Reläskydd II – komplettering till grundkursen
3 kursdagar
23 900 kr exkl. moms
Stockholm
I den här kursen fördjupar vi oss i de olika reläskyddens funktioner, egenskaper och användningsområden inom regionnät och stamnät (130 kV-400 kV). Transformatorer och motorer får egna avsnitt i den här kursen.
Vi går även in på framtida utveckling t.ex. nät med HVDC, okonventionell generering – hur kan en sådan selektivplan se ut? Även dokumentation och kvalitetssäkring av felbortkopplingssystemet samt gruppövningar har fått plats i denna kurs.
Reläskydd II – komplettering till grundkursen tillsammans med Reläskydd I – grundkurs ger dig goda kunskaper inom reläskydd och felbortkopplingssystemet. Dessutom kommer du vara väl förberedd för våra specialkurser som exempelvis. Selektivplaner för elanläggningsskydd och Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd.
3 kursdagar
23 900 kr exkl. moms
Start 19 maj 08:00
Slut 21 maj 17:00
Start 10 juni 08:00
Slut 12 juni 16:30
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Efter genomförd kurs skall deltagarna ha kunskap om ledningsskyddsprinciper och dess skyddskoordination, kunskap om transformatorskyddsprinciper och dess skyddskoordination, förståelse av principer och metodik för reläskyddsinställning samt insikt i kvalitetssäkring av felbortkoppling.
Innehåll i kurs
- Ledningsskydd
- Fasöverströmsskydd
- Jordströmsskydd
- Impedansskydd/Distansskydd
- Differentialskydd
- Transformatorskydd
- Ställverksskydd
- Samlingsskeneskydd
- Motorskydd
- Skyddsutformning med fokus på region- och stamnät
- Dokumentation av felbortkopplingssystem och kvalitetssäkring
- Gruppövning.
Kursprogram
Dag 1
- Ledningsskydd
- Fasöverströmsskydd & jordströmsskydd
- Impedansskydd & distansskydd
Lunch
- Impedansskydd & distansskydd, fortsättning
- Reläskyddssamverkan
- Ledningsdifferentialskydd
- Ledningsskydd – övriga ledningsfunktioner
Introduktion gruppövning
Kursdagens slut
Dag 2
- Gruppövning, ledningsskyddsuppbyggnad
- Transformatorskydd
Lunch
- Gruppövning, transformatorsskyddsuppbyggnad
Dag 3
- Symmetriska komponenter
- Inställning av ledningsskydd
- Samlingsskeneskydd
- Motorskydd
Lunch
- Motorskydd, fortsättning
- Framtida nätgenerering
- Dokumentation
Kursen avslutas
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Kursen vänder sig till alla som behöver ha god kännedom om felbortkopplingssystemet som t.ex. projektörer av elkraftanläggningar, konstruktörer av elkraftanläggningar, elkraftingenjörer samt reläskyddsingenjörer med ansvar för principiell utformning, koordinering och parameterinställning av reläskydd.
- Reläskydd I – Grundkurs eller liknande grundkunskaper i felbortkopplingssystem
- Matematikkunskaper på gymnasienivå
- Erfarenheter och grundkunskap av elnät och dess komponenter
Tomas har lång yrkeserfarenhet inom elkraftteknik. Arbete med elkraftsystemet har skett i omväxlande roller inom E.ON/Sydkraft. Intresset för reläskyddsteknik har funnits med sedan tidigt i karriären. Under ett antal år var han ansvarig chef för arbetet att ta fram reläskyddsinställningar för spänningsnivåerna 400kV - 6 kV, samt bedriva störningsanalys inom dåvarande E.ON Elnät. Tomas har varit en del av STF Reläskyddsutbildning sedan slutet av 1990 talet. Tomas är en mångårig och uppskattad föreläsare inom reläskyddsteknik på STF.
Magnus är civilingenjör inom elektroteknik. Han har mångårig erfarenhet inom kraftsystemanalys, felströmsberäkning, selektivplaner och reläskyddsfilosofi. Han har även stor erfarenhet av tillämpning av föreskrifter och framtagning av tekniska krav för komponenter och system. Magnus har arbetat som konsult i mer än 15 år och har en bakgrund inom tillverkande industri.
Florin Stelea är civilingenjör inom elektroteknik med lång erfarenhet inom reläskyddsapplikationer och utveckling av nya koncept för stationskontrollanläggningar.
Han har även stor erfarenhet inom projektgenomförande för stationsbyggnation och driftagning av kraft-, stamnäts- och regionnätsstationer.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.