Jonas Andresen om betydelsen av jordningssystem – säkerhetens hörnsten i elnätet
Jonas Andresen
Att undervisa inom elnätsfrågor och elektroteknik, där jordningssystem spelar en central roll, har blivit en viktig del av arbetsvardagen för Jonas Andresen.
Som specialist och föreläsare inom elnät och elektroteknik, med flera års erfarenhet som föreläsare på både yrkeshögskolor och för specialistutbildningar, har han sett en tydlig skillnad i djupet av kunskapen som erbjuds på olika utbildningsnivåer.
Nu ser han fram emot att fortsätta bidra med sin specialistkompetens, särskilt på kursen Jordning av högspänningsanläggningar hos STF Ingenjörsutbildning.
Varför är det viktigt att ha kunskap om jordningssystem?
– Det finns en påtaglig brist på kunskap kring jordningssystem inom många företag idag. Många känner osäkerhet kring ämnet. Jag upplever också att det finns en viss osäkerhet kring hur man hanterar jordsystem. Detta sammantaget leder ofta till passivitet. Därför är det viktigt att belysa den problematik som finns och öka kunskapsnivån.
Samtidigt försvinner den seniora kompetensen inom området i takt med att erfarna medarbetare går i pension. Något som gör det ännu viktigare att sprida denna kunskap till nästa generation underhållspersonal, ingenjörer och tekniker.
Jonas förklarar vidare att jordningssystemet är det primära skyddet vid jordfel i elnätet.
– Under normal drift kanske jordtaget inte står i centrum, men så fort det uppstår ett driftfel, som ett jordfel, spelar jordtaget en avgörande roll. Det leder bort farliga felströmmar och skyddar oss mot potentiellt livsfarliga situationer.
Vilka är de största utmaningarna inom jordning av högspänningsanläggningar?
– En av de största utmaningarna är att förstå och navigera de regelverket, som ofta upplevs som luddigt och inte diskuteras så ofta som det borde. Dessutom finns det ingen gemensam europeisk standard för jordningssystem och regelverken skiljer sig mellan olika länder. I Sverige är det här ett område som ofta hamnar i skymundan, trots att det är så viktigt.
Jonas betonar också att utbildningsväsendet behöver ge mer utrymme åt frågor kring systemjordning.
– Vi måste börja lyfta dessa ämnen för att skapa en bättre förståelse inom branschen för hur systemjordning fungerar och varför det är så viktigt. Det gäller både på yrkeshögskolenivå och specialistutbildningar för redan yrkesverksamma.
Vad får deltagarna med sig från kursen?
– Kursdeltagarna får en djupare förståelse för hur elnätet bör vara uppbyggt med systemjordning som en central komponent. De får också en bredare insikt i olika scenarier beroende på hur nätet eller anläggningen de arbetar med ser ut. En annan viktig del är att förstå hur man mäter jordtag och tolkar mätresultaten. Det finns lagkrav på att mäta, men det räcker inte att bara göra mätningarna mekaniskt. Jag vill att kursdeltagarna förstår vad de mäter och varför, så att de kan tolka och agera på resultaten på rätt sätt och därmed säkerställa driftsäkerheten, avslutar Jonas.
Kursen Jordning av högspänningsanläggningar fokuserar på hur jordning av nya högspänningsanläggningar ska utföras, samt hur äldre anläggningar kan kontrolleras och förbättras. Med många anläggningar som börjar bli till åren och förändringar inom nät och elproduktion, är det avgörande att ha ett effektivt jordningssystem.
Kursens mål är att ge dig fördjupad kunskap om vikten av jordning av högspänningsanläggningar och hur jordningen bör utföras och verifieras utifrån anläggningens typ och spänningsnivå.
Har du frågor om kursen? Då är du välkommen att kontakta Utbildningsansvarig El & Energi Andreas Carlsson på 076-540 07 78 alt. andreas.carlsson@stf.se.
Texten är skriven av: Ida Viberg (föräldraledig) , Content Creator inom samhällsbyggnad