggningen efter varje block.
Du kan läsa våra allmänna villkor här.