Vattenkraftstationers dynamiska egenskaper
2 kursdagar
16 900 kr exkl. moms
Stockholm
I den omställning som vår energiproduktion befinner sig i med mer vind- och solenergi får vattenkraften en ökad betydelse. Bland annat när det gäller att förstå och utveckla vattenkraftverkens dynamiska egenskaper.
I den här kursen får du lära dig mer om dynamiken i vattenvägarna och frekvensreglering på stort nät och eget nät. Reglerstabilitet, dvs. ett aggregats förutsättningar för drift på eget nät förklaras utifrån olika dynamiska egenskaper (tidskonstanter). Primär och sekundär frekvensreglering (FCR och FRR) på nordiska elnätet behandlas, liksom begreppet statik.
Detta är en avancerad kurs för dig som är ingenjör och vill få ökade insikter i hydrodynamik, regler- och stabilitetsteori.
2 kursdagar
16 900 kr exkl. moms
Start 10 december 08:00
Slut 11 december 17:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Att ge en teoretisk bakgrund till hur de dynamiska egenskaperna i en vattenkraftstation styr vilka typer av driftfall som är möjliga och hur frekvensreglering sker på stort nät och eget nät.
Innehåll i kurs
- Elkraftsystemet och vattenkraftens roll
- Vattenkraftstationens dynamiska objekt och tillhörande reglersystem
- Hydrodynamisk teori
- Vattenvägar och turbiner (process)
- Hydrauliksystem (ställdon)
- Tidskonstanter, vattenvägar och aggregat (Ta och Tw). Reglerstabilitet
- Frekvensreglering på stort nät (primär och sekundär, FCR och FRR)
- Drift på eget nät och dödnätsstart
- Exempel från verkliga störningar på nordiska nätet
STF ervjuder även en kurs för dig som behöver grundläggande kunskap inom vattenkraftteknik.
Kursen riktar sig mot ingenjörer med anknytning till vattenkraftbranschen som behöver en fördjupad kunskap om turbinreglering och hydrodynamik. Ingenjörer som arbetar med handel av reglerstyrka har också ett bra utbyte av kursen.
Utbildad ingenjör eller yrkesverksam med lång praktisk erfarenhet inom området.
Anders är utbildad civilingenjör och är sedan 1999 gruppchef på SWECO för turbin- och generatorgruppen. Han har över 30 års erfarenhet i branchen från såväl svenska som internationella projekt, från förstudie via projektering och genomförande till slutbesiktning. Anders är speciellt inriktad på haveriutredningar och rättsliga tvister. Han är sekreterare i SEK TK4 sedan 1996 och är medlem i styrgruppen för Svenskt vattenkraftcentrum.
Gustav är civilingenjör inom elkraftteknik och har arbetat som konsult inom kraftsystemanalys i mer än 15 år.
Hans fokusområde är kraftproduktionsanläggningar där han arbetar med prestandaverifiering genom simulering och provning, ofta med fokus på förkvalificering av frekvensstödtjänster.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.