Logo

”Det känns bra att få mer kunskap att kunna luta sig mot”

Linnéa Jonsson

Det första blocket av utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare är slutfört. Vi kommer att följa fyra deltagare på vägen under utbildningen och ta del av deras förväntningar från det första blocket fram till avklarad examen. I den här artikeln möter vi Linnéa Jonsson, förvaltare på Hemfosa Fastigheter AB.

Linnéa har arbetat på Hemfosa Fastigheter sedan 2017. Hennes resa inom fastighetsbranschen började dock för tio år sedan – och att hon arbetar som förvaltare idag är något av en lycklig slump!

Hur hamnade du i den yrkesroll du har idag?

– För tio år sedan arbetade jag på marknadssidan för ett isländskt fastighetsbolag. 2009 var det en stor ekonomikrasch och det isländska bolaget gick i konkurs. Jag fick då ett erbjudande om att arbeta som förvaltningsassistent, vilket jag tackade ja till. Min tanke var att göra det en kort stund och leta nytt jobb, men jag blev kvar i fastighetsbranschen, berättar Linnéa.

– Det är ett roligt jobb, med nya saker hela tiden och det är lätt att hjälpa människor och göra dem glada!

Vad tycker du mest om med ditt arbete och fastighetsbranschen?

– Jag tycker om att arbetet är så konkret, man ser en tydlig skillnad i det arbete som utförs. Om en hyresgäst ringer in med ett problem eller fråga jobbar vi på en lösning tillsammans.

Linnéa fortsätter:

– Fastigheterna kommer alltid att finnas och behöva tas om hand. Idag skulle man teoretiskt sett kunna förvalta fastigheter varifrån som helst, men det underlättar att vara på plats och ha en direkt kontakt med hyresgästerna. Jag märker även att den direktkontakten uppskattas mycket.

Hur kommer det sig att du går utbildningen?

Linnéa berättar att hon fick tips om kursen, Diplomerad Fastighetsförvaltare, av en tidigare kollega som hade hört mycket gott om kursen från annat håll.

– Jag har fram tills nu arbetat som förvaltarassistent, men har nu gått vidare till en roll som förvaltare. Med ett eget förvaltaruppdrag och många egna beslut att ta, vill jag ha en gedigen grund att stå på utöver mina tidigare erfarenheter. Jag frågade min arbetsgivare om jag fick gå kursen och fick ett ja.

Hur upplevde du det första föreläsningsblocket?

– Jag tyckte att alla föreläsarna var bra, de var närvarande och inkluderade oss i föreläsningarna. Lillemor som är programansvarig är så trevlig, trygg och välkomnande. Det kändes också som att alla kom in snabbt i gruppen och man lärde känna de övriga deltagarna, vilket var skönt då det såklart är lite nervöst i en ny grupp. Det kändes som en bra start!

Vilket block ser du mest fram emot framöver?

– Fastighetsekonomi, då jag känner att det är där jag har minst kunskap just nu. Jag ser fram emot att lära mig mer om hur man bör tänka, vilka nyckeltal som betyder mest, hur man bäst hanterar en budget, ekonomisk hållbarhet med mera.

Vad tror du att utbildningen kommer ge dig i din yrkesroll framöver?

– Framförallt förväntar jag mig att få en bra bas och trygg grund att stå på och en fördjupad kunskap i att arbeta som förvaltare. Jag känner att även om jag har lärt mig mycket genom åren, så är det inte i närheten av allt som finns där ute. Det känns bra att få mer kunskap att kunna luta sig mot och få mer förståelse för hur fastigheterna fungerar, hur de är uppbyggda, vilka olika krav som finns och vad som får en fastighet att gå runt och, förhoppningsvis, med vinst!

Är det något du vill lyfta som jag inte har frågat om?

– Jag tänker på att förvaltarrollen inte ser likadan ut för alla. Det blir lätt att man får skygglappar på och tänker att alla jobbar som en själv. Det är intressant och nyttigt att få kunskap om olika marknader och andra företags arbetsmetoder.


Vill du veta mer om programmet Diplomerad Fastighetsförvaltare?

Tveka inte att höra av dig till Lillemor Runesson, utbildningsansvarig på BFAB, om du har några frågor. Du når henne på lillemor.runesson@bfab.se alt. 073-600 92 03.

Till toppen