Logo

Roger Aldén om hur AMS-utbildningarna är en nyckel till framgång

Roger Aldén, Mälarenergi AB

Roger Aldén

Att utbilda andra i Arbete med spänning (AMS) har med åren blivit en stor drivkraft för Roger Aldén, enhetschef och teamledare på Mälarenergi AB. Med flera decennier av erfarenhet inom elbranschen har Roger en gedigen bakgrund, men det var under 90-talet han fick upp ögonen för AMS. År 2010 tog han steget att börja dela med sig av sin kunskap som instruktör.

Idag är han en välkänd och uppskattad profil inom branschen. STF Ingenjörsutbildning är stolta över att samarbeta med honom för att stärka säkerheten bland landets distributionselektriker.​

Hur blev du instruktör inom AMS?

– Det började när jag var med på EBR-dagarna i Västerås 2010 där jag samtidigt kom i kontakt med STF Ingenjörsutbildning. Efter EBR-dagarna fick jag frågan om jag var intresserad av att ta hand om utbildningsverksamheten i Bjurfors, och på den vägen var det. Jag hade aldrig varit instruktör eller föreläsare tidigare, men det blev 3–4 givande år innan jag tog en paus. Efter en tid fick jag en förfrågan om att komma tillbaka och timingen var rätt, så jag tackade ja.

Och hur kom du i kontakt med AMS-metoden?

– Första gången jag såg högspänningsarbete var på EBR- eller Bjurforsdagarna på 90-talet. Det väckte mitt intresse, men då jobbade vi inte med det. Några år senare började vi med AMS, jag fick möjlighet att utbilda mig inom området och har hållit på med det sedan dess.

Vad ger instruktörsrollen dig som person?

– Jag tycker det är roligt att dela med mig av mina kunskaper och visa på vanliga fallgropar. Det ger mig energi och många skratt. Jag får träffa människor från hela landet och det gör mig glad. Det bästa är när deltagarna får sina aha-upplevelser. Det är också en härlig gemenskap i branschen med många goa grabbar och tjejer.

Varför är AMS-utbildningarna så viktiga?

– För det första är det ett krav att arbetsgivaren ser till att du har rätt utbildning och kunskap för att kunna utföra arbetet säkert. Säkerheten är den viktigaste aspekten, du måste veta vad du gör. AMS-utbildningarna ger också ett generellt kunskapslyft. Även om du jobbat som distributionselektriker i många år får du nya dimensioner och möjligheter att lösa arbetsuppgifter på när du har AMS-utbildningarna i bagaget. Utifrån ett beställarperspektiv kan vi dessutom bespara kunderna onödiga avbrott samt spara både tid och pengar.

Vad får deltagarna med sig från kurserna?

– Primärt trycker jag mycket på säkerhet. Man måste alltid tänka efter vad som kan hända vid nästa steg. Deltagarna får också kunskap om de mekaniska krafterna i anläggningarna som utrustningen måste hantera, isolationsförmåga och hur man rengör och underhåller utrustningen. Det är viktigt att ha en helhetsbild och kunskap om både säkerhet och utrustning.

Har du några favoritminnen som instruktör?

– Ja många! Jag minns till exempel ett tillfälle när några killar berättade att de hade två pallar med material hemma i förrådet. De trodde att det var skrot, men jag visade dem att det var utrustning som de kunde använda i AMS-arbeten. Det är roligt när man kan hjälpa deltagare att förstå och använda det de redan har. Det är också roligt att se hur deltagarna först kliar sig i huvudet när man ska utrustningen i  stolparna, men efter att de fått lite hjälp på traven så klara de det sedan galant!


Arbete med spänning (AMS) är en metod där du lär dig att arbeta med el och avbrott på ett säkert sätt. Genom STF:s kurser i AMS kan du lära dig hur du kan arbeta med spänning på både låg- och högspänningsanläggningar. Kurserna inkluderar både teoretiska och praktiska moment, vilket ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkligheten och förbereda dig för att utföra underhållsarbete på egen hand.

Om du är nyfiken och vill veta mer är du välkommen att kontakta utbildningsansvarig el & energi Marie-Louise Wesslén på marie-louise.wesslen@stf.se alt. 070-631 02 03.

Till toppen