Kursen Svenska elkraftsystemet öppnade Mats ögon för elnätets helhet
Mats Isfjäll
Mats Isfjäll, elkraftstekniker på Jämtkraft Elnät AB, har tidigare arbetat inom industrin på stålverk och de senaste åren med fastighetsautomation. Som ny elkraftstekniker på Jämtkraft valde han att gå kursen Svenska elkraftsystemet. Här delar han med sig av sina tankar om kursen och vad den har betytt för honom i hans nya yrkesroll.
Vad fick dig att välja kursen "Svenska elkraftsystemet"?
– Jag scrollade runt efter kurser och då dök den upp. Jag kände till STF sedan förut då jag har gått kurs hos er tidigare. Eftersom jag nyligen börjat som elkraftstekniker tänkte jag att det här är den perfekta kursen för mig (vid intervjutillfället har Mats arbetat i sin nya roll på Jämtkraft i tre veckor.). Kursen ger en bra introduktion om man är ny och vill förstå hela elnätet. För den som precis har börjat i branschen är det den här kursen man ska gå!
Vad hoppas du att kursen ska ge dig i din nya roll som elkraftstekniker?
– Jag tror jag kommer ha med mig en djupare förståelse för hur hela systemet hänger ihop. I mitt arbete jobbar jag med en ganska specifik del av elkraften, särskilt med RTU, övervakning och reläskydd. Men det är bara en liten del av helheten. Genom kursen har jag fått en helhetsbild av var strömmen bildas, hur den färdas och hur elnätet hänger ihop. Jag har också lärt mig mer om elnätshandeln i Europa, vilket var nytt och väldigt spännande för mig!
Vilka delar av kursen har du tyckt varit mest användbara eller intressanta?
– Det mest intressanta har varit att lära mig mer om hur elnätshandeln fungerar och hur allt hänger ihop. Det är bra allmänbildning att veta! Kursen ger inte en djupdykning i varje enskild del, utan den skrapar på ytan och ger en bra helhetsbild. Tillsammans med kursboken har jag fått en tydlig bild av hur allting hänger ihop.
Har något i kursen överraskat dig eller gett dig nya insikter?
– Ja, jag har fått en mycket bättre förståelse för hur elnätet fungerar, både här i Sverige och i Europa. Vi är beroende av våra nordiska grannar för att elförsörjningen ska fungera. Sverige klarar sig inte ensamt, utan vi måste samarbeta med andra för att ha tillräcklig redundans och kunna stötta varandra vid sämre produktion.
Vad är det som gör att elnätet fungerar så bra som det gör idag (inga långa och många ”blackouts”)? Vad finns det för ”flaskhalsar” och har vi elbrist? Elkraftnätet är just nu i förändring, men på vilket sätt? Vad finns inom ett stationsområde/ställverk och hur samverkar de många olika delarna? Det och mycket mer får du kunskap om när du går kursen Svenska Elkraftsystemet.
Texten är skriven av: Ida Viberg (föräldraledig) , Content Creator inom samhällsbyggnad