Logo

Svaren på de vanligaste frågorna om utbildningen Auktoriserad elinstallatör

Örjan Andersson Auktoriserad elinstallatör

Örjan Andersson

Örjan är utbildningskoordinator på STF och är den som tar hand om deltagarna efter att de bokat sig. På utbildningen Auktoriserad elinstallatör AL Lågspänning blir han länken mellan deltagarna och STF. Örjan finns med på alla kursdagarna som ett uppskattad stöd – alltid redo för att svara på frågor.

Vi bad Örjan nysta upp svaren på några av de vanligaste frågorna om utbildningen och berätta om vad deltagarna själva berättat om att de uppskattar mest.

Hur ser upplägget ut för utbildningen?

– Utbildningen är upplagd med sju träffar under nio månader där deltagarna samlas tre dagar åt gången. Det är uppdelat i fyra olika delar där man börjar med regler och standarder följt av elinstallation, elkraft och som avslutning elmaskiner. Vi uppmuntrar att man i möjligaste mån deltar på plats i klassrum då det ofta blir många givande diskussioner. Men möjlighet finns att delta digitalt om man exempelvis skulle bli sjuk.

– Tiden mellan träffarna är tänkt att man ska ha en chans att studera hemma själv i sitt eget tempo. Vid första tillfället så har man även en genomgång av ellära med matematik. Vid detta tillfälle inser vissa deltagare sina begränsningar gällande matematiken. Vi har då möjlighet erbjuda dem kursen Ellära med viss matematik för att fräscha upp sina kunskaper inom området så att de kan känna att de lättare hänger med och får ut så mycket som möjligt av auktorisationskursen.

Vad brukar vara mest uppskattat?

– Deltagarna brukar uppskatta våra lärare och den kompetens som de besitter. Att de sedan ofta snabbt finner nya vänner och gruppen blir sammansvetsad får vi ofta bra respons på.

Vad kan deltagarna förvänta sig att få ut av utbildningstiden?

– Som deltagare kan du förvänta dig, förutom en proffsig och bra kurs, att ha kul, skapa nya kontakter och träffa folk som kanske inte har exakt samma arbetsuppgifter som dig. Det ger en ny syn och skapar nyfikenhet på vad mer branschen har att erbjuda.

Vem passar utbildningen för?

– Den passar för dig som vill komma vidare i din karriär. Kanske jobbar du på ett mindre företag och ni saknar en behörig installatör, eller kanske på ett större företag där du vill ta dig an en ny roll.

Du har ju träffat många deltagare genom åren, hur skulle du sammanfatta vad de tycker om utbildningen? 

– Jag får ofta höra från deltagarna att de tycker att det är roligt att komma till oss. Utbildningen är mycket proffsig och känns, enligt många, mer seriös än andra kurser de gått eller hört andra kollegor prata om hos andra aktörer.

Har du någon särskild solskenshistoria du vill dela med dig av?

– En rolig sak är att jag träffat några av deltagarna på andra kurser efter de gått klart auktorisationen. En av dem tyckte att det var så kul att gå kurs att han har tagit på sig ansvaret att leta fram utbildningar och ser till att kollegor på det företag han jobbar på har relevanta kunskaper.


Utbildningen Auktoriserad elinstallatör AL - lågspänning bygger på de krav Elsäkerhetsverket ställer för auktorisation som elinstallatör och ger kompetens för att arbeta som auktoriserad elinstallatör. För dig som vill bygga på din kunskaper ytterligare och ansöka om utökad auktorisation erbjuder vi även utbildningen Auktoriserad elinstallatör A – Tilläggskurs Högspänning.

För mer information, kontakta utbildningskoordinator Örjan Andersson på 076-540 07 26 eller orjan.andersson@stf.se eller Utbildningsansvarig El & Industri Andreas Carlsson för frågor på 076-540 07 78 eller andreas.carlsson@stf.se.

Till toppen