Logo

Urban ser fram emot mer arbete med spänning

Urban Karlsson blev mycket glad när han fick möjlighet att gå AMS-utbildningen.

Urban Karlsson är tekniker på Vattenfall Services Nordic AB och har vid flera tillfällen varit med och tittat på när kollegor arbetat skarpt med AMS (arbete med spänning). Lockad av att få själv få lära sig arbetsmetoden ansökte även Urban till utbildningen Arbete Med Spänning – Isolerstång – Luftledning – Lokalnät – E2.

– Jag hade varit nyfiken i flera år och blev så glad när jag också fick utbilda mig inom AMS!

Vi träffade Urban på STF Ingenjörsutbildnings utbildningsanläggning i Bjurfors, där han utför sin fjärde av totalt fem utbildningsdagar. Han har tidigare under året genomfört grundutbildningen i arbete med spänning och går nu fortsättningsutbildningen.

Vad innebär AMS-metoden i korta drag?

– Själva metoden bygger på att man inte behöver genomföra några avbrott, god riskanalys och arbetsplanering, för att sedan kunna utföra arbetet lugnt och metodiskt. Säkerheten är jätteviktig!

Vad har du fått med dig av utbildningarna?

–  Jag har fått med mig ett helt annat sätt att tänka kring hur man kan arbeta. Tidigare har jag endast arbetat på det klassiska sättet där man behöver boka in avbrott och göra jobbet snabbt för att inte kunderna ska vara strömlösa. Med AMS-metoden går det att planera in jobbet en specifik dag och köra på utan avbrott. Dessutom är det både mer tidseffektivt och mindre stressigt.

Hur var den här utbildningen jämfört med andra?

– Att få lära sig en helt ny arbetsmetod är så intressant! Jag kan ärligt säga att det här är den bästa utbildningen som jag gått! Det har också varit så kul att få träffa de andra deltagarna och utbyta erfarenheter. Jag vill också lyfta Sven som leder den här utbildningen. Han är så lättsam och trevlig, samtidigt som han tar sig tid att förklara så man verkligen förstår.

Vilka fördelar ser du för nätägarna med AMS?

– Att det är avbrottsfritt, kostnadseffektivt och teknikerna slipper lägga tid på att göra omkopplingar innan och efter avbrottstiden. När teknikerna arbetar med AMS finns också hela tiden en hög medvetenhet kring att minska riskfaktorerna i arbetet.

Vad har varit svårast?

– Att lära sig alla nya redskap och att bygga konstruktioner. Det är tunga grejer, men alla hjälpmedel och att du jobbar i lag gör att det går smidigt ändå. Det är mycket att tänka på, bland annat på hur lasterna fördelar sig och hur de upptas av stängerna. Det är också viktigt att hela tiden tänka på säkerhetsavstånden.

Vad ser du för möjligheter framöver med dina nyvunna kunskaper?

– Att få möjlighet att köra AMS skarpt och fler spännande arbetsuppgifter. AMS går att utveckla hur mycket som helst! Målet är att få jobba mer med det framöver.


Nyfiken på våra utbildningar inom AMS?

Här kan du läsa mer om alla våra AMS-utbildningar.

Till toppen