Logo

Företagsanpassad AMS-utbildning höjer arbetsmiljön till ny nivå

1977 var ett minnesvärt år för Sven Rosén. Det var då han kom i kontakt med arbetsmetoden Arbete med spänning (AMS) genom ett studiebesök på ELFACK i Göteborg. Han fastnade för AMS då det var en ny, säker och tidsbesparande arbetsmetod som han fort såg många fördelar med. Idag har Sven delat med sig av sina kunskaper inom AMS till hundratals tekniker som instruktör på STF:s övningsanläggning i Bjurfors.

Senast i raden av utbildningar som Sven varit med och byggt är en företagsanpassad utbildning som heter AMS metod - mätning, fotografering, teknisk rengöring.

Sven Rosén

Vad är bakgrunden till att STF, med dig i spetsen, specialanpassat en utbildning inom Arbete med spänning (AMS)?

– Arbetsgivaren har som bekant det yttersta ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Genom att utbilda teknikerna, ge de dem utökad kunskap inom AMS-metoden, samt hur de väljer rätt verktyg och utrustning kan man säkerställa, men även avsevärt höja, arbetsmiljön.

Hur ser upplägg och genomförande ut?

– Företagsanpassade utbildningar specialanpassas utifrån kundens önskemål och behov. I den här kursen får deltagarna lära sig grunderna inom AMS, men även mer om de möjligheter och begränsningar som finns med arbetsmetoden. De får även öva praktiskt på plats med hur man mäter en ström till en strömtransformator för att kunna fastställa bördor. På vår övningsanläggning i Bjurfors har vi dessutom möjlighet att återskapa en övningsmiljö som är så lik den ordinarie arbetsmiljön som möjligt.

Vad får deltagarna med sig?

– Vi märker att deltagarna verkligen uppskattar kunskapen om metoden och får insikter om hur de kan förbättra arbetsmiljön med AMS-metoden. Under kursen får deltagarna lära sig använda verktyg specifikt för AMS-arbete på ett säkert och effektivt sätt i live-miljö. Genom utbildningen får de även god insikt i en arbetsmetod som är ännu säkrare jämfört med när de arbetar nära spänning.

Vad kan utbildningen bidra till?

– Genom bättre kunskap om att använda rätt verktyg och utrustning höjer medarbetarna sin arbetsmiljönivå och man får ännu mer välutbildade tekniker.


När det är dags för dig utföra underhållsarbete och vill undvika drift- och produktionsstopp är AMS en optimal metod.  Vare sig det gäller arbete på lågspänningsanläggning eller högspänningsanläggning, kan du med hjälp av våra AMS-kurser både spara pengar och öka din kundnöjdhet.

STF Ingenjörsutbildning har lång erfarenhet av att skräddarsy olika kompetenslösningar för både större och mindre organisationer. Vi kan förlägga utbildningen på plats hos er, hos oss – eller i digitala klassrum.

Till toppen