Logo

Diplomutbildningen som förenklar arbetsvardagen

Carina Sjöholm

Carina Sjöholm, fastighetschef på Brinova Fastigheter, firar snart 30 år i fastighetsbranschen. Ett annat aktuellt jubileum var det 60:e genomförandet av BFAB:s utbildning Diplomerad fastighetsförvaltare. Carina var en av deltagarna och därmed en av de första som fick möjlighet att genomföra hela utbildningen via ett digitalt klassrum. Varför gick en fastighetschef en utbildning för fastighetsförvaltare? Går det att nätverka digitalt? Och hur är det att ta in en hel diplomutbildning enbart på distans? I den här intervjun delar Carina med sig av sina erfarenheter och bästa tips.

Utbildning som fördjupar kunskapen inom många olika områden

Carina Sjöholm har arbetat i fastighetsbranschen sedan 1992. Först som fastighetsskötare på ett kommunalt bostadsbolag och därifrån har hon gjort en spännande resa som bl.a. bovärd, uthyrare, marknads- och uthyrningschef. Numera är hon fastighetschef på Brinova Fastigheter AB i Landskrona.

I samband med att Carina blev erbjuden tjänsten som fastighetschef ville hon fördjupa sina kunskaper inom bl.a. de kommersiella, juridiska och ekonomiska delarna inom fastighetsförvaltning. Valet föll då på BFAB:s utbildning Diplomerad fastighetsförvaltare. Det var hennes vd Per Johansson som rekommenderade och lovordade utbildningen, baserat på erfarenheterna från sitt eget deltagande.

Utbildningen Diplomerad Fastighetsförvaltare är utformad för den som vill utveckla sina kunskaper inom fastighetsförvaltning och ta ytterligare ett steg i karriären. Oavsett om man är helt ny eller arbetat ett tag i branschen får man med sig relevanta verktyg att använda i arbetsvardagen. Utbildningen är 16 dagar och uppdelad på sex tillfällen där teori varvas med praktiska gruppövningar.

– Det var en bra bredd och blandning av olika block. Jag tycker att jag fick en bra grund att stå på och god insikt i betydelsen av de olika delarna, säger Carina.

Konsten att interagera i det digitala klassrummet

Carina berättar att något hon hade sett fram emot med utbildningen var nätverkandet; att lära känna nya människor inom branschen och få utbyta erfarenheter med varandra.

– Utbildningen startade i början av pandemin och redan det första blocket genomfördes därför digitalt. Det är klart det blev lite snopet att det blev som det blev. Formatet kändes ovant för de flesta, även för mig. Det svåraste var att det kändes svårare med de sociala reglerna i ett digitalt klassrum. När får man prata? Hur visar man att man vill säga något? Men det löste sig efterhand när vi blev bekväma med formatet.

Samtliga utbildningar under våren genomfördes därefter digitalt. Under hösten kunde deltagarna välja mellan att delta fysiskt eller digitalt. Carina valde då att fortsätta delta digitalt.

Stor nytta i arbetsvardagen av fastighetsekonomin och hyresrättsjuridiken

I sin roll som fastighetschef har Carina framför allt tagit med sig det hon lärde sig i blocken om fastighetsekonomi och hyresrättsjuridik.

– De blocken har jag verkligen haft nytta av. I blocket om fastighetsekonomi lärde jag mig mycket om olika sätt att tänka kring budget och även att förstå de olika termerna och hur man använder dem. Vad gäller hyresjuridiken är det så mycket information att hålla reda på att det inte går att minnas allt. Det har varit jättebra att ha tillgång till materialet i efterhand och vid behov kunna gå tillbaka när olika juridiska frågeställningar dyker upp i arbetsvardagen.

Carinas 4 tips till framtida utbildningsdeltagare

Två gånger per år startar det en ny omgång av Diplomerad fastighetsförvaltare. Vi frågade Carina om hon kunde ge några tips till framtida utbildningsdeltagare, vilket hon gjorde med glädje:

  • Gå igenom videoverktyget i förväg så att du känner dig trygg med tekniken om du ska delta i ett digitalt klassrum.
  • Var förberedd och påläst på materialet innan respektive utbildningstillfälle.
  • Tänk igenom vad du har lärt dig och vad ni har pratat om efter varje utbildningsblock, då sätter sig informationen bättre.
  • Du är där för din skull, om du inte förstår – våga fråga!

Avslutningsvis vill vi ju såklart veta – hur ska Carina fira sina 30 år i branschen 2022, förutsatt att restriktionerna lättat såklart?

– Jag gillar att vara aktiv så kanske jag firar med en resa där jag kan cykla, vandra eller bestiga något berg.  


I april 2021 startar nästa omgång av Diplomerad fastighetsförvaltare. Hela utbildningen genomförs i hybrida klassrum. Inför varje utbildningstillfälle har du som deltagare möjlighet att själv välja om du vill delta i ett fysiskt eller digitalt klassrum. Det finns ett fåtal platser kvar – säkra din plats redan idag!

Till toppen