Logo

Möt författaren bakom boken som förändrar kunskapsnivån i elkraftsbranschen

Kent Mayer

Kent Mayer

Boken rekommenderas starkt!”, Den boken är grym!” och ”Sitter och njuter. Det är precis en sådan här bok jag sökt och återigen sökt efter. Äntligen”. Lovorden har inte låtit vänta på sig efter att Kent Mayer släppte boken Elkraftnät – Uppbyggnad, funktion, hjälp och kringsystem. Nu har den tredje upplagan släppts och vi träffade Kent för att prata mer om succéboken, som även ligger till grund för STF:s kurs ”Svenska Elkraftsystemet”.​

Kan du berätta kort om boken och vad den tar upp?

– Boken handlar om det svenska elkraftsystemet. Den förklarar hur systemet är uppbyggt, vilka funktioner som finns och vilka hjälp- och kringsystem som behövs för att allt ska fungera bra. Boken tar även upp historik, magasinering, generering, transmission, distribution och övervakning av elnätet.

Du är både en uppskattad författare och föreläsare. Vad ligger bakom ditt engagemang att sprida kunskap?

– Jag hade tur och fick bra vägledning när jag var ny i branschen och vill föra det vidare. Det känns naturligt och värdefullt att dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap. Det är roligt att se när någon förstår något de undrat över! Vad gäller kunskapsdelning kopplat till boken har jag fått fin återkoppling från deltagare och andra som införskaffat den, vilket gör att jag gärna vill fortsätta förbättra boken och utveckla kursen Svenska Elkraftsystemet.

Vilken återkoppling har du fått från branschen? Vilka ”kunskapshål” fyller boken?

– Det har saknats en lättbegriplig bok med bilder och illustrationer som tydligt kopplar ihop texten. Min bok hjälper läsaren att förstå hur saker hänger ihop visuellt. Jag har fått mycket positiv feedback om att boken är pedagogisk och visuellt tydlig. Många har hört av sig med fin återkoppling om boken. Ett extra fint omdöme kom från Ulf Swedberg, vd på engineering4u som skrev på sin Linkedin ”Heja Kent Mayer, bra gjort! Bra bok! Den har börjat påverka kunskapsnivån i hela branschen.”.

Vilka är de nya uppdateringarna i tredje upplagan?

– Boken har främst varit riktad mot blivande elkraftingenjörer, men några yrkeshögskolor använder också boken när de utbildar distributionselektriker. Därför har jag kompletterat boken med fler och nya delar kring distributionsdelen. Många företag köper också boken till sina anställda som ett komplement och uppslagsverk. Den 3:e upplagan är uppdaterad med 36 nya kapitel där Jag har kompletterat med ny information som efterfrågats under mina utbildningar och föreläsningar.

Kent avrundar med att lägga till:

– Den tredje upplagan har fått ytterligare ett stort antal nya bilder och illustrationer för att göra allt ännu tydligare. Jag har också uppdaterat sakregistret för att få med ännu fler sökord. Jag vet själv hur viktigt det är att kunna hitta specifik information enkelt och snabbt.


Vad är det som styr elpriset, ”flaskhalsar” och elbristen? Elkraftnätet är just nu i förändring, men på vilket sätt? Vad finns inom ett stationsområde/ställverk och hur samverkar de olika delarna? Det och mycket mer får du kunskap om när du går vår kurs Svenska Elkraftsystemet.

Om du vill köpa boken kontaktar du Kent Mayer. Du kan läsa mer om boken och hitta kontakt- och orderinformation till Kent på kemakonsult.se. Här kan du ta del av bokens innehållsförteckning.

Till toppen