Bas-P och Bas-U Byggarbetsmiljösamordnare
1 kursdag
7 400 kr exkl. moms
Stockholm
En utbildning i Bas-P och Bas-U ger kunskap och verktyg för att undvika och minimera risker för olycksfall och ohälsa under ett pågående byggnadsarbete och när en byggnad ska tas i bruk.
Bas-P och Bas-U är två olika roller och har olika uppgifter men de har samma föreskrifter att arbeta efter. Därför är det viktigt att de har kunskap om varandras roller.
På den här kursen lär du dig vad arbetsmiljölagen och tillhörande AFS:ar kräver av byggherren och andra berörda personer inom byggarbetsmiljö.
Kursen är uppdaterad enligt det nya regelverket inom Bas-P och Bas-U.
1 kursdag
7 400 kr exkl. moms
Start 9 oktober 09:00
Slut 9 oktober 16:00
Start 10 februari 09:00
Slut 10 februari 16:00
Start 1 april 09:00
Slut 1 april 16:00
Start 9 juni 09:00
Slut 9 juni 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Kursen ger dig en introduktion till regelverkets struktur. Under utbildningen får du möjlighet att skaffa den kunskap och de verktyg du behöver i ditt arbete inom Bas-P och Bas-U. Du får ökad kunskap om byggarbetsmiljö, roller, ansvar, riskhantering och arbetsplatsens utformning.
Det finns även ett avsnitt i kursen om rättsfall som gäller byggherrar, samordningsansvariga, projektörer och Bas-U.
Innehåll i kurs
- Regler om byggarbetsmiljöansvar; varför vi har dem, vad innebär de och hur hanteras de
- Byggarbetsmiljösamordning för skedena -P, -U samt även bruksskedet.
- Aktörerna, inklusive Bas-P och Bas-U och deras ansvar
- Gränssnitt mot andra arbetsmiljöansvariga
- Arbetsmiljöplanen AMP
- Arbetsuppgifter för Bas-P
- Vem är Bas-U?
- Arbetsuppgifter för Bas-U
- Delegering, verktyg att arbeta med och upphandling
- Intressanta rättsfall
- Frivilligt skriftligt flervalsprov med möjlighet att få diplom vid godkänt prov
Kursprogram
Registrering
Inledning
- Översikt regelverket
- Byggarbetsmiljöansvar
Roller, ansvar, samordning och delegering
- Byggherre
- Uppdragstagare
- Byggarbetsmiljösamordnare BAS P eller BAS U
- Beställare och samordningsansvarig
- Leverantör och entreprenör
- Arbetsgivare och arbetstagare
Rättsliga fall
Frivilligt kunskapstest i form av ett
skriftligt prov
Med reservation för eventuella ändringar i programmet.
Arkitekter, arbetsledare, Bas-P och Bas-U, beställare, byggherrar, elnätsföretag, entreprenörer, konsulter, projekterare, projektledare, samordningsansvariga, skyddsombud och dig som planerar att arbeta som Bas-P och Bas-U.
Inga förkunskaper krävs, men vi rekommenderar att du har:
- Branscherfarenhet eller praktisk byggerfarenhet (arbetat som beställare, byggherre, projektledning, projektering eller projekteringsledning)
- Utbildning i arbetsmiljö, chef-/ BAM-utbildning eller liknande
- Översiktlig kunskap om innehållet i ett antal föreskrifter
Inför ett byggprojekt ska ansvarig byggherre utse två byggarbetsmiljösamordnare: en för planering och projektering (Bas-P) och en för utförandet av arbetet och projektet (Bas-U). Bas-P ansvarar över de tidiga skeden som finns i ett byggprojekt. Bas-U samordnar yrkesarbetarna på bygg- och anläggningsplatsen i själva utförandeskedet.
I Bas-P-funktionen (byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering av byggnads- och anläggningsarbetet) ska du bland annat kunna vilka regler som gäller projektering samt samordning mellan olika sakområdesprojektörer. Bas-P har även uppgift att hålla ordning på dokumentation såsom arbetsmiljöplan, förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket, Reachregister m.m.
I Bas-U-funktionen (byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet) ska du bland annat organisera säkerhet och samordning mellan olika entreprenörer på byggplatsen. Som Bas-U har du även uppgift att övervaka att besiktningspliktiga objekt (grävskopor och liknande) uppfyller AFS-kraven samt tillse att arbetsmiljöplanen är objektsanpassad och tillgänglig på byggplatsen.
Tanja Vaara är en mycket uppskattad föreläsare som har en förmåga att förmedla annars tunga ämnen som lagstiftning på ett roligt och intresseväckande sätt. Hennes föreläsningar är en blandning av teori och praktiska fall. Tanja har under nästan 10 år föreläst i allt från grundläggande arbetsmiljö till specifika företagsanpassade arbetsmiljöutbildningar. För att ständigt utvecklas och hänga med i det som är nytt så arbetar Tanja också som en inhyrd arbetsmiljöingenjör. Hennes kunder är allt från stora industrier och byggbolag till mindre högriskverksamhet samt ordinarie kontorsverksamhet. Tanja har även kurser på KTH i riskbedömningar samt säkerhetsstrategier och säkerhetskultur. I grunden är hon både civilingenjör och gymnasielärare vilket gör att hon behärskar både det tekniska i arbetsmiljöfrågorna, men också de aspekter som kräver ett beteendevetenskapligt synsätt.
Kompetens till ID06 Kompetensdatabas
Vi är ackrediterade av ID06 AB för att registrera din kompetens i ID06 Kompetensdatabas efter genomförd utbildning.
Kursavgiften är inklusive dokumentation och i fysiskt klassrum även måltider (lunch och fika) om inget annat angetts.
Läs våra allmänna villkor här.