Logo

Grattis Voltimum - 2021 års vinnare av Elsäkerhetspriset!

Från vänster: Björn Ahlgren, Ylva Söderbergh och Frida Palmgren.

På Elsäkerhetsdagarna tillkännagavs vinnarna av Elsäkerhetspriset 2021 och under högtidliga former delades priset ut av Frida Palmgren, vd för STF Ingenjörsutbildning. Årets vinnare är Voltimum, en portal med verktyg, information och tjänster som underlättar för yrkesverksamma inom elinstallationsbranschen. Priset togs emot med stolthet av Björn Ahlgren, försäljningschef Sverige och Ylva Söderbergh, IT-chef.

Vad betyder det för Voltimum att få Elsäkerhetspriset?

– Elsäkerhetspriset är ett storstilat kvitto på att vi i alla år har jobbat på rätt sätt för att nå ut till hela branschen, säger Ylva och lägger sedan till:

– Vi känner starkt att äran även ska gå till alla våra partners och experter. De har bidragit med all sin gemensamma kunskap om elsäkerhet och har verkligen hjälpt oss att informera om hela elsäkerhetskedjan.

– Man skulle kunna dela upp begreppet elsäkerhet i tre delar, först elsäkra produkter och tillverkarnas anvisningar, sedan elsäkert konstruerade elanläggningar och till sist elsäkra metoder för installationsarbete, drift, underhåll och reparationer. Eftersom Voltimum ägs av tillverkare av elmateriel vore det naturligt för oss att bara fokusera på den första delen, men vi vill ge våra läsare information om alla delar. Det här priset visar att det var rätt att ta ett helhetsgrepp, säger Björn.

Hur känns utmärkelsen?

– Vi är helt överväldigade! Vi har varit på Elsäkerhetsdagarna så många gånger och sett så många duktiga branschmänniskor och organisationer få Elsäkerhetspriset tidigare – och nu fick vi det! Det var väldigt roligt, vi förstår hur stort det är! Säger Ylva.

Björn nickar och fyller i:

– Jag tycker att Elsäkerhetspriset är en elsäkerhetens Oscar, som Kenth Ryeskog (tidigare moderator på Elsäkerhetsdagarna, reds. anm.) sagt. Vi känner oss jättestolta! Det här är ett kvitto på att vårt arbete varit uppskattat. Jag känner mig också jättestolt över att det är så många där ute som använt Voltimums nyhetsbrev som ett hjälpmedel i arbetet under hela deras arbetsliv, då nyhetsbrevet funnits i cirka 20 år nu.

 Vilka frågor inom elsäkerhet är mest aktuella för er just nu?

– Det kommer många frågor kring egenkontroll, skyddsutjämning och hur man utför säkra installationer i badrum. En återkommande klassiker är också frågor kring att man har en installation som utfördes för många år sedan då en viss standard gällde. Var går då gränsen för när man måste följa den nya standarden? berättar Björn.

 – Ja, det är även många frågor kring säkra installationer av solceller och elbilsladdning. Även belysning ligger högt på agendan, säger Ylva.

Vad händer på Voltimum framöver?

Ylva svarar engagerat:

– Vi ser fram emot Voltimums elseminarium som går av stapeln 15:e mars i Malmö, 16:e mars i Göteborg och den 22:a mars i Stockholm. Då delar våra expertpaneler med sig av sina erfarenheter, i pausen kan deltagarna mingla på minimässa och så har vi en gemensam lunch. Det är roliga och intressanta dagar med en stark communitykänsla! Många i branschen är rätt ensamma i sina roller och då är det extra uppskattat att få ses i ett socialt sammanhang med likasinnade.

Avslutningsvis, hur ska ni fira?

– Vi kommer lägga extra mycket fokus kring ämnet elsäkerhet på vår virtuella elteknikmässa som vi kommer hålla i den 25–29 april. Det blir en mässa på nätet med webbinarier, digitala montrar och många roliga tävlingar. Vi kommer också självklart att stolt berätta för alla vi träffar att vi fått priset. säger Björn. Sedan lägger han till:

– Sedan kommer vi även fira med en flaska bubbel, såklart!


Hos Voltimum samlar elinstallationsbranschens vassaste experter en mängd av användbar och efterfrågad information för professionella inom elinstallationsbranschen.

De har expertpaneler inom:

  • Elsäkerhet och standarder
  • Elansvar
  • Fördelningsteknik
  • Kraft och installationskabel
  • Tele- och datainstallationer
  • Fastighetsautomation
  • Belysning och belysningsstyrning
  • Kabelskydd och förläggning
  • Laddning av elfordon

 

Du kan också ställa frågor till experterna i expertpanelernas forum som de kontinuerligt bevakar.


Vem eller vilken organisation anser du skall få Elsäkerhetspriset nästa år?
Du kan redan nu skicka in din nominering! Nomineringar med motivering till person eller organisation som betydelsefullt bidragit till svenskt elsäkerhetsarbete mejlas till nominering@stf.se.

Till toppen