Tillgänglighet – Baskurs
2 kursdagar
17 400 kr exkl. moms
Stockholm
Under den här kursen får du ökad kunskap om tillgänglighet i både teori och praktik. Baskursen ger dig förståelse för tillgänglighet i byggnader och närmiljöer, kunskap om de regelverk som finns och ger konkreta exempel på hur du kan arbeta som sakkunnig eller tillgänglighetskonsult.
Utbildningen passar dig som på sikt vill certifiera dig som sakkunnig inom tillgänglighet och som kommer i kontakt med tillgänglighetsfrågor i ditt arbete.
Två lärorika utbildningsdagar i tillgänglighet med kunniga föreläsare
Under två heldagar i Stockholm går vi igenom både praktiska och teoretiska moment. Våra föreläsare arbetar bland annat som tillgänglighetskonsulter och är certifierade sakkunniga i tillgänglighet. Under utbildningen hålls också en del moment av representanter från RG Aktiv Rehabilitering och Synskadades Riksförbund.
Kursen inleds med inlevelseövningar där du på ett tydligt sätt får möjlighet att förstå betydelsen av hur den fysiska miljöns utformning påverkar personer med funktionsnedsättningar. Vi går igenom gällande regelverk och hur byggnaders och närmiljöers tillgänglighet kan bevakas i byggprocessens alla olika skeden.
Ett första steg mot att certifiera dig som sakkunnig inom tillgänglighet
Kursen är ett första steg för dig som vill certifiera dig som sakkunnig och en grundutbildning inom tillgänglighet.
På BFAB erbjuder vi även en kompletterande kurs som fokuserar på att förbereda dig inför certifieringen. Här kan du läsa mer om vår utbildning inför certifiering.
2 kursdagar
17 400 kr exkl. moms
Start 25 mars 09:30
Slut 26 mars 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Kursens mål är att du ska få en bred och grundläggande kunskap och byggnaders och närmiljöers tillgänglighet och användbarhet. Du får kunskap om hur den fysiska miljöns utformning kan verka stödjande eller hindrande för personer med funktionsnedsättningar. Du lär dig även om samhällets krav på tillgänglighet och användbarhet.
Innehåll i kurs
- Inlevelseblock för att skapa insikt och förståelse
- Genomgång av samhällets regelsystem när det gäller tillgänglighet
- Funktionshinder, definitioner och olika gruppers behov
- Funktionshindrades erfarenheter
- Utformning av byggnader för tillgänglighet och reflektioner
- Hur du kan arbeta som fristående sakkunnig
Under inlevelseövningarna medverkar representanter från Hörselskadades Riksförbund, Synskadades Riksförbund och RG Aktiv Rehabilitering.
Kursprogram
Dag 1
- Kursintroduktion
- Inlevelseövningar – rullstol och syn
- Inlevelseövningar – hörsel
- Tillgänglighetsfrågan i bygg- och fastighetsbranschen
- Tillgänglighetsreglerna i PBL och BBR
Dag 2
- Tillgänglighetsreglerna i PBL och BBR (fortsättning)
- Ombyggnad – vad gäller?
- Tillgänglig utemiljö
- Att arbeta som konsult och som certifierad sakkunnig i tillgänglighet
- Goda exempel på tillgänglighetslösningar
- Avslutade diskussioner
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Kursen passar dig som kommer i kontakt med tillgänglighetsfrågor i ditt arbete. Du kan till exempel arbeta som byggherre, arkitekt, förvaltare, projektör, projektledare, handläggare av bygglov och bygganmälan.
Kursen är en bra grundutbildning för dig som vill certifiera dig som sakkunnig eller på sikt arbeta som tillgänglighetskonsult.
Du behöver inga förkunskaper för att gå den här kursen.
Joachim är utbildad arkitekt på Chalmers och har arbetat med projektering i femton år. I tio år har han även arbetat heltid som tillgänglighetskonsult och certifierad sakkunnig enligt TIL 2. Joachim är intresserad av de frågor som gör att tillgänglighetsarbetet blir effektivt och meningsfullt.
Lennart har arbetat många år som projekterande arkitekt på olika arkitektkontor. Han har lång erfarenhet av stadsplanering och bygglov, renovering och ombyggnader. Han har även varit projektledare för Stockholms stads tillgänglighetsprojekt. Lennart driver idag egen konsultverksamhet med uppdrag som certifierad sakkunnig i tillgänglighet.
Alf Lindberg är styrelseledamot i Europeiska hörselfederationen, EFHOH, och senior rådgivare i tillgänglighetsfrågor till Hörselskadades Riksförbund HRF. Alf har arbetat med standardisering av tillgänglighet i byggd miljö såväl som nationellt som på europeisk nivå.
För att gå våra utbildningar inom tillgänglighet finns inga krav. Däremot kan det vara bra att veta att Kiwa har vissa krav som du måste uppfylla för att kunna certifiera dig som sakkunnig enligt TIL 2.
För att kunna certifiera dig hos Kiwa krävs att du har
- en kandidatexamen med bygginriktning eller liknande
- minst 5 års erfarenhet av projektering (för arkitekter med masterexamen krävs 3 års erfarenhet)
- minst 3–5 genomförda projekt
- lämplighetsintyg från en kollega, beställare eller liknande.
Om du vill veta mer om vad som gäller eller om hur certifieringen går till kan du besöka Kiwas hemsida där du kan läsa mer om certifiering.
Vår föreläsare Branka Majkic svarar även på de vanligaste frågorna om certifieringskrav i den här artikeln.
Kursavgiften är inklusive dokumentation. Baskursen i tillgänglighet hålls i fysiskt klassrum där lunch och fika ingår om ingenting annat har angetts.
Läs våra allmänna villkor här.