Logo

Andrea Bonetti är ny föreläsare hos STF Ingenjörsutbildning

Andrea Bonetti

Sedan tidigare erbjuder STF Ingenjörsutbildning kurserna Reläskydd för driftpersonal, Reläskydd I Grundkurs och Reläskydd II – Komplettering till grundkursen. Ett nytt tillskott i reläskyddsfamiljen är det unika utbildningserbjudandet Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd med digital tvilling. Uppskattade Andrea Bonetti, senior specialist inom kraftsystemskydd och IEC 61850 hos Megger, är en av föreläsarna.​

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en magistervetenskap i elektroteknik från Sapienza University of Rome, Italien. Därefter har jag cirka tjugo års erfarenhet som specialist för skydd av HV-kraftsystem hos HV-reläskyddstillverkaren Hitachi Energy Grid Automation Products (tidigare ABB) i Västerås, Sverige, med IEC 61850 och konventionella tillämpningar. Jag har även varit konsult inom kraftsystemskydd och IEC 61850-applikationer. Idag är jag teknisk specialist för relätestutrustning och IEC 61850-testset och verktyg. Utöver det anlitas jag bland annat som gästföreläsare på KTH och lärare på Lernia.

Andrea tillägger:

– Något inte alla vet är att jag också är trollkarl. Sedan 1983 är jag medlem i International Brotherhood of Magicians.

Hur kom du in på spåret som föreläsare?

– Jag brinner verkligen för pedagogik och vill hitta kreativa sätt att lära ut kunskap. Så långt tillbaka jag kan minnas har jag uppskattat att dela med mig av mina kunskaper. Redan under gymnasiet engagerade jag mig genom att hjälpa klasskamrater med matematik. Sedan fortsatte engagemanget när jag kom ut i arbetslivet. Det föll sig därför naturligt att börja föreläsa inom mina expertområden. Erfarenheterna från scenen som trollkarl är också något jag värdesätter och tar med mig in i föreläsningssalen. Att vara närvarande, motivera deltagarna och inspirera dem samtidigt som de får ny kunskap är verkligen roligt och givande! säger Andrea.

– En av de finaste komplimangerna jag har fått är att deltagarna tyckte föreläsningen var så intressant att de inte vill ta rast, lägger han till med ett leende när han tänker tillbaka på föreläsningen.

Varför ska man anmäla sig till Reläskydd III och vad gör kursen unik?

– Kursen är en unik möjlighet att accelerera lärandet och på sikt även att sänka de ekonomiska kostnaderna genom att minska risken för fatala misstag. Deltagarna får ta del av unik pionjärsteknik som de kan använda för att förklara saker utan att behöva koppla ihop utrustning på riktigt. Därmed kan de experimentera med hjälp av digitala tvillingar och testa olika scenarion utan att riskera att vare sig deltagare eller utrustning tar skada. Dessutom får de lära sig använda reläskydd och testutrustning på ett säkert och pedagogiskt sätt, vilket gör att de vet hur de ska koppla ihop utrustningen och agera säkert när det är skarpt läge.


Reläskydd III – Idrifttagning av reläskydd med digital tvilling ger deltagarna god kompetens vad gäller att utföra reläskyddsprovning för idrifttagningsaktiviteter. Kursen riktar sig till både praktiker och teoretiker, med extramomentet att det finns en digital tvilling på en station där deltagarna kan se samspelet mellan den digitala tvillingen och stationen.

Andrea Bonetti föreläser tillsammans med Micael Noris, försäljningsingenjör på Siemens.


Kanske är vi inte på ett digital tvilling-plan på den mänskliga nivån ännu, men inom flera industrier och branscher är det redan verklighet. Här kan du läsa mer om hur STF:s kurs kombinerar samtiden med framtiden.

Vill du veta mer? Kontakta utbildningsansvarig el och industri Andreas Carlsson på 076-540 07 78 alternativt andreas.carlsson@stf.se.

Till toppen