Arbete Med Spänning – Isolerstång – Stationsanläggningar – Regionnät – E6
4 kursdagar
27 700 kr exkl. moms
Bjurfors
I den här fördjupningskursen får du en teoretisk och praktisk genomgång av de vanligaste förekommande arbetsmomenten inom avbrottsfritt apparatunderhåll i mottagnings- och fördelningsstationer. Allt med isolerstångsmetoden.
Tyngdpunkten på kurserna ligger i de praktiska övningar som förebereder dig på ett säkert och pedagogiskt sätt för arbetet på hemmaplan.
4 kursdagar
27 700 kr exkl. moms
Start 27 januari 09:00
Slut 30 januari 16:00
Har du frågor om kursen?
Kontakta mig så svarar jag gärna på dina frågor.
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska du kunna utföra de vanligaste arbets-
momenten för avbrottsfritt apparatunderhåll i mottagnings- och fördelningsstationer med isolerstångmetoden med hjälp av förbikoppling med tunga slackar.
Innehåll i kurs
- Organisation & planering
- Metod- och arbetsbeskrivningar
- Elsäkerhetsledare & säkerhetsman för AMS
- Riskbedömning & riskanalys
- Isolerande arbetsplattformar
- Skyddsavskärmning
- Isolationsbarriärer
- Potentialskillnader
- Jordningssystem & jordningskonstruktioner
- Personlig skyddsutrustning
- Linjeskydd & reläinställningar
- Isolerande arbetsplattformar
- Skrymmande redskap
- Skyddselement & säkerhetsavstånd
- Mekaniska laster
Kursen är för distributionselektriker som arbetar med apparatunderhåll i mottagnings- och regionnätstationer.
För att gå denna kurs ska du tidigare ha genomfört Arbete Med Spänning – Grundutbildning – Lokalnät – E1 och Arbete Med Spänning – Isolerstång – Stationsanläggningar – Lokalnät – E5.
Sven har en gedigen bakgrund från eldistributionsbranschen kombinerat med en elkrafts- och maskiningenjörsexamen. Han är även auktoriserad installatör. Med sitt gedigna engagemang för att bidra till att skapa en säkrare bransch har Sven specialiserat sig på arbetsmetoden Arbete Med Spänning (AMS) för alla spänningsnivåerna.
Under många år var Sven anställd som uppskattad instruktör, föreläsare och projektutvecklare hos STF där han aktivt arbetat för att ständigt vidareutveckla våra AMS-utbildningar. I dag driver Sven det egna bolaget STRÖMPÅ konsult AB med inriktning på avbrottsfritt underhåll på elkraftanläggningar, där Sven även fortsatt utför uppdrag som bl.a. instruktör för STF.
Per Nilson har en gedigen bakgrund inom elkraftbranschen. Han behärskar flera arbetsmetoder inom AMS, inklusive isolerstångsmetoden upp till 400kV, isolerhandskmetoden upp till 36kV och barhandmetoden upp till 400kV.
Per började sin karriär som distributionselektriker år 2005, en roll han hade fram till 2017. Mellan 2006 och 2017 arbetade Per parallellt även som AMS-tekniker och samlade på sig omfattande erfarenhet inom lokalnät, regionnät, stamnät och stationsanläggningar.
Därefter tog Per steget vidare och blev projektledare och beredare inom elkraft under åren 2018–2019. Sedan 2020 är han avdelningschef på Vattenfall Services Nordic AB, där han leder medarbetare och utvecklar verksamheten. Per är även ordförande i Vattenfall Services AMS nätverk sedan 2023. En roll där han får utlopp för sin expertis och sitt engagemang för säkerhetsarbetet och de olika arbetsmetoderna.
Per började sitt samarbete med STF 2014, vilket markerade starten på en lång och framgångsrik relation med branschens utbildnings- och utvecklingssatsningar.
Roger började sin karriär som distributionselektriker i slutet av 80-talet. Med sin tekniska expertis och erfarenhet gick han därefter vidare till att arbeta som projektledare och beredare mellan åren 2005 och 2011. Där bidrog han till att driva en bredd av projekt inom eldistributionsbranschen.
År 2011 anställdes Roger av STF som instruktör och föreläsare i Bjurfors, en roll där han snabbt blev uppskattad för sin pedagogiska förmåga och sitt djupa kunnande. Mellan 2014 och 2022 tog han sig an uppdraget som enhetschef på Mälarenenergi, där han fokuserade på att etablera och utveckla företagets AMS-uppdrag (Arbete Med Spänning).
Under det senaste året har Roger även tagit på sig ansvaret att utbilda distributionselektriker i samarbete med Västerås stad, en uppgift som ytterligare stärkt hans engagemang för branschens framtid och säkerheten i arbetsmiljön. Parallellt med nämnda engagemang är Roger tillbaka som instruktör och föreläsare hos STF Ingenjörsutbildning sedan 2022.
Personlig skyddsutrustning som hjälm, fallskyddssele inkl. två stödlinor ska tas med till kursen.
Kostnad för helpension tillkommer.