ELSA - Elsäkerhet vid arbete
1 kursdag
6 200 kr exkl. moms
Västerås
Denna kurs behandlar risk för personskador på grund av strömgenomgång eller verkan av kortslutning eller ljusbåge. Vi går igenom föreskrifter som anger de grundläggande säkerhetskrav som ska vara uppfyllda utan att i detalj gå in på vilka säkerhetsåtgärder som ska vidtas vid arbete där det finns elektisk fara för de som deltar i arbete.
ELSA ger användaren de grundläggande teoretiska kunskaperna som krävs enligt myndigheternas föreskrifter för arbete på eller invid elektriska starkströmsanläggningar. Med ELSA har du tillgång till de föreskrifter som gäller vid skötsel av elanläggningar, metoder enligt svensk standard och de grundläggande principerna enligt ESA.
Kursen följer den kursplan som STF tagit fram för elsäkert arbete i elanläggning. Kursen utgår från SS EN 50110-1.
1 kursdag
6 200 kr exkl. moms
Start 12 februari 08:15
Slut 12 februari 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Är att du som arbetar inom industriella elanläggningar samt elinstallationer i bostäder och liknande ska lära dig att förebygga elolycksfall genom att tillämpa den anpassade säkerhetsanvisningen ELSA. Kursen avslutas med ett slutprov där deltagare efter godkänt resultat erhåller ett personligt certifikat.
Innehåll i kurs
- Elfaran
- Statistik
- Skadeeffekter, kort- och långsiktiga
- Elfaran, chockstömmar och ljusbågar
- Vikten av läkarundersökningar. Anmälan av elolycka
- Skyddskläder - Organisation
- Tydlighet i ansvar och arbetsuppgifter
- Elsäkerhetsledarens roll – skyldigheter och förväntningar - Det elektriska regelverket – en kort presentation
- Lagar, förordningar, föreskrifter och standarder för elsäkerhet, aktuella regler och de viktigaste förändringarna -
Riskhantering
- Elsäkerhetsplaneringen
- Take 5
- Skyddsutrustning och verktyg - Skötselåtgärder
-
Arbete
- Arbetsmetoder med fokus på arbetet utan och nära spänning - Kunskapskontroll
Alla arbeten som åtgärder på eller nära elektriska anläggningar med spänningsnivåer från och med klenspänning till och med högspänning.
Arbetsgivare, arbetstagare, såväl tekniker som administratörer som är verksamma inom industri- och installationsföretag och måste kunna tillämpa hela eller delar av ELSA vid skötsel av elanläggningar.
Anders bakgrund är i första hand som drift- och underhållstekniker inom transmission och distribution samt några år som ”vattenkraftsmaskinist”, som han själv uttrycker det. Under många år har han även arbetat med konstruktion av el- och kontrollsystem samt automationsprogrammering till vattenkraftanläggningar. Anders har också arbetat mycket med idrifttagning så väl inom som utom Sverige.
Innan Anders slutade som anställd arbetade han som elsäkerhetsspecialist på ett industriföretag inom kraftindustrin. I dag är han konsult med ett flertal olika långsiktiga uppdrag. Dels som arbetsmiljöspecialist med fokus på elsäkerhet på en forskningsverksamhet inom kraftindustrin, dels som utbildare på flera yrkeshögskolor där han i första hand utbildar inom elsäkerhet och elkraftunderhåll. Även andra uppdrag förekommer med fokus på elarbetsmiljö och anläggningssäkerhet.
Jens har en bakgrund som elektriker och auktoriserad elinstallatör. Han har även en ingenjörsexamen och är auktoriserad elbesiktningsman hos Elektriska Nämnden. |
Massimo har en bred elteknisk bakgrund, både som elektriker och auktoriserad elinstallatör. Han är även legitmerad lärare i elteknik och har bl.a. undervisat gymnasielever på elprogrammet och i elteknik, på både Komvux och yrkesutbildningar.
Idag driver Massimo konsultföretaget S.P.Q.R. elteknik och är aktiv som konsult och föreläsare för framförallt företag inom elsäkerhet och elteknik.
Peter är auktoriserad installatör som delar sin tid mellan uppdrag som föreläsare inom elteknik och elsäkerhet, och som elinstallatör i eget elinstallationsföretag.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.