Praktisk jordtagsmätning
1 kursdag
8 900 kr exkl. moms
Danderyd
I denna kurs kommer vi fokusera på hur vi kontrollerar och mäter vår jordtag och hur vi möter de krav som ställs på våra jordtag.
Vi har idag krav på oss att kontrollera våra jordtag med löpande periodicitet. Där skall vi säkerställa att jordtagets funktion inte förändrats. Har skett skett någon förändring runt jordtaget eller har vi fått problem med korrosion eller kontinuitet på våra ledare i marken.
Jordtaget är en central del för att upprätthålla en god skyddsnivå vid jordfel eller åska. När detta händer påverkas såväl berörings- och stegspänning som vi har krav på.
Vi kommer fokusera på hur vi praktiskt kontrollerar jordtagen genom gemensamma mätningar med 3- och 4-polsmetoden. Vi kommer att gå igenom hur vi tolkar de värden som vi möter upp. Vad kan vi göra för åtgärder om dessa värden inte är tillräckligt bra. Efter att vi mätt jordtaget så kommer vi följa upp med en markresistivitets mätning där vi kan se markens elektriska egenskaper.
1 kursdag
8 900 kr exkl. moms
Start 15 maj 08:15
Slut 15 maj 16:30
Kursens mål
Dagen börjar med en introduktion och genomgång kring praktisk mätning. Därefter kommer vi ge oss ut till ett jordtag för att praktiskt mäta detta tillsammans. Vi kommer även lära oss mäta markresistivitet för att kunna få relevant data för framtida projektering.
Innehåll i kurs
- Teoretisk genomgång i hur en mätning går till.
- Genomgång av de svårigheter som vi kan ställas inför.
- Genomgång utav mätutrustning.
- Praktisk mätning utav jordtag i fält.
- Praktisk mätning utav markresistivitet.
- En avslutande genomgång och tolkning av våra resultat.
Kursprogram
Program
08:15 Kursregistrering
08:30 Mätning av Jordtag
- Vilka krav och regelverk har vi att följa på våra jordtag
- Vanliga missuppfattningar kring jordtag
- Hur går en mätning till med olika mätmetoder
- Hur påverkar våra spänningstrattar oss vid mätning eller fel
- Genomgång utav mätinstrument och mätutrustning
11:30 Gemensam lunch
12:30 Mätning i fält
- Mätning på jordtag i fält
- Mätning av markresistivitet
- Genomgång av mätresultat
16:30 Kursen avslutas
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Kursen är för dig som är tekniker, underhållspersonal eller ingenjör inom bland annat nätbolag, industrin, vattenkraften, kärnkraften eller vindkraften.
Kursdeltagaren bör ha grundläggande kunskaper i elkraft. Är du osäker på kunskapsnivån? Tveka inte att höra av dig till oss!

Jonas har en bakgrund inom eldistributionsbranschen där han bland annat jobbat med uppförande utav ställverk som projektledare. Tidigare har han även jobbat med eldriftledning. Han har en universitetsexamen som elkraftingenjör och innehar även auktorisation för högspänning (A).
På senare tid har han fokuserat på systemjordning, jordtag, jordtagsmätning, EMC och reaktiv effektkompensering. Parallellt med detta så har han jobbat med frågor kring elsäkerhet – ett allt viktigare område.
Vid sidan av att föreläsa hos STF undervisar han även för ett flertal yrkeshögskolor med inriktning elkraft, då han tycker det är viktigt att sprida kunskapen till en ny generation.
Utöver utbildningsuppdragen arbetar Jonas med större hybridparker. Där utvecklar han rutiner och tekniska specifikationer för allt från inköp av nätstationer till konstruktion och installation.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.