Logo

Få koll på den senaste tekniken med kursen Reläskydd för driftpersonal

Florin Stelea Stelea har lång erfarenhet inom elkraftsbranschen och har varit yrkesverksam som civilingenjör inom elektroteknik i nära 30 år. Han berättar stolt att han har haft privilegiet att ha arbetat med några av de främsta experterna inom tillverkning av nya reläskydd. Idag arbetar Florin som konsult åt olika nätbolag främst i Sverige, mest med deras FoUs-program och olika utredningar kring felbortkopplingssystem inom alla typer av nät.

Bredvid arbetet som konsult uppskattar Florin att få dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter som föreläsare inom reläskydd. En av flera kurser han föreläser inom via STF är Reläskydd för driftpersonal.

Varför ska man gå kursen Reläskydd för driftpersonal?

– I princip går vi igenom den del av felborkopplingssystemet som innehåller reläskydd och terminaler. Det innebär att de som arbetar med exempelvis drift av en anläggning får en bra bild över hur de byggs, vilka delar som ett felbortkopplingssystem innehåller samt hur man ska betrakta detta ur ett driftperspektiv. Det gäller både fördelnings- och transformatorstationer.

Florin Stelea

Vilka effekter kan det få i organisationen efter att man har gått kursen?

– Erfarenhetsmässigt är nyttan en tydlig bild på hur felbortkopplingssystemet är utformat. Det är uppdaterat utifrån den senaste tekniken, vilket stärker personalen så att de får en bra grund. Kursen passar även bra som repetition om deltagaren har gått en kurs tidigare, då det alltid läggs på information om den senaste teknologin inom reläskydd. Många har sedan tidigare bra grundkunskaper men behöver en uppdatering kring den senaste utvecklingen och tillämpningar inom digitala reläskydd.

Vad händer inom ämnesområdet reläskydd?

– Det händer jättemycket! Just nu har branschen störst fokus på att få fram ett standardiserat sätt att bygga felbortkopplingssystem. Alltså inte bara bygga, utan även konstruera och med test och underhåll och förvaltning. Det finns mycket koppling till digitalisering av reläskydd.

Varför är det viktig för driftpersonal att ha koll på reläskydd?

– Felbortkopplingssystemet har som uppgift att koppla bort ett fel i nätet, för att minska faror till personal och egendom vid och risk för hög spänningssättning i på utsatt del. I detta förloppet av felbortkoppling ska det även informeras till driftcentralen vad som har hänt exempelvis i stationen. Under kursen går vi igenom just sådana aspekter så man får förstår hur skyddssystemet är utformat. Vi går även igenom hur man ska felavhjälpa på bästa sätt under de situationer som kan uppstå i elkraftsystemen och i kontrollanläggningen.

Vem passar kursen för och vilka förkunskaper krävs?

– Kursen är anpassad för driftpersonal som har operativt ansvar till lokalnät, regionnät eller stamnätet. Även underhållspersonal som agerar för att felavhjälpa eller kontrollera att felborkopplingssystemet fungerar och projektörer som behöver en grundkunskap inom reläskydd har nytta av kursen. För att kunna tillgodogöra sig kursen bör man ha en tvåårig yrkeshögskoleutbildning inom elkraft.


Kursen Reläskydds för driftpersonal ger driftpersonal en grundläggande syn på reläskyddens funktioner i en anläggning och hur viktigt det är att tolka indikeringar av olika signaler.

Om du, eller dina medarbetare, vill få en grundläggande helhetssyn av felbortkopplingssystemet med tyngdpunkt på distributionsnät föreläser Florin även i kursen Reläskydd I – Grundkurs. För den som vill fördjupa sig i de olika reläskyddens funktioner, egenskaper och användningsområden inom regionnät och stamnät (130 kV-400 kV) finns kursen Reläskydd II – komplettering till grundkursen.

Frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till Andreas Carlsson, utbildningsansvarig El & Industri, för mer information om hur vi kan hjälpa dig att kompetensförstärka din organisation: 076-540 07 78 alt. andreas.carlsson@stf.se.

Till toppen