Logo

En expert på vidareutbildning i fastighetsbranschen

Jessica Andersson har arbetat med vidareutbildning för yrkesverksamma i fastighetsbranschen i drygt tjugo år och är Utbildningsansvarig på BFAB (Bygg- och fastighetsbranschens fortbildningsinstitut AB) i region Väst. Jessica huserar i centrala Göteborg i kontorslokaler som delas med huvudägaren Fasticon. Vi har stämt träff för att prata terminsspurt, framtidsspaningar och varför det är dags att gratulera Göteborg.

jessica_750x414px.png

Terminsspurt
Det är juni och slutspurt för vårens utbildningar. Jessica har på morgonen välkomnat deltagare till kursen Fastighetsekonomi för Fastighetsägare och Förvaltare på Scandic Opalen i Göteborg och berättar att hon nu slutför det sista innan det är dags för summeringar, utvärderingar och fullt fokus på hösten. Hon tycker det är roligt att jobba för ett företag som BFAB, som har utbildat sen 1985 men är relativt nya i Göteborg. BFAB ingår dessutom i Fasticonkoncernen så hela organisationen är involverade i kompetensfrågor inom fastighetsområdet.

”Vi har satt upp det bästa utbudet här på "Bästsidan", säger Jessica med ett skratt. Det är bara att gratulera Göteborg att BFAB äntligen har etablerat sig här. Nu kan fastighetsförvaltare, byggprojektledare, fastighetsskötare, bovärdar och administrativ personal hitta utbildningar inom bland annat ekonomi, teknik och juridik”.

Hur bra är man på kompetensutveckling i region väst?
Jessicas erfarenhet är att både den privata och allmännyttiga delen av fastighetsbranschen har en positiv inställning till vidareutbildning av personalen. Den största utmaningen ligger i att det är lätt att ”bråttomgrejer” går före det mer långsiktiga behovet av utbildningsinsatser. Här trummar Jessica verkligen för att planera in tid i kalendern för såväl den egna utvecklingen som att företaget tänker till kring företagsinsatser. Trots att det snurrar fort får man inte glömma bort att prioritera kompetensutveckling. I fastighetsbranschen händer det otroligt mycket inom en mängd områden som kräver uppdaterade kunskaper och förhållningssätt.

”Jag ser kompetensutveckling som något som tillför värde på så många olika sätt, för den enskilde, för företaget. Till syvende och sist handlar det om individens framtida anställningsbarhet och företagets överlevnad”.

Bollplank och rådgivning för bästa upplägg
Jessica kan konstatera att utbildningsbehov går i vågor och satsar man mycket på utbildning under en period så blir behovet lägre ett tag därefter.

”Både företag och individer uppskattar att jag ger råd om utbildningsupplägg. Efter tjugo år har jag lärt mig vad som funkar bra och mindre bra. På BFAB har vi en bra bredd på vårt utbildningsinnehåll, sedan kan vi skräddarsy upplägg och anpassa till företagets specifika vardag och verklighet. Känslan för rätt föreläsare till rätt kund är också viktig. När det gäller att hjälpa en enskild deltagare till rätt kurser är det också viktigt att vara lyhörd”.

Tro det eller ej, men Jessica har varit med om organisationer som ”knör” på personalen alltför många utbildningar med effekten ”utbildningströtthet”. Utbildning är i grunden något man ser väldigt positivt på, men det är varken bra för närvaromoralen eller inlärningen om man uteblir eller är stressad för att man planerat för tight.

”För att tillgodogöra sig utbildning behövs mentalt utrymme för att lära. Det är viktigt när man planerar utbildning i tid. Det är något vi också tar fasta på i vår pedagogik som till exempel varvar teori med praktiska övningar”.

Framtidsspaningar
Jessica tror stort på framtiden för fastighetsbranschen. Det finns fortfarande ett stort behov av nyproduktion av såväl bostäder som andra fastigheter och i Göteborg byggs det för fullt precis överallt. Alla dessa teknikintensiva fastigheter måste i framtiden förvaltas rätt av kompetent personal.

”Jag har varit verksam i fastighetsbranschen i hela mitt yrkesverksamma liv och det är en intressant kombination att jobba med både fastigheternas utveckling såväl som människorna som bor och vistas i dem. Och det är så härliga människor som arbetar i branschen. Jag försöker få fler att upptäcka vilka fantastiska möjligheter och yrkesroller som erbjuds eftersom branschen fortfarande är ganska anonym för de som inte redan jobbar i den”.

När det är som bäst!
Jessicas engagemang, själ och hjärta ligger i kompetensfrågor inom fastighet. Jessica är alldeles säker på att hennes fortsatta yrkesliv kommer ha samma inriktning. Hon lyfter att det är en stor tillfredsställelse när man får ett kvitto på att ha varit delaktig i att lösa problem och bidra till att arbetsuppgifter flyter på bättre efter en utbildningsinsats.

”Jag har det bästa jobbet och har dessutom förmånen att få jobba och bo i Göteborg – för mig är det så bäst det kan bli”.


Vill du veta mer om BFAB:s utbud i region väst, prata kompetensutmaningar eller planera utbildning? Kontakta Jessica!

Se också till att du prenumererar på våra nyhetsbrev och följ både Jessica och BFAB på LinkedIn.

Jessica Andersson
076-540 07 65
jessica.andersson@bfab.se

Till toppen