Energilager
2 kursdagar
16 600 kr exkl. moms
Stockholm
El har stora utmaningar då den inte kan lagras i formen el, utan måste omvandlas på något sätt. Med den ökade elanvändningen så ökar behoven av lagring av energi.
Bli framtidens projektör inom batterilagring med utbildning som ger kunskap och kompetens att planera och projektera smarta lösningar för effektiv batterilagring.
Här får du kunskap om energilagring via batterier. Är det lönsamt med batterier och vilka fördelar får man i sitt system? Vilka risker finns det? I denna kurs beskrivs också varför energibolag satsar på energilager.
Ökad efterfrågan av hållbar energilagring
Intresset för att installera solceller är stort och växande! Nu erbjuds även batterier som komplement till dessa installationer.
Efterfrågan från marknaden av batterilösningar ökar snabbt särskilt bland större fastighetsägare, men även privatpersoner och större företag. Ersättningen för att bidra till elnätet och säkra elnätets stabilitet och kvalitet är högt.
Vår kurs energilagring ger dig verktyg att skräddarsy ett batterilagringssystem som passar era befintliga och nya kunders behov.
2 kursdagar
16 600 kr exkl. moms
Start 1 april 08:30
Slut 2 april 16:30
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Efter kursen kommer du ha ökad kompetens för att planera och projektera övergripande system för energilagring med kunskap om komponenter, teknik, regelverk, ekonomi och effektivitet.
Detta innebär en genomgång av olika typer av lager med fokus på batterilager. Vidare ingår även användning av batterilager och möjliga affärsmodeller och hur dessa kan kombineras. Hantering av batterier ingår, samt även att skydda omgivningen för bland annat brand.
Innehåll i kurs
- Behov av energilager och prognoser för framtiden
- Stödtjänster
- Olika typer av energilager
- Olika typer av batterier för energilager
- Dimensioneringsexempel av ett batterilager
- Ekonomi för batterilager
- Affärsmodeller för batterilager
- Installation av batterilager
- Brandrisk batterilager
- Regelverk för installation av batterilager
- Elmiljö – svaga elnät
Kursprogram
Dag 1
- Kurssstart, inledning
- Bakgrund och behov i samhället
- Olika energilager
- Batterier - översikt
- Blybatterier
- Litiumjonbatterier
- Andra batterialternativ
Dag 2
- Affärsmodeller
- Elnätet och utmaningar behov av effektreserv
- Installation
- Brandrisk och säkerhet kring batterier
- Regelverk
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Fastighetsägare, energirådgivare, bostadsrättsföreningar, fastighetsförvaltare, elkonsulter, elinstallatörer, elkonstruktörer, besiktningsmän, projektörer, anläggningsinnehavare, fastighetsutvecklare, räddningspersonal som ska hantera faror med batterier.
Du bör ha viss kunskap i ellära och elektroteknik som används i ledningssystem för lågspänningsanläggningar
Hans Nordin är i grunden utbildad civilingenjör med inriktning elektroteknik. Han började sin karriär på ABB, för att sedan arbeta som försäljningsingenjör på Elektromatik där han så småningom avancerade till vd. Hans har även arbetat på olika företag inom tåg- och konsultbranschen.
Hans har varit aktivt inom ämnet reservkraft sedan mitten av nittiotalet och har vana av att utbilda och föreläsa inom ämnet sedan mitten av åttiotalet. Han ser fram emot att fortsätta sprida kunskap inom området i många år till.
Sedan 1996 driver han konsultfirman Ulriha där Hans åtar sig olika typer av konsultuppdrag kopplat till sina kunskaper inom reservkraftsområdet, där han även har god erfarenhet av svaga nät. Ett återkommande uppdrag sedan fler år är som uppskattad föreläsare åt STF Ingenjörsutbildning.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.