Logo

Jonna skapar sig nya möjligheter med EBR Diplomerad Distributionselektriker

Jonna Eriksson arbetar sedan cirka två år tillbaka som distributionselektriker åt Energiservice Skellefteå AB, dotterbolag till Skellefteå Kraft AB. I grunden är Jonna utbildad installationselektriker som via praktik kom in på Energiservice. Hon har sedan fått växa i sin roll och fått alltmer ansvar.

Men utan diplomering är det vissa arbetsuppgifter, som exempelvis att gå på beredskap, som hon av säkerhetsmässiga skäl inte får utföra. Hennes arbetsgivare har därför valt att låta henne gå utbildningen EBR Diplomerad Distributionselektriker.

Jonna Eriksson (t.h.) tillsammans med kurskamrat.

Energiservice huvudkontor ligger i Skellefteå, men i vilka orter finns ni mer?

– Jag själv utgår från vårt kontor i Lycksele. Sedan har vi även kontor i Norsjö, Malå, Burträsk, Jörn och Robertsfors.

Hur är utbildningen EBR Diplomerad Distributionselektriker upplagd?

– Det är en paketutbildning som består av sju separata utbildningar. Man kan välja att gå alla sju, eller välja själva vilka separata utbildningar som man vill gå utifrån ens tidigare grundkunskaper. Gemensamt är att alla måste gå EBR Grundkurs.

Vilka av de sju utbildningarna man kan välja mellan kommer du att gå?

– I år har jag hunnit gå EBR Grundkurs, Luftledning – Friledning och EBR Besiktning. Framöver ska jag även gå Luftledning – Hängkabel och Kraftkabelteknik.

Vad ser du för fördelar med att gå EBR Diplomerad Distributionselektriker?

– Den allra största fördelen är att få mina kunskaper dokumenterade, vilket på sikt också kommer leda till utökade arbetsuppgifter och mer förtroende från min arbetsgivare efter att jag har blivit diplomerad.

Vad är din helhetsupplevelse av utbildningen, hittills?

– Jag hade hört mycket positivt om utbildningen från tidigare deltagare, så jag hade en positiv förväntansbild innan jag kom hit. Och den bilden tycker jag har stämt rätt bra. Eftersom jag redan hunnit arbeta några år kan jag redan de flesta grunderna. Men det är klart att det är spännande att få utbilda mig ytterligare och bredda mina kunskapsområden ytterligare.

Vad har varit det mest lärorika som du tar med dig hittills?

– Hur elnätet ser ut i södra delen av Sverige. Det har jag ingen tidigare erfarenhet av. Jag har fått ett helt nytt perspektiv för hur de jobbar och det elnät som de utgår från. Sedan vill jag lägga till att även om jag kan mycket sedan tidigare har jag fått nya perspektiv på olika uppgifter och ser saker på nya sätt.

Varför valde du att bli distributionselektriker?

– För att jag vill vara utomhus och jag trivs som bäst när jag är i skogen. Dessutom är jobbet så kul och varierande. Jag får göra så många olika saker vilket passar mig bra då jag är en praktiskt lagd person.

I dagsläget är du ensam tjej i din arbetsgrupp, hur ser du på det?

– Jag trivs väldigt bra, men det är klart att det hade varit roligt med någon till tjej i gänget. Men jag trivs med mina ”gubbar”. De är roliga och bra kollegor.

Hur tror du att man kan locka flera tjejer till branschen?

– Yrket distributionselektriker är ett rätt så dolt yrke som alldeles för känner till. Jag tror att man behöver marknadsföra yrket bättre, redan på gymnasienivå. Det är allt fler tjejer som väljer el, installationsteknik och liknande ämnesprogram på gymnasiet. Men det finns fortfarande mycket att göra för att lyfta de tjejer som redan jobbar i branschen och som kan vara förebilder och vad jobbet i sig innebär.


Vill du också uppdatera dina kunskaper och utvecklas i din yrkesroll som distributionselektiker? Då kan EBR Diplomerad Distributionselektriker vara rätt utbildning för dig!

Varmt välkommen att kontakta utbildningsansvarig Marie-Louise Wesslén för mer information på marie-louise.wesslen@stf.se alt. 070-631 02 03.

Till toppen