Logo

Hur en grundkurs i fastighetsteknik kan vara värdefull för flera roller

Andreas Engberg, vd Sustend Besiktning AB

Andreas Engberg

Vad innebär det att jobba som fastighetstekniker idag? Vilka kompetenser krävs och hur kan du som fastighetstekniker hålla dig uppdaterad i en bransch som ständigt förändras? Andreas Engberg, vd för Sustend Besiktning AB, ger dig en djupare inblick i yrket och hur framtidens fastighetstekniska system utvecklas.

Vad gör en fastighetstekniker?

En fastighetstekniker, ibland kallad teknisk förvaltare bland många varianter av titlar beroende på arbetsuppgifter och företag, ansvarar för drift, underhåll och utveckling av fastighetens tekniska system. Det kan handla om allt från ventilation och värmesystem till el- och säkerhetssystem. Traditionellt har fastighetstekniker utfört mycket av det praktiska arbetet, som tillsyn, rondering och reparationer.

Men utvecklingen går mot en bredare roll där fastighetsteknikern ofta kombinerar tekniska kunskaper med förvaltningsuppgifter. Andreas Engberg, vd för Sustend Besiktning AB i Göteborg och en uppskattad föreläsare, ser en tydlig trend där benämningen ”teknisk förvaltare” används allt oftare. Detta speglar en utvidgad roll där teknik möter förvaltning. Till exempel kan tekniska förvaltare ansvara för underhållsplanering, upphandling av mindre entreprenader och att vara ett stöd för projektledarna.

Krav på dagens fastighetstekniker

För att lyckas som fastighetstekniker behövs en kombination av teknisk kompetens och digitalt kunnande, menar Andreas. Den tekniska utvecklingen går snabbt, och kraven på yrkesverksamma ökar. Traditionell fastighetsteknik omfattar fortfarande arbete med VVS, el och säkerhetssystem, men den moderna fastighetsteknikern behöver också kunna hantera digitala system som styr fastighetens funktioner på distans. ”Det är allt mindre skruvande ute på plats, då det är mycket teknik idag som kan skötas på distans.” säger Andreas.

Med dagens teknik kan många problem lösas via fjärrstyrning, som att nollställa larm eller justera ventilationen digitalt på distans. Det gör att behovet minskar vad gäller fysiska inspektioner men ställer ett ökat krav på digital kompetens. Samtidigt varnar Andreas för att djup teknisk förståelse inte får gå förlorad. Om ett problem inte kan lösas på distans behövs de praktiska kunskaperna för att åtgärda det på plats.

Framtidsutvecklingen inom fastighetsteknik

Andreas ser att framtiden för fastighetsteknik är starkt kopplad till digitalisering och AI. Digitala tvillingar, där fastigheten skapas som en virtuell 3D-modell, är redan verklighet. Detta gör det möjligt att klicka på exempelvis ett ventilationsaggregat i modellen och se dess status, historik och underhållsbehov.

Automatiserade system som kopplar fastighetens tekniska system till intelligenta plattformar kan effektivisera underhåll och drift. Med AI kan fel förutses och åtgärdas innan de ens uppstår. Andreas tror att teknikutvecklingen kommer fortsätta i snabb takt, vilket gör det avgörande för fastighetstekniker att hålla sina kunskaper aktuella.

Utbildning och fortbildning – nyckeln till framgång

För att säkerställa att fastighetstekniker håller sig uppdaterade krävs kontinuerlig fortbildning. Utvecklingen av fastighetstekniska system innebär att nya lösningar och tekniker ständigt lanseras. Andreas rekommenderar vidareutbildningar för yrkesverksamma och att delta i branschmässor för att få insikt i den senaste tekniken.

Det finns olika utbildningar inom fastighetsteknik som täcker allt från grundläggande tekniska kunskaper till avancerade system för energioptimering och hållbarhet. En kurs i fastighetsteknik kan omfatta både praktiska och teoretiska moment och ge verktyg för att arbeta effektivt i en tekniskt avancerad miljö.

En roll i ständig utveckling

Att jobba som fastighetstekniker innebär idag en kombination av teknik, digitalisering och förvaltning. Rollen utvecklas ständigt och för att möta marknadens krav krävs en vilja och nyfikenhet att lära sig nya saker och anpassa sig till tekniska framsteg. Genom att delta i kurser och utbildningar inom fastighetsteknik kan du säkerställa att du är rustad för framtidens utmaningar inom branschen.


Så förbättrar du din roll

Det finns en många olika roller inom förvaltning och fastighetsbranschen som kan ha stor nytta av att utöka sin kompetens genom relevant utbildning:

Fastighetsförvaltare

Rekommenderade utbildningsområden: Ekonomi, budgetering och underhållsplanering för fastigheter

Varför: Förvaltare ansvarar ofta för fastighetens lönsamhet och behöver förstå ekonomiska analyser och budgetuppföljning för att optimera driften. Underhållsplanering är även en mycket central del av fastighetsägandet och därmed i allra högsta grad viktigt för en förvaltare att ha bra koll på.

Teknisk förvaltare

Rekommenderade utbildningsområden: Energibesparing, hållbarhetsteknik och underhållsplanering.

Varför: Tekniska förvaltare arbetar med att förbättra fastighetens tekniska system, där energieffektivisering kan minska kostnader och miljöpåverkan. Precis som för fastighetsförvaltarna är underhållsplanering en central del av fastighetsägandet och därmed relevant att fortbilda sig inom.

Fastighetsskötare

Rekommenderade utbildningsområden: Grundläggande fastighetsteknik (VVS, el och ventilation)

Varför: Kunskap om fastighetsteknik ger fastighetsskötare möjlighet att lösa fler problem direkt, vilket förbättrar service och minskar driftstopp.

Drifttekniker

Rekommenderade utbildningsområden: Felsökning och systemoptimering

Varför: Drifttekniker behöver kunna identifiera och lösa tekniska problem snabbt för att säkerställa att fastighetens system fungerar optimalt.

Projektledare inom fastighetsunderhåll

Rekommenderade utbildningsområden: Projektledning och bygglagstiftning

Varför: Projektledare behöver kunna leda underhållsprojekt från start till mål och säkerställa att lagkrav uppfylls.     

Fastighetsägare

Rekommenderade utbildningsområden: Fastighetsjuridik, hyresrätt och underhållsplanering

Varför: Fastighetsägare bör känna till juridiska aspekter kring avtal, hyreslagstiftning och rättsliga skyldigheter för att undvika tvister och optimera hyresintäkter. Även för fastighetsägarna är det relevant att fortbilda sig inom underhållsplanering då beslut på vad som ska göras utifrån underhållsplanen slutligen tas av fastighetsägaren.


BFAB – erfarna utbildare

BFAB har erbjudit utbildningar för yrkesverksamma inom bygg- och fastighetsbranschen sedan 1985. Vi erbjuder bl.a. kurserna Underhållsplanering för fastigheter, Teknisk grundkompetens för fastighetsförvaltare och Fastighetsteknik – Grundkurs som utgår från Stockholm. Kurserna sker fysiskt på plats med goda möjligheter till att nätverka med kollegor inom samma yrkesområde. Samtidigt får du ta del av kunskap från uppdaterade föreläsare som själva arbetar i branschen.

Många av deltagarna har hittat utbildningarna genom rekommendationer från kollegor, vilket även visar sig i höga betyg på våra kursutvärderingar. Låt oss hjälpa dig att vidareutvecklas i din yrkesroll!​

Till toppen