Logo

Få koll på de vanligaste begreppen inom digital utbildning

De digitala utbildningslösningarna har kommit för att stanna. Det har aldrig varit lika lätt att lära sig något nytt som nu! Världsledande universitet lägger ut utbildningar tillgängligt för alla online, på YouTube finns tutorials om precis allt och hos många utbildningsbolag utgör de digitala utbildningarna en allt större del av utbudet. Ökad tillgänglighet, minskad tidsåtgång och förbättrad effektivitet är bara några av fördelarna.

Det kan upplevas förvirrande med alla begrepp när du läser på om vad de digitala utbildningarna innebär och hur de erbjuds. Vad är egentligen skillnaden mellan digitalt klassrum, inspelad föreläsning och webinar? Vi hjälper dig få koll på några av de vanligaste begreppen inom digital utbildning!

Blended learning

Med blended learning varieras klassrumsundervisningen med onlinebaserad undervisning. Det kan rent konkret innebära förberedande inlärning med digitala läraktiviteter som sedan följs upp av praktiska övningar i klassrum. När du går en online-kurs som hålls genom blended learning loggar du in i lärplattformen via din dator, surfplatta eller mobil.

Digitalt klassrum

I det digitala klassrummet deltar du i en schemalagd direktsänd föreläsning med hög interaktion mellan dig som deltagare och föreläsare. Utbildningsinnehållet blandas med diskussioner, övningar och cases, precis som om du deltagit på plats i ett fysiskt klassrum. Det du behöver för att delta är en dator, surfplatta eller mobil med kamera, mikrofon och en stabil internetuppkoppling.

Digitalt kunskapstest

Det blir allt vanligare med webbaserade test, quiz, prov och tentor för att testa dina kunskaper. Inte sällan får du veta ditt resultat på en gång.

eLearning

eLearning är en interaktiv utbildning där bilder, grafik, film, animation, text och ljud kombineras. När du går en online-kurs som hålls genom eLearning loggar du in på lärplattformen via din dator, surfplatta eller mobil. Din utbildning kommer att vara uppbyggd av en eller flera digitala läraktiviteter. Utbildningen kan ske var du vill och när tid finns, den kan tas i din egen takt, pausas och repeteras.

Hybrida klassrum

Hybrida klassrum innebär att utbildningen genomförs i fysiskt klassrum och samtidigt sänds live som ett digitalt klassrum. Du som deltagare har då möjlighet att själv välja hur du vill delta.

Inspelad föreläsning

En föreläsning inspelad i professionell studiomiljö som ger dig som deltagare möjlighet att titta på föreläsningen när det passar. Du kan alltid pausa och titta igen.

Lärplattform

eLearning, inspelade föreläsningar och kunskapstester sker oftast via en lärplattform. När du beställt din onlineutbildning får du ett mejl med inloggningsuppgifter och en länk till lärplattformen.

Videokonferensverktyg

Hur får du som deltagare tillgång till de digitala läraktiviteterna? Digitala klassrum och webinar sker via ett videokonferensverktyg, t.ex. Zoom, Microsoft Teams och Google Meet. När du bokar en onlineutbildning får du vanligen en inbjudan till utbildningen och videokonferensverktyget till din mejl.

Webinar

Ett schemalagt och direktsänt seminarium som leds av föreläsare eller moderator. Det finns oftast möjlighet till interaktivitet och att ställa frågor, men det ställs sällan några krav på deltagarna.  Webinariet spelas ofta in för att de ska gå att se i efterhand.

Oavsett hur du väljer att ta till dig ny kunskap, kom ihåg att det livslånga lärandet är viktigare än någonsin för dig som vill vara fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden. Vi ses online!

Till toppen