Logo

Micael Noris är föreläsare på ny utbildning om reläskydd med digital tvilling

STF Ingenjörsutbildning arbetar hela tiden för att fortsatt ligga i framkant och verka för en säkrare arbetsvardag. Som ett led i det arbetet lanseras nu kursen Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd med digital tvilling. En av kursens erfarna och branschkunniga föreläsare är Micael Noris, försäljningsingenjör på Siemens.

Micael Noris

Vad var det som lockade dig att bli föreläsare?

– Jag har arbetet i branschen sedan 80-talet och redan då höll jag ibland i olika typer av utbildningar. 1991 blev jag säljare, vilket innebar många kundkontakter och i förlängningen även möjligheten att utbilda kunderna om produkterna. Genom de erfarenheterna upplevde jag hur givande det är att få dela med mig av mina erfarenheter, men även att se nya förmågor inom branschen ta vid och lära sig nya saker. Så det var på den vägen jag började föreläsa. Jag är en social person som uppskattar att förmedla min kunskap och att anpassa materialet utifrån olika kunders behov.

Vad får man göra på kursen?

– Idag händer det så otroligt mycket inom digitalisering, processorerna blir snabbare och den digitala kommunikation allt bättre. Man pratar även alltmer om bland annat Internet of Things* och bolagen inom vår bransch har börjat acceptera att gå över till en mer digital kommunikation. Digitala tvillingar är en del av detta. I den här kursen presenterar vi en digital tvilling som är en exakt klon av ett fysiskt skydd. Tvillingen går att konfigurera, ställa in, prova samt utföra signalprov på precis som med den fysiska produkten. Man kan även samprova skydd och kontrollera att signalerna går mellan skydden som det är tänkt.

Vilka är vinsterna med de kunskaper kursen ger?

– Vitsen är att man som entreprenör får tillgång till ett nytt och unikt verktyg för att på sikt spara både tid och pengar då man kan testa av konfigureringen innan man har skydden på plats. Något som gör att man spar tid på site.

Hur genomförs kursen?

– Kursen utförs framför allt i den digitala världen med både teori och praktiska övningar. Den sista dagen för vi över informationen från den digitala tvillingen som vi tillsammans konfigurerat till ett fysiskt reläskydd. Tvillingen och reläskyddet är exakt likadana, eftersom tvillingen är en klon. Därefter provar vi det fysiska skyddet och kontrollerar att vi får fram samma resultat som med den digitala tvillingen.

Vad gör kursen unik?

– Vad jag vet finns det inga andra företag än Siemens och Megger som har digitala tvillingar för reläskydd idag. Det här är en unik molntjänst som ingen annan har och det är första gången någon utbildar inom det här konceptet där vi påvisar hur man kan arbeta med en digital klon av ett verkligt skydd.


*Internet of things (IoT) är ett samlingsnamn för de tekniker som gör att saker med inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styras eller utbyta data över ett nätverk.


Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd med digital tvilling ger deltagarna god kompetens vad gäller att utföra reläskyddsprovning för idrifttagningsaktiviteter. Kursen riktar sig till både praktiker och teoretiker, med extramomentet att det finns en digital tvilling på en station där deltagarna kan se samspelet mellan den digitala tvillingen och stationen.

Micael Noris föreläser tillsammans med Andrea Bonetti, senior specialist inom kraftsystemskydd och IEC 61850 hos Megger.


Kanske är vi inte på ett digital tvilling-plan på den mänskliga nivån ännu, men inom flera industrier och branscher är det redan verklighet. Här kan du läsa mer om hur STF:s kurs kombinerar samtiden med framtiden.

Vill du veta mer? Kontakta utbildningsansvarig el och industri Andreas Carlsson på 076-540 07 78 alternativt andreas.carlsson@stf.se.

Till toppen