Luftledning – Hängkabel
4 kursdagar
21 100 kr exkl. moms
Bjurfors
Söker du praktisk erfarenhet av arbete med hängkabel? På den här kursen har du möjlighet att ingå i ett arbetslag som arbetar med nybyggnad, reparation och underhåll av hängkabelnät 0,4–24 kV. För att underlätta inlärningen består kursen av en dags teori och tre dagars praktik.
4 kursdagar
21 100 kr exkl. moms
Start 10 mars 09:00
Slut 13 mars 16:00
Start 12 maj 09:00
Slut 15 maj 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Att ge deltagaren grundläggande kunskap om byggnation, reparation, och underhåll av förekommande typer av hängkabel 0,4-24 kV. Uppförande av stolpstation, jordtag och avsäkring i stolpe ingår också i kursen.
Innehåll i kurs
Kursen innehåller en dag teori och tre dagar praktik.
Teori
- Ledningsgatans utformning i hängkabelnät
- Stolpkonstruktioner
- Sam- och särjordning
- Överspänningsskydd
- Sambyggnad med tele-/annan starkströmsledning
Praktiska övningar
- Kabeldragning, inspänning och anslutning
- Montage av stolpstation
- Avsäkring och nedledning
- Mekaniska krafter
Du som är nyanställd och som ska jobba som distributionselektriker. Kursen vänder sig även till andra som vill uppdatera sina kunskaper.
Du ska ha elkraftutbildning i grunden samt måste tidigare ha genomfört Luftledning - Friledning/BLL.
Åke Persson har över 40 års erfarenhet som distributionselektriker i energibranschen, ett jobb som han dessutom fortfarande är verksam inom. Tack vare sin erfarenhet har Åke fått möjlighet att noggrant följa utvecklingen i branschen från luftledningsnät till jordkabelnät samt från abonnenter till kunder, vädersäkra nät och intelligenta nät.
Redan från start intresserade sig Åke för arbetsmiljö och elsäkerhet, då hans utsågs till skyddsombud. Detta har gett Åke goda kunskaper och insikter kring vad som skapar en bra arbetsmiljö.
Han har även varit involverad i flera av Energiföretagens EBR-arbetsgrupper och utskott, vilket gett honom ett stort kontaktnät i branschen och ökade och breddade kunskaper inom ämnet.
Åke är även beviljad fullständig auktorisation A.
Sedan flera år driver Åke ett eget företag vid sidan om sitt ordinarie arbete, där han får utlopp för sitt engagemang att lära ut oavsett om det handlar om elsäkerhet, arbetsmiljö eller yrkesteknik.
Isac har jobbat som tekniker/montör sedan 2010. Under den tiden har han varit ledande montör för ett flertal större kablifierings- och luftledningsprojekt samt jobbat med service och underhåll.
Under Isacs tid som montör har han fått en mycket bra förståelse för hur arbeten i fält skall utföras, både utifrån en kvalitets-, säkerhets- och kostnadsaspekt.
Idag jobbar han som Teamledare på NEKTAB och har efter sin tid som montör hunnit med att arbeta med beredning, projektering och projektledning av lokalnätsprojekt i olika storlekar och omfattning.
Tack vare de olika rollerna som han har provat på har Isac samlat på sig en gedigen kunskap om de olika momenten, från uppstart och utförande till avslut.
Isac brinner för utförandet i fält och tycker det är väldigt roligt att få vara med och bygga upp kompetensen i branschen tillsammans med STF.
Torleif Hiort har en lång och framstående karriär inom elkraft som började när han arbetade som linjemontör hos Vekabolaget utanför Norrköping. Efter att ha avslutat sina studier på elkraftlinjen vid Tekniska Gymnasiet började hos Vattenfall i Uppsala, där han förblev verksam fram till sin pensionering år 2012.
Under sina år på Vattenfall arbetade Torleif i olika roller inom eldistribution, med fokus på besiktning av elinstallationer, projektering av hög- och lågspänningsnät samt arbetsledning. Med tiden kom projektledning att bli hans huvudsakliga arbetsområde, där han drev ny- och ombyggnadsprojekt av elnät samt deltog i flera utvecklingsprojekt för Vattenfall och Svensk Energi.
Torleif har också varit engagerad i EBR sedan 1980-talet och har arbetat med projekt som KJ41 och jordningskonstruktioner. Han har även utbildat inom EBR och ESA och var involverad i standardiseringsarbete inom Cenelec.
Idag driver han ett eget konsultföretag och är instruktör på STF Ingenjörsutbildnings kurs Luftledning – Hängkabel.
Fredrik Jönsson har en bakgrund inom elkraft med en grundutbildning från elprogrammet samt vidareutbildning till produktions- och underhållstekniker. Han har arbetat med Arbete Med Spänning (AMS) inom både låg- och mellanspänning och har genomfört en rad olika arbetsuppgifter inom elkraftsområdet.
Fredrik har genomgått flera interna utbildningar inom elkraftsområdet och arbetade som resemontör och provtekniker på högspänningsavdelningen på dåvarande ABB (numera NKT). Därefter arbetade han som elmontör och resemontör på Vattenfall där han reste runt i Sverige och deltog i stora projekt för anläggningar inom låg- och mellanspänning.
Efter sin tid på Vattenfall arbetade Fredrik på Fortum Service, främst i Blekinge, som projekt- och servicemontör för E.ONs elnät. När serviceavtalet övergick till Infratek och senare till ONE Nordic fortsatte han med liknande arbetsuppgifter.
Sedan 2019 en av delägarna i ELB Kraft, ett företag med ett brett utbud av tjänster inom elkraft som hjälper ledningsägare, konsultbolag och entreprenörer med att dimensionera och utforma driftsäkra och hållbara anläggningar.
Utöver delägarskapet arbetar Fredrik som projektledare/elkraftsingenjör. Han är även aktiv som tekniker och montör samt håller utbildningar både internt och externt inom bl.a. AMS, EBR samt kabelfelsökning.
Mattias Söderlind har en gedigen bakgrund inom elbranschen där han har arbetat som montör sedan 2007, främst inom mindre företag som var underentreprenörer åt större aktörer. Hans yrkesresa började med elprogrammet på gymnasiet, följt av civilplikten på Åsbro där han utbildades till kraftledningsreparatör.
Ett avgörande ögonblick för Mattias inträffade över en kopp kaffe i Halmstad, som ledde till en inspirerande resa till Nepal. Denna resa blev starten på en ny inriktning i hans karriär. År 2016 blev han instruktör inom fallskydd, räddning och stolpklättring hos Cresto.
Två år senare anslöt han sig till STF Ingenjörsutbildning som instruktör där han instruerar i kurserna Luftledning – Friledning och Luftledning – Hängkabel.
Idag driver Mattias eget företag där han utför jobb inom alltifrån el till fiber. Som instruktör bidrar Mattias med sin praktiska erfarenhet och expertis inom säkerhet och räddning utbildar yrkesverksamma i branschen.
Kostnad för helpension tillkommer.