Elsäkerhetsledare
1 kursdag
6 300 kr exkl. moms
Malmö
Målet med utbildningen är att förstå elsäkerhetsledarens ansvar, roll och uppgifter samt andra befattningar inom elsäkerhetsorganisationen. Vi kommer att undersöka hur arbetsuppgifterna och ansvaret fördelas när det gäller arbete där det finns elektrisk fara.
Utbildningen leds av en lärare och inkluderar övningsmoment. Som deltagare deltar du aktivt genom att delta i levande dialoger och dela dina erfarenheter och frågor.
Se även våra ELSA-kurser (elsäkerhet vid arbete). Dessa kurser har vi utvecklat under lång tid och med stor framgång genomfört hos flera stora bolag.
Kurserna finns i flera anpassade varianter: ELSA, ELSA för elprovplats, ELSA in English samt ELSA för elprovplats in english.
1 kursdag
6 300 kr exkl. moms
Start 25 februari 08:15
Slut 25 februari 16:30
Start 26 februari 08:15
Slut 26 februari 16:30
Start 28 februari 08:15
Slut 28 februari 16:30
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Efter genomförd utbildning kommer du att kunna:
- Förklara elsäkerhetsledarens arbetsuppgifter och ansvar vid drift och underhåll av elektriska anläggningar.
- Beskriva vilken kompetens som behövs för att agera som elsäkerhetsledare.
- Redogöra för de andra rollerna som ska finnas och hur dessa interagerar, så som innehavare, elanläggningsansvarig, eldriftledare, linjechef, fackkunnig, instruerad och lekman.
- Beskriva processen för riskbedömning, riskhantering och elsäkerhetsplanering innan ett arbete påbörjats.
- Genomföra riskbedömningar och riskhanteringar samt vidta nödvändiga skyddsåtgärder i samband med arbete där det kan finnas elektrisk fara.
- Beskriva vilka kunskaper och erfarenheter som behövs för de olika rollerna.
- Om du är chef, utnämna de som uppfyller kraven på kunskap och erfarenhet att agera som elsäkerhetsledare.
Innehåll i kurs
- Innehavarens och elanläggningsansvarigs skyldigheter.
- Arbetsfördelning vid arbete där elektriska risker förekommer.
- Rutiner för arbete där elektriska risker förekommer.
- Lagar, standarder och anvisningar.
- Riskbedömning och riskminimering vid arbete med elektrisk fara.
- Elarbetsprocessen
- Skyddsutrustning
Utbildningen är riktad till dig som ska agera elsäkerhetsledare. Den är också lämplig för dig som behöver förstå rollen som elsäkerhetsledare generellt sett, till exempel som linjechef där en elsäkerhetsledare utses. Dessutom passar den för dig som behöver förstå elsäkerhetsorganisationen och ansvarsfördelningen, till exempel som projektledare eller inom HSE-organisationen.
För elsäkerhetsledare:
Genomförd utbildning i ELSA, ELSA för elprovplats eller ESA för fackkunnig eller motsvarande kunskaper. Det förutsätts att förkunskaperna är aktuella och att den blivande elsäkerhetsledaren kan sägas nå upp till nivå fackkunnig för sina arbetsuppgifter.
För övriga:
ELSA, ELSA för elprovplats eller motsvarande kunskaper en fördel men inte nödvändig.
Anders bakgrund är i första hand som drift- och underhållstekniker inom transmission och distribution samt några år som ”vattenkraftsmaskinist”, som han själv uttrycker det. Under många år har han även arbetat med konstruktion av el- och kontrollsystem samt automationsprogrammering till vattenkraftanläggningar. Anders har också arbetat mycket med idrifttagning så väl inom som utom Sverige.
Innan Anders slutade som anställd arbetade han som elsäkerhetsspecialist på ett industriföretag inom kraftindustrin. I dag är han konsult med ett flertal olika långsiktiga uppdrag. Dels som arbetsmiljöspecialist med fokus på elsäkerhet på en forskningsverksamhet inom kraftindustrin, dels som utbildare på flera yrkeshögskolor där han i första hand utbildar inom elsäkerhet och elkraftunderhåll. Även andra uppdrag förekommer med fokus på elarbetsmiljö och anläggningssäkerhet.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.