Reläskydd I och II ger säkerhet i nätet
Florin Stelea är civilingenjör inom elektroteknik med omfattande kunskap inom reläskyddsapplikationer och utveckling av nya koncept för stationskontrollanläggningar. Dessutom har han en gedigen erfarenhet inom projektgenomförande för stationsbyggnation och drifttagning av kraft-, stamnäts- och regionnätsstationer.
När Florin inte arbetar som konsult åt olika nätbolag föreläser han inom det ämnesområdet han brinner så starkt för – reläskydd! Två av de populäraste kurserna är Reläskydd I – Grundkurs och Reläskydd II – komplettering till grundkursen.
Berätta, vad händer inom ämnesområdet reläskydd just nu?
– Det händer jättemycket! Just nu har branschen störst fokus på att få fram ett standardiserat sätt att bygga felbortkopplingssystem. Alltså inte bara bygga, utan även konstruera och med test och underhåll och förvaltning. Det finns mycket koppling till digitalisering av reläskydd.
Vem passar kurserna för?
– Vad gäller kursen Reläskydd I är den givande för kontrollanläggningsingenjörer som jobbar mycket med stationer inom lokalnät och selektivnätsingenjörer och projektörer, alltså de som bygger och projekterar nätstationer i lokalnätet. Reläskydd II är en fördjupningskurs inom region- och stamnät för samma yrkeskategorier.
Varför är det viktig generellt att ha koll på ämnesområdet reläskydd?
– Det är felbortkopplingssystemet som är själva grunden i att svara på kraven som finns i elsäkerhetsföreskrifterna gällande både fysisk säkerhet och nätsäkerhet för felbortkoppling i nätet.
Vilka effekter kan det ge i organisationen efter att man har gått kurserna?
– STF erbjuder både en grundkurs och en repetitionskurs med uppdateringar inom det senaste inom reläskydd med fokus på numeriska/digitala, dvs. moderna, reläskydd. Kurserna ger bättre kunskap hur felbortkopplingssystemet byggs och vilka fördelar den moderna tekniken ger som vi kan återanvända i stationernas byggnation.
Vem passar kursen för och vilka förkunskaper krävs?
– För Reläskydd I och II är det främst elkraftsingenjörer med högskoleutbildning. Detta beror på att det gäller att ha en förståelse för t.ex. grundprinciper inom elektroteknik samt trefassystem med symmetriska komponenter, där det krävs grundkunskaper i felsströmsberäkningar som exempel.
Om du, eller dina medarbetare, vill få en grundläggande helhetssyn av felbortkopplingssystemet med tyngdpunkt på distributionsnät föreläser Florin även i kursen Reläskydd I – Grundkurs.
För den som vill fördjupa sig i de olika reläskyddens funktioner, egenskaper och användningsområden inom regionnät och stamnät (130 kV-400 kV) finns kursen Reläskydd II – komplettering till grundkursen.
Nyfiken på att utvecklas ytterligare ett steg och praktiskt få testa på att arbeta med digitala tvillingskyddsreläer och tvillingstestuppsättningar? Då ska du kolla in kursen Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd!
Texten är skriven av: Ida Viberg (föräldraledig) , Content Creator inom samhällsbyggnad